mijlpalen zwangerschap
14/01/2023

De mijlpalen aan het begin van jouw zwangerschap

Zwanger raken en blijven is een prachtige mijlpaal op zich, maar door die 40(+) weken heen vinden er ook allerlei mini-mijlpalen plaats. We delen een aantal bijzondere mijlpalen aan het begin van jouw zwangerschap.

Een positieve zwangerschapstest

Ook al probeer je bewust zwanger te raken en heb je het vermoeden dat de test positief zal zijn, dan nog kun je behoorlijk in shock zijn als de test daadwerkelijk bevestigt dat je in verwachting bent. Het is ook totaal niet vreemd om allerlei uiteenlopende emoties te voelen bij het zien van een positieve zwangerschapstest. Het is nu eenmaal een big deal!

Mary-Anne vertelde haar man na twee weken over positieve zwangerschapstest: “Neem de tijd om te voelen wat je voelt”

Ochtendmisselijkheid

‘Ochtendmisselijkheid een mijlpaal?!’, horen we je denken. Maar ik herinner me hoe opgewonden ik was toen ik zo’n onmiskenbaar zwangerschapssymptoom ervaarde. Terwijl je op dat moment alleen nog maar die streepjes op een zwangerschapstest hebt, voelde dit als een fijne bevestiging dat er echt iets in mijn lichaam aan de gang was…

Hoe wist jij dat je zwanger was? Moeders delen hun eerste tekenen van de zwangerschap

De eerste echo

In series en films heb je zó vaak een echo-apparaat gezien en nu lig je er ineens zelf naast. De eerste echo is vaak zo vroeg dat het een inwendige echo is. Met klamme handen kijk je naar het scherm. Waar moet je precies naar kijken? Een goede eerste echo is een geweldige mijlpaal en bevestiging. Je bent echt zwanger (en het zijn er geen twee, of juist wel!)

Voor het eerst de hartslag van je baby horen

De hartslag van het kindje in je buik horen is simpelweg magisch. Je zult je misschien verbazen hoe snel dat kleine hartje klopt. Zolang je nog niks kunt zien of voelen van jouw baby is dat gebons een geweldig teken van het leven in je buik.

Het nieuws delen

Wanneer je het vertelt, aan wie je het vertelt en hoe je het vertelt is natuurlijk heel persoonlijk, maar het nieuws delen van je zwangerschap is een bijzondere mijlpaal. Misschien heb je gewacht tot de eerste echo, misschien kon je het nieuws totaal niet voor je houden. Het delen van je zwangerschap is vaak een bijzondere mix van blijdschap en spanning: hoe gaan mensen om je heen reageren? Hoe ga je het nieuws met ze delen?

Hoe vertellen dat je zwanger bent?

Het einde van het eerste trimester

Het merendeel van de vrouwen is blij als het eerste trimester achter de rug is. Niet alleen wordt de kans op een miskraam met de dag lager, vaak nemen de eerste klachten ook af én neemt je energie weer toe. Kortom: je kunt steeds beter gaan genieten van je zwangerschap. Plus: misschien begint langzaam je buikje te groeien?

De eerste spulletjes voor de baby kopen

Weet jij nog wat het eerste was dat jij zelf voor je baby kocht? Waarschijnlijk wel. Misschien heb je al jarenlang langs de rompertjes bij de Hema gelopen en gedacht: ooit… En dan is het ineens zover. Sta je in de Prénatal, Hema of andere fijne babywinkel en mag je zelf iets gaan kopen voor het mensje dat in je buik groeit. Ook al moet je nog maanden wachten tot je hem of haar gaat ontmoeten, die eerste aankoop blijft bijzonder.

Zwangerschapskleding dragen

Sommige vrouwen willen er pas tegen het einde aan geloven, andere kunnen niet wachten om toe te geven aan zo’n comfortabele zwangerschapsbroek met elastieken bovenkant (ik behoorde duidelijk tot de eerste categorie, met tien weken en in het bezit van een mini-buikje droeg ik al zo’n broek). Zeker in het begin, als je nog een beetje een verwarrende maat buik hebt (grote lunch of baby?!) is zwangerschapskleding een leuke externe bevestiging dat je toch echt in verwachting bent.

Waar koop je leuke zwangerschapskleding?

De baby voelen bewegen

Voor het eerst die kleine vlindertjes in je buik voelen is fantastisch. Misschien herken je het niet direct en denk je dat het je borrelende darmen zijn, maar na een tijdje wordt het toch onmiskenbaar de beweging van jouw baby. Wat een mijlpaal.

Iemand anders die de baby voelt bewegen

‘Kom, nu snel voelen! Oh shit, nu is het weer rustig… Ja, nu! Oh, ze is gestopt’ Hoe graag je dat geweldige gevoel in je buik ook wilt delen, in het begin kan het best lastig zijn om ervoor te zorgen dat iemand anders ook de baby voelt bewegen. Als dit voor de eerste keer lukt, voelt dat extra bijzonder. Hi baby!

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen