vervelen in de zomervakantie
10/07/2023

Waarom het belangrijk is dat kinderen zich vervelen in de zomervakantie

Een dagje naar zee, de Efteling, het museum, tijd met vriendjes: de zomervakantie is (bijna) aangebroken en dat betekent dat veel ouders druk bezig zijn met het plannen van leuke activiteiten voor hun kinderen. Hoewel het begrijpelijk is dat we onze kinderen een geweldige zomer willen bezorgen, is het ook belangrijk om ruimte te laten voor verveling. Ja, je leest het goed – vervelen in de zomervakantie is juist nodig!

Dat lijkt misschien tegen je gevoel in te gaan, maar het laten ervaren van verveling kan eigenlijk van onschatbare waarde zijn voor de ontwikkeling van kleine kinderen. Verveling kan namelijk een positieve impact hebben op:

Creativiteit en verbeeldingskracht:

Wanneer kinderen zich vervelen, worden ze uitgedaagd om hun eigen entertainment en activiteiten te creëren. Dit stimuleert hun creativiteit en verbeeldingskracht. In plaats van afhankelijk te zijn van externe prikkels – zoals iPads, ouders of uitstapjes – leren ze zelf nieuwe spelletjes bedenken, verhalen verzinnen en hun omgeving verkennen op een manier die past bij hun interesses en behoeften. Verveling moedigt kinderen aan om hun fantasie de vrije loop te laten.

Zelfstandigheid en probleemoplossend vermogen:

Wanneer kinderen zich vervelen, worden ze aangemoedigd om zelfstandig te zijn en hun eigen problemen op te lossen. In plaats van continu door volwassenen vermaakt te worden, leren ze hun eigen tijd en ruimte te beheren. Dit bevordert hun zelfstandigheid en helpt hen om om te gaan met uitdagingen en tegenslagen. Ze ontwikkelen probleemoplossende vaardigheden en leren creatieve oplossingen te bedenken. Je begrijpt: skills die op latere leeftijd ook van waarde zijn.

Rust:

Geef toe: hoe vaak ben je zelf niet nu alweer bezig met wat je straks en morgen en dit weekend moet gaan doen? Vergeet niet dat deze hectiek ook overweldigend kan zijn voor (jonge) kinderen. Verveling geeft kids de broodnodige rust en ruimte om ervaringen te verwerken. Dat is dus juist iets heel moois om in de zomervakantie te doen.

Ontdekken van passies en interesses:

Wanneer kinderen zich vervelen, hebben ze de mogelijkheid om nieuwe passies en interesses te ontdekken. Door de afwezigheid van constante afleiding kunnen ze hun aandacht richten op activiteiten die hen echt interesseren. Misschien vinden ze plezier in tekenen, lezen, knutselen of buiten spelen. Door verveling krijgen kinderen de kans om te experimenteren en te ontdekken waar ze blij van worden of wat ze leuk vinden om te doen, wat weer kan leiden tot nieuwe hobby’s en talenten.

Kortom: hoewel het verleidelijk kan zijn om de zomervakantie van onze kinderen tot in detail te plannen moeten we niet vergeten dat verveling een waardevolle ervaring kan zijn. Dus laat de zomervakantie niet alleen draaien om het vermijden van verveling, maar geef kinderen juist de ruimte om zichzelf te ontdekken en te groeien. En zet zelf een noise-cancelling headphone op als je de ‘Ik verveeeeel me’ niet meer aan kunt horen 🙂

Meer lezen?
Dit zijn onze musthaves voor een relaxte vakantie met kleine kids
Jouw vrijheid terug als moeder

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen