Hoe kun je omgaan met driftbuien bij je kind? Wat is een driftbui eigenlijk en hoe kun je je kind hierbij helpen op een sensitieve manier? Marloes Bakvis is kindercoach en begeleidt gevoelige kinderen en hun ouders. Ze geeft tien tips om op een liefdevolle manier om te gaan met driftbuien bij kinderen.
Marloes: ‘Een driftbui is een noodkreet van een kind om gezien, gehoord en begrepen te worden. Jij als ouder bent de meest vertrouwde persoon voor jouw kind om deze gevoelens te uiten. De remedie is om liefdevol aanwezig te blijven in die storm van gevoelens van jouw kind, hoe lastig dat soms ook kan zijn.’
10 tips om op een liefdevolle manier om te gaan met driftbuien
Een driftbui is een uiting van een intens gevoel dat je kind heeft. Laat de emotie van je kind er volledig zijn. Het gedrag van jouw kind kan van alles in jezelf raken en allerlei emoties in jezelf oproepen, maar bedenk altijd dat het nooit negatief naar jou bedoeld is. Neem wat je kind zegt of doet niet persoonlijk.
Zorg dat jij zelf goed in je energie zit. Zorg voor een gezonde energiebuffer en innerlijke balans, zodat je rust en geduld kunt opbrengen wanneer je kind in een intense, emotionele bui raakt. Blijf rustig doorademen en probeer je lichaam te ontspannen. Wees die stevige pilaar die jouw kind zo hard nodig heeft bij alles wat er intern te voelen is. Dit punt is de basis en cruciaal voor jou als ouder om een driftbui goed te kunnen begeleiden.
Toon begrip voor de gevoelens van je kind. Een driftbui is een driftbui omdat wij dat als volwassenen zo noemen. Vanuit het kind gezien is het een intens gevoel dat het kind beleeft. Een gevoel dat gezien, gehoord en begrepen wil worden. Hoe eerder het kind voelt dat het hierin gezien, gehoord en begrepen wordt, hoe eerder de emotie bij het kind zal zakken en hoe eerder de ‘driftbui’ zal eindigen.
Een waardevolle opvoeding: wat wil je jouw kind meegeven?
Favoriete lepel of specifieke kleur drinkbeker
Wees open en nieuwsgierig naar de wensen en uitingen van je kind; ook als het om iets ogenschijnlijk kleins gaat zoals een andere lepel of specifieke kleur drinkbeker (‘niet die!’). Je kind is zijn of haar eigen identiteit en eigen, unieke weg aan het ontdekken. Voorkeuren voor lepels, drinkbekers, kleding horen hier allemaal bij. Een voorkeur voor een specifieke kleur kan bijvoorbeeld ook te maken hebben met de gemoedstoestand of fase waar het kind op dat moment in zit. Bedenk: ook wij kunnen een voorkeur hebben voor een bepaald kledingstuk en een ander kledingstuk juist helemaal niet fijn vinden.
Neem de tijd. Probeer om niet te veel te haasten (ook lastig, I know). Tijd en geduld zijn heel belangrijk wanneer je kind in een intense emotie zit. Druk of haast en het snel over willen laten zijn van de driftbui maken het vaak alleen maar erger.
Beweeg mee met de behoeften van je kind waar het kan. Geef bijvoorbeeld gerust die ene specifieke lepel. Wanneer het echter nodig is om grenzen te stellen, doe dit dan helder, rustig en liefdevol.
Waarom je dreumes of peuter afleiden met een smartphone geen goed idee is
Grootste oorzaak driftbui: vermoeidheid en overprikkeling
Zorg voor een goede energiebalans bij je kind. De grootste oorzaak van een ‘driftbui’ is vaak vermoeidheid en overprikkeling. De reden dat een intens gevoel uitloopt in een driftbui is dat het kind simpelweg ‘op’ is. Het is meestal het gevolg van die laatste druppel die de emmer doet overlopen. Bij heel gevoelige kinderen ligt dit nog subtieler. Probeer ervoor te zorgen dat je kind op tijd in een rustige omgeving of thuis is, voordat het overprikkeld raakt. En probeer te zorgen dat je kind op tijd gaat rusten en slapen, voordat het te moe is.
Houd er rekening mee dat een heftige emotionele bui bij jouw kind ook veroorzaakt kan zijn door (onderdrukte) emoties of zwaarte bij andere mensen in de nabije omgeving van jouw kind. De emotie of het gevoel dat een kind ervaart, hoeft dus niet van jouw kind zelf te zijn. Een kind kan bijvoorbeeld ook elders iets indrukwekkends hebben gehoord, gevoeld of gezien, bijvoorbeeld op tv of in een filmpje. Gedrag van een kind is altijd logisch; laat alle emoties er daarom zijn, toon begrip en warmte.
Je kind ontwikkelt zich
Laat opmerkingen, oordelen en goedbedoelde adviezen van je omgeving gaan. Jij kent en voelt je kind het allerbeste en je doet het goed. Een driftbui van je kind wil niets zeggen over dat jij het als moeder of vader niet ‘goed’ zou doen. Blijf ontspannen. Het hoort er allemaal bij. Je kind is zich aan het ontwikkelen. Laat de omgeving gaan, bewaar de rust in jezelf en wees er in zo’n moment met al je aandacht en liefde volledig voor je kind.
Geef je kind tijd om alle gevoelens en emoties te doorvoelen en ontdekken. Geef jezelf daarbij tijd om met deze informatie en tips te oefenen en zo de lengte van de driftbuien te verkorten of zelfs uiteindelijk grotendeels te voorkomen. Zie het als een mooi proces om de binnenwereld van jouw kind beter te leren kennen en jullie onderlinge verbinding te versterken.