11/11/2021

Boobtalk: Sanne

Auteur

Datum

Categorie

Share

In onze serie Boobtalk delen we de verhalen van vrouwen en moeders over het geven van borstvoeding. Deze week: Sanne.

Waarom wil(de) jij borstvoeding geven?

“Sinds november 2019 geef ik mijn dochter borstvoeding. Ik zag dit als iets vanzelfsprekends, meest natuurlijke en logisch om te doen. Naast voeding brengt borstvoeding ook hechting, nabijheid, troost enzovoort.” 

Heb jij je voorbereid op het geven van borstvoeding? Zo ja, hoe?

“Ja, ik heb van te voren veel over borstvoeding gelezen en ervaringen gedeeld. Ik denk ook dat mijn mindset mee speelde: ik wilde het heel graag en zette daarom ook door, ook als het minder ging.”

Hoe kijk jij terug op de eerste uren, dagen of weken borstvoeding geven? 

“Ik was heel blij dat ik van te voren wist dat veel aanleggen goed was om de borstvoeding op gang te brengen. Zeker omdat onze dochter via een keizersnede is geboren. Daardoor kwam het ook daadwerkelijk goed opgang. Ik kijk positief terug op het begin. Ik voelde me overweldigend omdat het zo’n volledig alleen maar voeden en slapen en verschonen was. Alleen maar aan mij vastgeplakt. Elke 1,5 uur soms wel. Dag en nacht. Mijn productie was zo goed, dat ze er soms in verslikte, veel hikte en last had van krampjes. Dit was super intensief. Maar ik voelde me ook gesteund door mijn kraamzorg en partner die alle randzaken deed zodat ik me volledig op de voeding kon richten.”

Wat vind jij het mooiste van borstvoeding geven?

“Dat het zoveel meer is dan voeding, ook het troost moment, nabijheid en gewoon even knuffelen. De zichtbare en voelbare ontspanning, bij bijvoorbeeld nachtvoedingen. Naarmate ik langer voed, nu nog steeds na bijna 2 jaar, gaat het steeds makkelijker. We slapen samen met onze dochter, en ‘s nachts is het even omdraaien, aanleggen en doorslapen. Ideaal voor luie moeders, haha!”

Tegen welke uitdagingen ben jij aangelopen?

“Overproductie, krampjes, onzekerheid over juist aanleggen, nachtvoedingen die maar doorgingen, het algehele gevoel van alleen maar afhankelijk van mij zijn, niet ‘s avonds weg kunnen, irritatie omdat het soms zo lang duurde, pijn ivm volgende zwangerschap. 

Onze dochter drinkt nog steeds minimaal drie keer per dag, als ze ziek is vaker. Ik ben nu 40 weken zwanger en maak me op voor een tandemvoed avontuur, ben heel nieuwsgierig hoe dit zal gaan.”

Welke tip of advies zou jij aan andere (aanstaande) moeders willen geven?

“Hou vol, als je het graag wilt. Als het niet lukt schakel een lactatiekundige in. Pas na een 6 maanden had ik de ‘draai’ te pakken, daarna ging het steeds makkelijker. Vraag steun van je partner en omgeving. Maar bovenal, doe wat goed voelt. Een blije mama is alles wat je kindje wil. En als daarbij de keuze hoort om flesvoeding te geven of te stoppen met borstvoeding is dat ook oké.”

Zijn jouw borsten veranderd door de zwangerschap en / of borstvoeding geven? Op wat voor manier?

“Ja, ik ging van een bescheiden B cup naar een flinke C, toen met de volgende zwangerschap de productie achteruit liep, zakte het weer in naar een B-tje. Ik merk dat het allemaal losser is en mijn tepels anders aanvoelen. Ben erg benieuwd hoe ze er uit zien na pak ‘m beet 4 jaar non stop voeden…”

Ben jij (nog steeds) happy met je borsten? Welk cijfer zou je ze geven?

“Zeker! Dankbaar dat ik al zolang kan en mag voeden en ze er nog goed bij hangen, haha! Dus een 8,5.”

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief