Carolina van Dorenmalen
11/05/2023

Momtalk: Carolina

Carolina van Dorenmalen (’89) is 2,5 jaar samen met Job en samen met zijn twee kinderen vormen ze een hecht gezin van vier. Eind oktober komt daar een vijfde gezinslid bij: Carolina is zwanger van haar eerste kindje. We spreken haar over haar rol in het samengestelde gezin, de eerste gesprekken tussen haar en Job over hun kinderwens én natuurlijk over haar zo gewenste zwangerschap.

Carolina is oprichter van de blog Foodie-ness. Ook schreef ze drie kookboeken, waaronder ‘Het geluksdieet’, en inspireert ze haar volgers wekelijks om gezonder én gelukkiger te leven.  

Je bent nu zeventien weken zwanger. Hoe voel je je?

‘Ik voel me eigenlijk heel goed, maar dat zeg ik nog wel een beetje voorzichtig hoor. Vorig jaar heb ik een miskraam gehad en klapte de romantische wolk waar we toen opzaten plots uiteen. Nu ik opnieuw zwanger ben, vond ik de eerste weken best wel heel spannend. Ik durfde nog niet blij te zijn. Pas toen we de hartslag van het kindje in m’n buik hoorden en we het nieuws met de jongens – lees: zoons van Job – deelden, begon het besef dat ik opnieuw in verwachting mag zijn, een beetje in te dalen.

Nu heb ik denk ik de knop wel omgezet en vertel ik mezelf: ‘Iedere dag van deze zwangerschap is gewoon een groot cadeautje en deze dag krijgen we nooit meer terug.’ Tuurlijk ben ik echt wel moe en heb ik soms last van zwangerschapskwaaltjes. Er zijn dagen dat ik me topfit voel, maar ook dagen dat ik denk: ‘Waar ga ik vandaag de energie vandaan halen?’ De oplossing ligt voor mij in accepteren, omarmen en het kiezen van de weg met de minste weerstand. Het mag allemaal, het is precies goed zoals het is.’

Toen je Job leerde kennen had hij al twee zoons uit een eerde relatie, wanneer deelde je jouw kinderwens met hem?

‘Nou, die gesprekken hebben we eigenlijk al gehad voordat we besloten voor een relatie te gaan. Mijn kinderwens is heel groot en als hij daar niet voor open zou staan, had ik dat volledig en direct gerespecteerd en wellicht niet voor deze liefdesrelatie gekozen. Daarbij kwam ook: Job had er een knoop in laten leggen. We hadden beiden dus een heel ander vertrekpunt als het ging over onze toekomst: hij als vader van twee zoons en ik als vrouw met een kinderwens.

Toch werd al vrij snel duidelijk dat we samen heel graag een kindje zouden willen, mits een operatie natuurlijk goed zou verlopen. Het is namelijk niet een gegeven dat mannen na zo’n operatie 100 % zeker weer kinderen kunnen krijgen. De periode van de operatie en het herstel daarna waren dan ook best wel spannend, maar… We hebben altijd tegen elkaar gezegd: ‘Als het niet mag lukken, zijn we de helft van de tijd met z’n vieren een gezin, en dat is al een groot rijkdom.’ Het leven is wat je gebeurd, terwijl je andere plannen maakt en de liefde voor elkaar hoe dan ook zou overwinnen.’

Wanneer besloten jullie om voor jullie kinderwens te gaan?

‘Ik denk niet echt dat dat een specifiek moment is geweest. Juist ook omdat dat besluit allereerst zou betekenen dat Job onder het mes zou moeten. Het moest allemaal net wat meer gepland, zeker ook omdat het herstel even zou duren. En je wil vooral niet te lang tussen de operatie van ‘de knip’ en de ‘ontknoping’ laten zitten, wegens medische redenen. We besloten daarom ook om het stap voor stap aan te pakken. Eerst de operatie, daarna zouden we wel weer verder kijken. Een gevalletje van: ‘Op basis van de liefde beslissen we wanneer het een juist moment is.’ En dat verliep eigenlijk heel geleidelijk, met natuurlijk een prachtige uitkomst.’ Vanaf het begin zeggen wij tegen elkaar – met alles -, ‘het is tijd als het zover is.’

Jullie vormen nu iets meer dan twee jaar een samengesteld gezin. Hoe zou je je jouw rol daarin beschrijven?

‘Och, ik moet zo vaak glimlachen als ik hier echt bewust bij stilsta. Want dat dit mijn leven is, met twee fantastische cadeaukinderen, is iets wat ik me nóóit had kunnen voorstellen. Maar toch is het helemaal zoals het moet zijn. Tuurlijk gaat het gepaard met uitdagingen, zeker in het begin. Toen moest iedereen wennen aan de nieuwe dynamiek en dat is ook logisch. Maar ik zeg altijd dat ik een rol aan de zijlijn heb, en daar ben ik helemaal oké mee. De jongens hebben een geweldige vader en moeder en ik voel me ontzettend gezegend dat ik ook een onderdeel van hun leven mag zijn. En daarbij hoop ik vooral dat ze zich altijd welkom en veilig voelen en dat ze, net als ik dat doe, de liefde, warmte en euforie van ons gezin en ons thuis ervaren.

Om eerlijk te zijn had ik niet verwacht dat deze rol mij zo goed zou passen, maar ik vind het écht heel mooi. Het is gewoon fantastisch om de helft van de week een gezin van vier te zijn met alle vreugde die de lieve jongens brengen en natuurlijk ook pittige momenten die daarbij komen kijken. Dat daar dan eind oktober nog een kindje bij mag komen, ja dat had ik natuurlijk alleen maar durven dromen.’

Eind oktober zijn jullie dus een gezin van vijf. Waar kijk je het meeste naar uit?

‘Ja, dat is echt bizar he? Dat nieuws hebben we trouwens wel heel rustig verteld aan de jongens, het is voor hen natuurlijk ook een grote verandering. We hebben met een kindertherapeut gesproken om te bespreken hoe we dit het beste konden brengen. Voor Job en mij is het een grote droom die uitkomt, maar de jongens hebben er niet per se om gevraagd natuurlijk. Nu het nieuws bij iedereen in het gezin geland is, voel ik ook dat er veel ruimte is om samen toe te leven naar het moment dat we zo een gezin van vijf zijn.

Ik kijk vooral uit naar al die gezelligheid. Hoe heerlijk dat we zometeen drie kinderen onder een dak hebben? Die drukte als gezin van vijf zometeen lijkt me heerlijk. Vroeger bij mijn oom en tante thuis was het ook altijd een warme en drukke boel en daar heb ik goede herinneringen aan. Ook kijk ik er onwijs naar uit dat ik al die fases van de groei van een kind zelf mag ervaren en daar nog dichterbij betrokken te mogen zijn.’

Voor jou komen er zometeen heel veel eerste keren, Job heeft die fases al een keer meegemaakt. Hoe vind je dat?

‘Oh, dat vind ik dus stiekem helemaal top. Het is heerlijk dat hij die ervaring al heeft, dat vind ik heel fijn. Laatst gingen we een rondje baby-winkels en kon Job me zo door alles heen begeleiden. Heerlijk was dat! Ik kan het me ook heel goed voorstellen als je dat samen voor de eerste keer wil ontdekken en beleven, maar ik zie het vooral als een cadeautje. En ik ken Job natuurlijk al als vader en als ik hem dan in die rol zie, denk ik alleen maar: ‘Hop, strik eromheen en niks meer aandoen. Wat vind ik hem fantastisch.’ Verder maken we het natuurlijk wel sámen voor het eerst mee, dus dat blijft heel bijzonder.’

Als ondernemer bepaal je zelf hoe en wanneer je verlof opneemt. Hoe ga jij dat aanpakken?

‘Ik ben zó dol op m’n werk. Iedere ochtend word ik wakker en knijp ik mezelf echt even in m’n handjes dat ik zo’n leuke baan hebt. Dat ik ooit elke dag met buikpijn wakker werd voor mijn baan destijds, zal ik nooit meer vergeten. Ik merk dat ik nu heel bewust aan het genieten ben van de vrijheid die ik heb als ondernemer en ik ben van plan dat nog zo lang mogelijk te doen. Ik werk liever nu zo lang mogelijk door en dat ik dan na de bevalling extra lang vrij kan nemen om offline te genieten samen.

Ik sta voor mijn werk, maar ook privé, heel veel in de keuken en merk ook dat m’n smaak en reuk nóg sterker is. Dus het is ook extra leuk om nieuwe recepten te maken nu! Zo ben ik nu opeens echt idolaat van passievrucht. Ik verheug me elke ochtend op dat knisperende geluid en die zure smaak haha. Hoort dat bij cravings? Verder vind ik het ook heel leuk om deze bijzondere periode vast te leggen in vlogs. Juist ook voor onszelf: al die beelden zijn zo’n mooie herinnering voor later.’

Eind oktober ben je uitgerekend. Hoe bereid je je voor op de bevalling en de kraamtijd?

‘Ik laat de bevalling vooral op me afkomen. In een van de eerste gesprekken met de verloskundige zei ze ook dat het natuurlijk nooit precies zo loopt als dat je van tevoren verwacht of afspreekt. Dus ik wil me absoluut voorbereiden, maar voel me er ook prettig bij om het op me af te laten komen. Ik vertrouwen erop dat ik dit kan en ben nu al dankbaar voor alle hulp die je als zwangere vrouw – en vrouw die gaat bevallen – krijgt. Er zijn ook dingen die je zelf nog wil mogen ontdekken.

Wat betreft de kraamtijd: ik houd ontzettend van gezelligheid, maar vind het ook heerlijk om alleen te zijn en in m’n bubbel te zitten. Dus als ik kijk naar hoe ik ben, denk ik: laten we de kraamtijd lekker met z’n vijven gaan doorbrengen. Het is niet alleen voor ons nieuw, maar ook voor de jongens, dus het lijkt me fijn voor hen om er ook aan te kunnen wennen. Job zei laatst wel dat hij zó trots was toen zijn eerste zoon werd geboren dat hij niet kon wachten hem aan iedereen te laten zien. En dat snap ik ook wel heel goed. We wachten het dus even af en zien het allemaal tegen die tijd wel. Family first.’

Als laatste vraag: wat zou je moeders met samengestelde gezinnen willen meegeven?

‘Allereerst wil ik nog even zeggen dat ik mij vereerd voel dat ons verhaal een podium mag krijgen. Daarmee zeg ik niet dat we het perfecte voorbeeld zijn voor anderen. Zeker niet, maar ik wens dat andere vrouwen vertrouwen hebben in de rol die ze hebben gekregen als ze een partner ontmoeten die al kinderen heeft. Het is echt niet altijd makkelijk om een samengesteld gezin te zijn, je moet er bepaalde stappen voorzetten maar ik durf te zeggen dat het zo’n verrijking is van je leven. Ik ben heel dankbaar dat het voor mij zo is gelopen. En daarnaast gun ik alle kinderen – waaronder de jongens van Job en de baby in mijn buik – dat ze in liefde, harmonie, warmte, veiligheid, vertrouwen mogen opgroeien. Kindjes uit een samengesteld gezin of niet, uiteindelijk is dát namelijk wat telt. Dat ze daarop terugkijken als ze later groot zijn.’

Vanwege privacyredenen zijn er geen foto’s van de kinderen toegevoegd aan dit verhaal.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen