03/05/2023

Ernestine schreef een boek-retreat voor moeders: ‘Meer rust, vrijheid en voldoening in alle rollen die je vervult’

Auteur

Datum

Categorie

Share

Als jij de How About Mom app hebt, dan is Ernestine voor jou een bekende naam. Of misschien vooral een bekende stem. Het zijn haar meditaties die jou helpen om in slaap te vallen, tot jezelf te komen of te ontspannen. Vandaag lanceert Ernestine haar eigen boek, genaamd De Nieuwe Moeder: een retreat in boekvorm. 

Ernestine Numan (‘83) is moeder van twee dochters en gecertificeerd meditatietrainer. Ze begeleidt al vijftien jaar vrouwen in hun persoonlijke ontwikkeling. 

Hoe ontstond het idee voor De Nieuwe Moeder?

‘Toen ik moeder werd, en veel vrouwen om mij heen ook, zag ik wat een uitdaging het is om als betrokken moeder genoeg ruimte voor jezelf te maken. Ik zag zelfs de nodige burn-outs. Dit was in een tijd dat er nog veel minder aandacht was voor moederschap dan nu. Daar wilde ik iets voor betekenen. Ik besloot om laagdrempelig retreats te gaan organiseren, waarbij ik vrouwen simpelweg de mogelijkheid bood om even op een ontspannen plek op adem te komen. Met lekker eten, yoga, ontspanningsoefeningen en gesprekken met andere vrouwen. Ik heb een aantal van deze retreats gegeven, toen het idee ontstond om een retreat in de vorm van een boek te maken. Op die manier zou ik nog veel meer vrouwen – ook degene die geen weekendje weg kunnen- helpen. Zo ontstond De Nieuwe Moeder’. 

Waarom hebben zoveel moeders burn-outs?

‘Hier kunnen veel verschillende redenen voor zijn die, ook als je geen burn-out hebt, je in de weg kunnen zitten als moeder. Allereerst krijgen veel vrouwen te weinig ruimte voor de transformatie tot moeder. Maar deze transformatie is een levenslang proces en speelt zich af op alle niveaus: mentaal, fysiek, emotioneel en spiritueel.  Genoeg ruimte hiervoor maakt dat die verandering lichter verloopt en er iets moois kan gebeuren: je wordt de volgende versie van jezelf. Een nog krachtigere, liefdevollere, wijzere vrouw dan je al was. 

Daarnaast zie je hoe de kijk op het moederschap eigenlijk heel dubbel is. Aan de ene kant lijkt het moederschap soms het ultieme doel en kunnen vrouwen die geen moeder zijn zich afvragen of zij wel ‘goed genoeg’ zijn als vrouw. Terwijl het aan de andere kant lang niet altijd gewenst is om moeder te zijn, bijvoorbeeld op sommige werkplekken. Waardoor we, naar de woorden van Ina Heijnen (auteur van Spuug op je blouse) ‘moeder moeten zijn alsof we niet werken, en werken alsof we geen moeder zijn.’ Hierdoor is de spagaat die we als moeder kunnen ervaren tussen al onze verschillende rollen, nog groter.  Dat kost veel energie. 

Daarbij willen we, meer dan ooit, al onze verschillende rollen heel bewust vervullen: met veel aandacht en liefde. Om zowel thuis als buitenshuis echt van betekenis te zijn voor onze omgeving.  Dat is een mooi streven, maar daarin zijn we ook vaak te streng voor onszelf. Het hoeft niet beter. Het mag wel lichter. En daar helpt dit boek bij.’

Op wie is De Nieuwe Moeder gericht? 

‘Ik richt me in mijn boek op de vrouw die bewust wil leven. Die vanuit haar hart wil leven. Die nieuwsgierig is naar een groter perspectief op modern moederschap.  Maar ook de vrouw die te streng voor zichzelf is en meer zelfcompassie mag hebben. Die veel ideeën heeft en altijd tijd tekort komt. Die op zoek is naar meer ontspanning en flow in de combinatie van haar verschillende rollen.’

Je hebt het in je boek over dat het ‘lichter’ mag, wat bedoel je daarmee? 

‘Daarmee bedoel ik dat je de vrijheid mag voelen om keuzes uit je hart te maken. Dat betekent dat je soms één bal zult laten vallen. Letterlijk even je werk neerleggen, of juist ander werk zoeken, of wat extra hulp in huis organiseren. Bovenal gaat dit boek om innerlijke rust: wat kun jij van binnen doen om rust en ruimte te creëren om die keuzes uit je hart te maken. Daarvoor doorloop je in dit boek een proces, zoals je in een retreat ook zou doen.’

Kun je iets vertellen over dat proces?

‘Het proces bestaat uit zes stappen. Deze stappen zijn: 

  1. Overgave: ervaar hoe het steeds lichter wordt als je je overgeeft aan wat er is en wat er mag komen in jouw proces.
  2. Ontspannen: je krijgt pas echt innerlijke rust als je prioriteit maakt van ontspanning.
  3. Openen: open je mind en hart om te leven vanuit liefde, of het nu gaat om het ouderschap, je werk of relaties.
  4. Opruimen: ontdoe jezelf van de dingen die jou niet meer dienen in jouw rol als vrouw, moeder en dochter. Wat heb je overgenomen van jouw ouders, wat doe je automatisch, waardoor laat jij je beperken? 
  5. Opbloeien: hoe kun je in alle rollen je zielsmissies vervullen? Want je hoeft niet maar één grote missie te hebben, al onze rollen zijn zielsmissies.
  6. Overgave: de cirkel is weer rond. Ervaar je dat je licht leeft, omdat je licht bent, als je aanwezig bent als jezelf, als Nieuwe Moeder, vanuit je hart. 

In elke fase activeer je een kracht die je al in je hebt. In fase 1 is dat ‘ruimte’, in fase 2 is dat ‘zelfcompassie’, in fase 3 ‘hartintelligentie’, in fase 4 is dat ‘vergeving’, in fase 5 ‘bezieling’ en in fase 6 is dat ‘aanwezigheid’, puur het ‘zijn’. 

Je mag De Nieuwe Moeder als één proces doorlopen of het boek openslaan en kijken welke woorden er op dat moment naar je toekomen. Precies waar jij behoefte aan hebt.’

Ik ben niet per se spiritueel of ‘zweverig’, is het boek ook voor mij geschreven?

De Nieuwe Moeder geeft een holistische kijk op het moederschap. Ik bespreek mentale, emotionele, fysieke en spirituele zaken. Het boek is zo geschreven dat lezers die minder met spiritualiteit hebben, ook ondersteund worden, omdat het helder en toegankelijk is. Als je helemaal niets met spiritualiteit hebt, dan zal het boek je misschien minder aanspreken.’ 

Wat hoop jij dat jouw boek vrouwen brengt? 

‘Ik hoop dat je vanuit jouw hart al jouw verschillende rollen gaat vervullen en daardoor meer rust, voldoening en geluk voelt. En een diepere verbinding met jezelf en met jouw kind(eren). Ik hoop daarnaast dat vrouwen door De Nieuwe Moeder tijd voor zichzelf gaan nemen, hoe klein of groot dat moment ook is. Met de (online) meditaties, yoga-oefeningen of schrijftijd in mijn boek.’

De Nieuwe Moeder

De Nieuwe Moeder is vanaf vandaag te koop via de website van Ernestine en in (online) boekwinkels voor €27,95. Bij aanschaf van het boek krijg je verschillende online meditaties en yogasessies cadeau, ontvang je een speciale bijlage met extra tips voor het dagelijks leven en een kortingscode van 10% op de webshop van the Spirit Junkies om je thuis-retreat compleet maken.

Wil jij kans maken op twee exemplaren van De Nieuwe Moeder – eentje voor jezelf en eentje voor een vrouw in jouw leven? Ga dan snel naar onze Instagram.

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief