FrederiekeJacobs_byMarynHaertel_How about mom 2020
17/06/2020

Blog: tussen je gevoel en je verstand

Als vrouw miste ik informatie over zwanger willen worden. Hoe lang duurt het eigenlijk om zwanger te raken? Wanneer weet je of je ‘klaar’ bent voor een kind?  Wat moet je doen om een ‘gezonde leefstijl’ te hebben voordat je zwanger raakt, en wat houdt die gezonde leefstijl dan precies in? Ik had veel vragen, waar ik niet makkelijk een antwoord op kon vinden.

De How about mom app is niet alleen voor moms: ook als je een kinderwens hebt, vind je in de app veel informatie. Wat we belangrijk vinden bij team How about mom, is jou als vrouw goede, betrouwbare informatie geven die op medische kennis en wetenschap gebaseerd is. Maar ook om je te ondersteunen in het mentale proces van het moeder proberen te worden, zeker als dit langer op zich laat wachten dan gehoopt. 

Tussen je gevoel en je verstand

Voor gezonde stellen is de kans groot – 80 procent – dat ze binnen één jaar zwanger zijn. Binnen twee jaar is 90 procent zwanger.

Oké, nu heb je de cijfers voor je neus. Je weet dat de kans groot is dat je binnen een jaar zwanger bent, en nog groter dat je binnen twee jaar zwanger bent.

Maar tussen je verstand – waar de cijfers een rol spelen – en je gevoel kan een wereld van verschil zitten. Dat ervaarde ik ook zo in het afgelopen jaar. Natuurlijk wist ik dat de kans op een zwangerschap de daaropvolgende maand aanwezig zou zijn. Maar met iedere maand die verstreek, namen de zorgen en ongerustheid toe. Ik had toen graag willen weten, wat de How about mom app nu vertelt. Er is geen reden om ongerust te zijn. Geduld is, hoe moeilijk dat ook is in onze tijd, een schone zaak.

Op wat er zich in jouw lichaam en dat van je eventuele partner afspeelt zodra je probeert om zwanger te raken, kun je geen controle uitoefenen. Zwanger worden is een proces van leren loslaten. Dat is waarom we in de app ook veel aandacht hebben voor de psychologische effecten van graag een kindje willen krijgen. 

Naar de dokter

Bij sommige stellen is het in één keer raak, bij anderen duurt het een tijdje. Statistieken zijn handig, maar ze zeggen iets over gemiddelden en grote groepen mensen. Jouw situatie kan anders zijn. Ik ben er van overtuigd dat jij je lichaam het beste kent. Te vaak lopen vrouwen nog rond met onduidelijke klachten, met onzekerheid of met pijn die er ‘vast bij hoort’, terwijl er sprake is van een onregelmatige cyclus, of een aandoening als PCOS of endometriose.

Je hoeft je niet groot te houden, je hoeft je klachten of ongemak niet te accepteren omdat het ‘erbij hoort’. Je mag luisteren naar je lichaam als je een niet-pluis gevoel hebt, als je iedere maand plat ligt van de pijn wanneer je ongesteld moet worden, of als je het gevoel hebt dat er iets aan de hand is.

Ik had graag willen weten wat redenen zijn om eerder dan een jaar aan de bel te trekken. Als vrouwen hebben we vaak een andere relatie met ons lichaam en menstruatiecyclus als we niet zwanger willen worden, dan wanneer we wel zwanger willen worden. Welke klachten of kwalen zijn belangrijk om in de gaten te houden? Wanneer is het slim om je huisarts of een andere professional te benaderen? Ook daarin willen we met How about mom jou van informatie en advies voorzien.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen