Frederieke familie van 4
24/06/2023

3 manieren om weer in contact te komen met jezelf

Als moeder sta je vrijwel altijd ‘aan’. Zorg voor een baby of kind(eren) gaat 24/7 door. Soms kan het daardoor voelen alsof je geleefd wordt. En pas ‘s avonds in bed tijd hebt om je lichaam te voelen en je gedachten tot rust te brengen. Ik herken het: momenteel ben ik met een baby van 5 maanden en een peuter van 2,5 de he-le dag in de weer. 

Daarom kan het soms fijn zijn om een moment te zoeken om even in te checken bij mezelf. Een half uur of uur vrijmaken op een dag dat ik met de kinderen ben lukt me minder makkelijk – wel op de dagen dat mijn vriend thuis is – maar een klein moment voor mezelf vaak wel.

Dit zijn drie manieren om weer in contact te komen met jezelf. Die altijd werken, ook als je niet veel tijd hebt.

Maak oogcontact met jezelf in de spiegel

Klinkt misschien een beetje vreemd, maar let maar eens op: vaak kijken we vluchtig in de spiegel om ons haar te doen of mascara op te brengen. Maar kijk nu eens goed in de spiegel. Kijk naar jezelf. Houd dit 10 seconden langer vast dat je comfortabel vindt. Misschien kun je jezelf vragen hoe je je voelt en wat je nodig hebt om je goed te voelen.

Echt geen tijd overdag? Koppel dit ritueel aan het tandenpoetsen, want je staat dan toch vaak al voor de spiegel.

Haal diep adem en merk op wat je lichaam nodig heeft

Dit is een tip die ik echt vaak toe probeer te passen op mijn dag met kinderen. Neem een diepe ademhaling, en blaas of zucht vervolgens uit. Die ene ademhaling kan soms voldoende zijn om even te pauzeren en in te checken bij jezelf. Wat heb je nodig? Even je schouders los rollen? Een kop thee, of een momentje niets doen en naar de spelende kids kijken? Diep ademhalen helpt me vaak om goed mijn lichaam te voelen en mijn gedachten een halt toe te roepen.

Naast die ene diepe ademhaling is het fijn om dit een paar keer te herhalen. Wanneer je je uitademing langer maakt dan je inademing, geef je je lichaam een seintje om te ontspannen. Even de tijd nemen om aan zo’n simpele behoefte te voldoen, is een verbindingspunt met jezelf.

Ontspanningsoefeningen tijdens de zwangerschap

Doe iets waar je écht van genieten

Zelfs al is het maar kort, je voelt je instant beter als je iets doet waar je echt van geniet. Plezier is een enorm sterke manier om met jezelf in contact te komen. En meestal een van de eerste zaken die moeders loslaten wanneer ze druk zijn met voor anderen zorgen. Goede reminder: wanneer was de laatste keer dat je iets puur voor je eigen plezier deed?

Het hoeft niet moeilijk te zijn. Steek je favoriete geurkaars aan. Speel een nummer dat jij leuk vindt tussen de 48e keer van de Frozen- of Nijntje-soundtrack. Neem even de tijd om je koffie warm te drinken en van de smaak en de geur te genieten. Draag je favoriete lipstick, oorbellen of parfum. Ja, ook – of juist – met dat huispak aan. Een moment om ergens bewust van te genieten brengt je vaak ook weer in verbinding met jezelf.

Kan een paar keer diep ademhalen het moederschap minder chaotisch en overweldigend maken? Dat niet. Maar ik geloof er wel in dat deze kleine momenten je dag aangenamer kunnen maken. Zodat je hopelijk steeds meer jezelf kunt zijn in de mooie en uitdagende reis in het moederschap.

Meer lezen?

Ernestine schreef een boek-retreat voor moeders: ‘Meer rust, vrijheid en voldoening in alle rollen die je vervult’

Mijn goede voornemen? Meer rust in de avondspits

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen