Even toe aan rust? Zo zet je verantwoord (en zonder schuldgevoel) schermtijd in
02/01/2023

Waarom je dreumes of peuter kalmeren met een smartphone geen goed idee is

Picture this. Je staat aan het einde van een lange dag in de rij voor de kassa en je kleintje begint te jengelen of te huilen. Of deze situatie herkenbaar? Je peuter stort zich met veel geschreeuw op de grond, midden op straat. Soms kan een smartphone de perfecte afleiding bieden als je je dreumes of peuter wel stil of mee naar huis wil krijgen. Toch laat deze nieuwe studie zien dat regelmatig een smartphone gebruiken om je kind te kalmeren, geen goed idee is.

In een nieuwe studie laten Amerikaanse onderzoekers zien waarom onze telefoons niet de eerste optie zouden moeten zijn om onze kinderen te kalmeren.

Helpt een smartphone om je kind te kalmeren?

Dit Amerikaanse onderzoek keek naar meer dan 400 ouders met kinderen in de leeftijd tussen 3 en 5 jaar. De onderzoekers wilden meer weten over wat er gebeurde als ouders smartphones en tablets gebruikten als hulpmiddelen om hun kind te kalmeren en af te leiden.

Ze vonden een verband tussen het regelmatig gebruiken van smartphones en tablets om kinderen te ‘sussen’, en het vermogen van kinderen om zelf hun emoties te reguleren. De kinderen die een smartphone of tablet kregen hadden juist vaker moeite om zelf om te gaan met negatieve emoties of uitdagingen.

De conclusie van het onderzoek: zet een beeldscherm niet in als afleiding of om je kind te kalmeren. Dit kan een averechts effect hebben op de ontwikkeling. Kinderen van wie de ouders vaak beeldschermen gebruikten als afleiding wanneer kinderen boos of verdrietig werden, hadden meer moeite met zichzelf te kalmeren.

Jongens en kinderen die al problemen vertoonden als hyperactiviteit en impulsiviteit (adhd) vonden het nog lastiger om goed met hun emoties om te gaan als er vaak beeldschermen werden gebruikten ter afleiding. Zeker voor die groep is het dus belangrijk om kinderen te leren met (negatieve) emoties om te gaan, ook voor zorgverleners. Aldus de onderzoekers.

Leren omgaan met emoties

Driftbuien en emoties komen vaak voor in de leeftijdscategorie van 3 tot 5 jaar. Het kan verleidelijk zijn om je smartphone als afleiding in te zetten om het gezeur, gekrijs of gedram te stoppen. Maar het is juist ook op deze leeftijd dat kinderen de kans krijgen om met hun emoties om te leren gaan. Die driftbui van je peuter kan namelijk heel leerzaam zijn.

Kleine kinderen hebben hun ouders nodig om te leren omgaan met hun emoties. ‘Dit begint eigenlijk al op jonge leeftijd, wanneer we ze leren om in woorden aan te geven wat ze voelen. Maar ook doordat wij aan hen vertellen dat het heel normaal is om soms boos, verdrietig of angstig te zijn en hen manieren geven om met die emotie om te gaan’, zegt rouwcoach Hanne in dit artikel over praten met kinderen over emoties.

Hanne: ‘Stel bijvoorbeeld dat oma ernstig ziek is en komt te overlijden. Jouw zoon of dochter is hier heel boos over. Boos dat het hun oma is en niet die van hun klasgenootjes. Het is belangrijk dat ze voelen dat die boosheid er mag zijn. Dat ze zich veilig voelen om die boosheid te uiten.’

‘Wat we ook mogen meegeven is dat er grenzen zijn aan het uiten van deze boosheid. In plaats van iets kapot gooien in een boze bui (niet oké), de woede eruit gooien door bijvoorbeeld een paar keer heel hard in een kussen te stompen (wel oké). Of alles eruit te schreeuwen. Dat lucht lekker op.’

Driftbuien horen erbij

Maak je geen zorgen: in dit onderzoek ging het om regelmatig gebruik van beeldschermen. Af en toe die smartphone (bewust) inzetten als afleiding, kan best. Als ouder is het ook goed om je te realiseren: huilen, driftbuien en gedoe zijn niet gemakkelijk, maar het is oké. Ze horen erbij.

Je kind mag zich soms ongelukkig of ongemakkelijk voelen. Daarmee omgaan – in plaats van afleiding te bieden in de vorm van een beeldscherm – helpt juist beter. Zo ontwikkelt je kind de vaardigheden om in de toekomst om te gaan met uitdagingen en emoties.

Meer lezen?

“Mama is even verdrietig”: hoe kinderen leren van jouw emoties

Van geen suiker tot altijd samen slapen: Kyra hanteert een natuurlijke opvoedstijl voor haar dochter

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen