moe moeder
22/03/2022

Zullen we dat schuldgevoel in het moederschap loslaten?

Hi lieve moeder, dat schuldgevoel hè? Daar hebben we helaas allemaal last van. Zou het niet fantastisch zijn als het ons lukt om dat schuldgevoel in het moederschap masaal los te laten?

Vanaf het moment dat je die twee lijntjes ziet verschijnen behoor je tot de club. De club van de vrouwen die last hebben van momguilt. Niet op tijd gestart met foliumzuur, een kop koffie teveel, te druk met werk, niet kunnen genieten. Al tijdens je zwangerschap is er genoeg om je schuldig over te voelen…

Naarmate je zwangerschap vordert en je leest over alle do’s en don’ts zal dat gevoel je nog veel vaker bekruipen. Zeker als je kennismaakt met het fenomeen ‘goedbedoelde adviezen’ die vanaf nu te pas en te onpas over je heen gestrooid gaan worden. Welcome to parenthood. Je kunt door die adviezen snel het gevoel krijgen dat je het eigenlijk nooit echt goed kunt doen…

Kun je het eigenlijk wel goed doen als moeder?

Als je baby’tje eenmaal geboren is, dan draait de adviesmolen helemaal op volle toeren. Daarmee neemt ook dat schuldgevoel als moeder toe, want elke beslissing die jij maakt is beladen. Elke dag als moeder is gevuld met tientallen grote en kleine keuzes die je moet maken en je zult jezelf geregeld afvragen: is dit de juiste keuze?

Het stopt niet na de baby-tijd

Iedere dag staat er een nieuw opvoedkundig artikel voor je klaar. Lees je over de voordelen van borstvoeding terwijl jij voor flesvoeding hebt gekozen, hoor je over het belang van samen slapen terwijl jouw kindje in zijn eigen kamertje ligt of word je op Instagram ‘vriendelijk’ gewaarschuwd over het verkeerd gebruiken van je draagzak. ‘Begin jij nu al met werken, dat had ik nooit gekund hoor’, ‘Waarom heb je geen mama-dag?’ of ‘Vind je het niet zonde van je opleiding dat je nu niet werkt?’. Hoi, momguilt.

Het zijn niet alleen de baby- of peuterjaren die gepaard gaan met schuldgevoel. Terwijl andere moeders de hele avond bezig zijn om een traktatie te knutselen, bestelde jij die voor jouw kind op Etsy. Jij komt gehaast aan omdat je de memo van de vrije middag even had gemist en voelt de blikken van andere ouders branden. ‘Leest jouw dochter nog niet?’, ‘Hij is nog lekker speels hè?’ en ‘Kon jij niet mee met het schoolreisje, zonde hoor…’. Schuldgevoel op de dagen dat er weer vissticks op het menu staan, de televisie langer dan de aanbevolen schermtijd aanstond, jij stond te schreeuwen omdat je je geduld verloor.

Jouw kind, jouw keuzes

Laten we wel wezen: niemand is perfect. Jij maakt keuzes die passen bij jou. Bij jou als mens, bij jullie gezin, bij jouw kindje of kindjes. Als vissticks even het enige is wat er op dit moment ingaat, dan is dat prima. Als jouw kind naar de crèche gaat zodat jij kan werken en de hypotheek kan betalen, dan is dat prima. Als jij ervoor kiest om na een paar maanden te stoppen met borstvoeding geven, dan is dat prima. Als jullie het zo hebben kunnen regelen dat jullie met z’n tweeën een lang weekend weg kunnen zonder de kids, dan moet je daar vooral keihard van genieten.

Moet je voorstellen hoeveel leuker het leven is als we dat schuldgevoel zouden lozen. Moet je nagaan wat je kunt doen in de tijd die je nu bezig bent met je schuldig voelen en piekeren over de mening van anderen… We zitten als moeders en ouders allemaal in hetzelfde schuitje en wat we nodig hebben is steun, geen oordeel. Ja, we maken soms fouten, pakken dingen niet handig aan en hebben er later spijt van. Maar die fouten zijn menselijk en horen erbij. Het is allemaal nieuw en we doen ontzettend hard ons best om het goed te doen.

Laten we tenslotte vooral erkennen dat het niet onze kinderen zijn die wrok zullen koesteren als de zelfgebakken verjaardagstaart er niet zo uitziet als op Pinterest, als er grote bergen was liggen of als jullie een keertje vaker voor de televisie eten. Jij bent de wereld voor jouw kindje, vergeet dat asjeblieft niet.

Weg met dat schuldgevoel in het moederschap, je doet het goed en je mag trots zijn op jezelf.

Meer lezen
Julia: ‘Ik wil Vic voor geen goud missen, maar soms verlang ik naar meer vrijheid als moeder’
Moeders over starten met werken na hun zwangerschapsverlof

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief