gelukkiger gezin
06/01/2023

Vijf keer meer liefde: het geheim voor een gelukkiger gezin?

Afgelopen week las ik een interessant artikel waarin verteld wordt over het Zweedse boek ‘Fem gånger mer kärlek‘, vrij vertaald naar ‘Vijf keer meer liefde’. Het boek is geschreven door een psycholoog gespecialiseerd in ouders en kinderen. Eén van de boodschappen in zijn boek is dat de belangrijkste taak als ouders is om goede en warme relaties met onze kinderen op te bouwen. Daarbij speelt focussen op het positieve een grote rol.

Volgens de psycholoog ligt het in onze aard om eerder aandacht te besteden aan het negatieve dan aan het positieve. Een concreet voorbeeld: jouw kind komt thuis en gooit zijn jas op de grond. Daar reageer je ongetwijfeld negatief op. Maar wat doe je als je thuiskomt en jouw kleuter zelf zijn schoentjes uittrekt of wegzet? De eerste keer ben je trots en zeg je er wat van, terwijl je het de keren daarna voorbij laat gaan zonder hier iets positiefs over te zeggen. Volgens Foster is het juist belangrijk om het positieve de bovenhand te laten voeren.

Choose your battles

Als moeder zijnde weet ik maar al te goed dat die positieve kant zien niet altijd vanzelfsprekend is. Vaak baal ik ervan hoe ontzettend vaak ik ergens een punt van moet maken, over moet zeuren of inderdaad een negatief punt moet benadrukken.

Foster erkent dat er ruimte en tijd gecreëerd moet worden om het positieve te kunnen benadrukken. Daarvoor helpt het om verschillende situaties in categorieën in te delen:

  • Situaties waar je zelf ook liever niet over wilt zeuren
  • Situaties waar je een compromis over kunt sluiten
  • Situaties waarin jij het laatste woord hebt en je kind naar jou moet luisteren. Het is goed om uit te leggen waarom iets zo is, maar je hoeft niet in discussie te gaan

Oftewel: choose your battles.

Meer ruimte voor positiviteit

Op deze manier kun je proberen negativiteit en beginnende conflicten te vermijden, waardoor er vanzelf meer ruimte ontstaat om te focussen op positiviteit. Dat zal jullie als gezin, maar ook jou als mama, ten goede komen.

Meer lezen?
Opvoeden: niet iets dat je er ‘even’ bij doet
Jouw kind leren omgaan met heftige emoties
Blog: wanneer wordt het moederschap nu écht makkelijker?

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen