Carmen van Weersel
11/12/2023

Momtalk: Carmen

Iedereen ervaart een zwangerschap anders en daar mag best wat meer over gesproken worden, vindt Carmen van Weersel. Momenteel verwachten zij en haar vriend hun eerste kindje: een dochter. En hoewel ze door het dolle heen is dat ze binnenkort moeder wordt, vindt ze het belangrijk om het eerlijke verhaal te delen. ‘Het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn.’

Momenteel ben je 23 weken zwanger. Gefeliciteerd! Hoe gaat het met je?

‘Nu ontzettend goed! Ik ben hartstikke blij en merk dat ik me steeds weer fitter ben gaan voelen. Dat was eerst wel anders hoor. Vanaf ongeveer acht weken kreeg ik last van barstende hoofdpijn en misselijkheid. Ik had het gevoel dat ik dag en nacht een kater had, terwijl ik niet dronk. Dat heeft tot ongeveer zestien weken geduurd, daarna ben ik me gelukkig geleidelijk weer beter gaan voelen.

Ik moet zeggen dat ik die zwangerschapskwaaltjes als heftiger heb ervaren dan ik van tevoren dacht. Omdat ik me lichamelijk zo slecht voelde, had dat ook invloed op mijn mentale welzijn. Ik was de eerste weken gewoon echt niet zo blij en voelde me ontzettend schuldig naar m’n vriend. Die ging dansend door het huis omdat hij vader wordt en ik lag erbij als een dood vogeltje.

Dat ik niet als hem ook dansend door het huis ging, maakt me wel heel onzeker. Dat gevoel van: ‘Wauw, ik ben zwanger’ had ik nog niet, terwijl het altijd zo’n grote droom van me is geweest om moeder te worden. Dat was een strijd in m’n hoofd, want kon ik wel een goede moeder zijn als ik deze gevoelens had? Gelukkig kwam die blijdschap steeds meer toen ik me beter ging voelen en nu ben ook ik door het dolle heen dat ik binnenkort moeder word.

Dat een zwangerschap ook mentaal veel met je kan doen, had je dus niet verwacht. Waar ligt dat aan denk je?

Dat klopt. Op een gegeven moment heb ik m’n verloskundige ook opgebeld en gevraagd of dit wel normaal is. Zij gaf aan dat heel veel vrouwen zich zo voelen en toen dacht ik: ‘He, maar hoe kan het nou dat ik het gevoel heb alsof ik de enige ben?’ In de tijd dat ik me niet zo goed voelde, ben ik online veel op zoek gegaan naar verhalen. In heel weinig daarvan kon ik me vinden. Zelden las ik dat het ook pittig kan zijn en dat je hormonen nogal invloed hebben op hoe je je mentaal voelt.

Dat is ook wel de reden dat ik mijn verhaal wil doen. En dat is absoluut niet om te klagen. Zeker niet, want ik ben ontzettend dankbaar dat ik nu in verwachting ben. Maar ik wil wel graag een realistisch beeld geven, zodat andere vrouwen niet ook gaan twijfelen aan wat ze voelen en denken. Daarom deel ik op TikTok ook de wat minder leuke kant van zwanger zijn. Ik merk dat daar heel veel reactie op komt. Dat het zo fijn is dat ik ook dit deel. Dat doet me goed. We hoeven niet allemaal mooi weer te spelen, laten we vooral tonen hoe het echte leven is en daar begrip voor hebben.

Carmen van Weersel

We hebben het nu dus gehad over de mentale kant van een zwangerschap. Hoe vind je het dat je lichaam veranderd?

Die vraag stellen heel veel mensen aan mij haha. Ik moet zeggen dat ik het best wel ingewikkeld vind. Ik ben vroeger te dik geweest en heb de afgelopen jaren ontzettend hard gewerkt om een fitter en gezonder lijf te krijgen. Die had ik en nu wordt dat natuurlijk weer ietsje minder. Het wordt allemaal weer wat zachter en ronder. Dat vind ik niet lelijk, maar het is gewoon wennen. Mijn vriend vindt het fan-tas-tisch, dus dat is natuurlijk heel fijn. Maar ik denk dat ik meer het type ben dat zichzelf niet per se mooier vindt tijdens de zwangerschap.

Ik denk trouwens ook wel dat dat te maken heeft met dat je lichamelijk gewoon ook minder kan. Ik ga echt niet meer vier keer naar de sportschool en ben al blij als ik een stuk kan wandelen. Maar die fysieke uitdaging is natuurlijk wel heel goed voor je als mens. Dus dat mis ik wel.

Nog even terug naar het begin. Wanneer besloten jij en je vriend voor een kindje te gaan?

Pfoe, dat is eigenlijk best wel geleidelijk gegaan. Wat wel een leuk verhaal is, is dat m’n vriend op onze allereerste date al vroeg: ‘Wil je kinderen?’ Het is altijd zo’n grote droom van hem geweest om vader te worden, dat hij het gelijk op tafel gooide. Ik vond dat geweldig! Het is zo fijn om gelijk zo open over dit soort onderwerpen te praten. Nog mooier is dat m’n vriend al in een van de eerste dates vertelde welke naam hij voor een kindje wilde. De afgelopen jaren spraken we dan ook niet over ‘een kindje’, maar noemde we het echt bij de naam. Die naam is het nog steeds en zal ons kindje ook gaan krijgen.

M’n vriend en ik wisten dus beiden dat we ouders wilden worden, maar we woonden lange tijd nog in een te klein, oud appartement in het drukke Amsterdam waar we met twee personen al niet uit de voeten konden. Niet echt een plek om een kindje te laten opgroeien in onze ogen, dus daarom zijn we verhuisd naar een groter huis buiten Amsterdam. Toen de hele verbouwing erop zat, voelden het krijgen van een kindje als de volgende stap.

Carmen van Weersel

En nu verwachten jullie samen een dochter. Waar kijk je het meeste naar uit?

Vooral dat we samen als team de zorg mogen hebben voor een klein mensje. Dat we haar mogen opvoeden en dat we met z’n drieën nieuwe herinneringen gaan maken. Vanuit huis neem je bepaalde dingen natuurlijk mee en ik vind het geweldig dat ik die zometeen ook mag meegeven aan m’n dochter. M’n vriend en ik hebben daar ook veel gesprekken over: hoe zouden we dit of dat aanpakken? Welke tradities willen we meenemen? En wat vinden we belangrijk om haar mee te geven?

Ik merk dat die gesprekken over de opvoeding heel fijn zijn om te wennen aan het feit dat we zometeen ouders zijn. En het is ook heel fijn om te weten van elkaar hoe je naar bepaalde dingen kijkt. Zo vinden we het heel belangrijk om veerkracht en doorzettingsvermogen mee te geven. Dat er dingen in het leven gaan zijn die minder leuk zijn, maar dat de aanhouder altijd wint.

Wat is de belangrijkste les die je tot nu toe hebt geleerd tijdens je zwangerschap?

Dat allerlei gevoelens en gedachtes er mogen zijn en dat dat helemaal oké is. En dat uitspreken van wat je voelt en denkt heel erg kan opluchten en dat ik hoop dat andere vrouwen dat ook durven te doen. Zeker in het begin kwamen veel mensen helemaal enthousiast naar me toe: ‘Oh, wat geweldig dat je zwanger bent! Hoe voel je je?’ Dat vond ik best wel confronterend, want dat enthousiasme wat zij hadden, had ik helemaal niet zo. Nu weet ik: ik had toen best mogen zeggen hoe ik me voelde. Dat is namelijk niet raar en hoort er helemaal bij. Ik wil andere vrouwen daarom ook meegeven dat ze geen mooi weer hoeven te spelen. Wees wie je bent

Carmen en haar vriend worden momenteel gevolgd voor de serie ‘De Puf Club’ op NPO1 die in 2024 verschijnt.

Meer lezen?
Momtalk: Josine
Momtalk: Susanne
Momtalk: Iris

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen