Zeg jij ook wel eens: ‘Wat knap van jou! Je maakt me heel trots’? Lees dan even mee met deze boodschap van Nicolette Albada, expert op het gebied van communicatie met kinderen.
Soms spat je als ouders uit elkaar van trots. Zo fijn als er afgezwommen mag worden, een plas op het potje is gedaan, of je kind zijn eerste stapjes zet. In onze blijdschap zeggen we vaak iets als ‘Wat knap van jou’, ‘wat ben je toch slim’ of ‘Echt heel goed’. En vaak voegen we eraan toe hoe trots we zijn. ‘Je maakt me echt heel trots.’
Nu klinkt dit natuurlijk heel positief. Toch pakt het onbedoeld niet altijd positief uit. Door woorden te zeggen als: goed, knap, mooi of slim gaat je compliment over het eindresultaat. Vervolgens zorgt dit resultaat ervoor dat jij je trots voelt. Er ontstaat dus een afhankelijkheid tussen de prestatie en hoe de ouder zich voelt.
Kinderen willen hun ouders natuurlijk trots maken en als dit niveau goed is en jou trots maakt, zullen ze verdere uitdagingen eerder uit de weg gaan. Want dat loopt misschien niet goed af, en dan zijn de ouders opeens niet meer trots – zo redeneert het kind onbewust.
De leukste cadeautjes voor juf, meester en pedagogisch medewerkers
Complimenteer het proces in plaats van het eindresultaat
Als ouders is dit natuurlijk het laatste wat we willen. We willen dat ze na het maken van een kleine puzzel ook voor een grotere gaan. Of zonder zijwieltjes durven te fietsen.
Om die ‘growth mindset’ te stimuleren is het belangrijk om complimenten te geven over het proces in plaats van het eindresultaat. Dat klinkt dan bijvoorbeeld zo:
- Wow, deze week heb je elke dag geoefend met aankleden. Eerst je broek, daarna lukt ook je hemd en nu kom je met sokken aan beneden. Dat noem ik doorzetten.
- Je zag op tegen de zwemles en toch ben je gegaan en deze keer heb je zelfs in het diepe gezwommen. Met als resultaat dat je naar het volgende badje mag.
- Ondanks de zware tegenstanders bleven jullie tot het einde vechten als leeuwen. Tot de laatste minuut bleven jullie een team en steunden jullie elkaar. Dat vond ik mooi!
Vaak zullen kinderen na zo’n beschrijving zelf zeggen ‘Goed hé! Volgende keer lukt het me vast nog sneller’. Ze gaan zichzelf een compliment geven. En kijken uit naar de volgende uitdaging.
Pedagoog Scarlet: ‘Geef geen grenzen aan emoties, maar wel aan gedrag’
Pipi Langkous mentaliteit
Die ‘Pipi Langkous’ mentaliteit is veel waard. De trots van ons blijkt voor het kind uit de beschrijving die we geven over het proces. Als die beschrijving authentiek is, dan voelt een kind onze liefde en voelt zich gezien. En dat is genoeg.
Besef: het is natuurlijk lief bedoeld dat je je kind een complimentje geeft. Dus kijk of je kan voorkomen dat je jouw trots als compliment inzet, maar meer kijkt naar wat daaraan vooraf ging.