Eenzaamheid moederschap
22/12/2021

Als het moederschap eenzaam voelt…

Na de eerste kraamweken, gaat het leven van de buitenwereld weer verder ‘als normaal’. Terwijl jij bezig bent met je fysieke herstel, het wennen aan een nieuw leven en het opbouwen van een band met je kindje, draait de wereld door zonder dat jij er deel van lijkt uit te maken. De kraamzorg gaat weg, je (eventuele) partner gaat weer aan het werk. Het kraambezoek neemt af en de nieuwsgierige app’jes (‘Stuur nog eens een foto?’) en telefoontjes ook. Het leven gaat door.

Het is niet gek dat je soms jaloers bent op je partner die iedere dag een uur in zijn of haar eentje in de auto zit en warme koffie kan drinken. Heerlijk lijkt je dat! De dagen van een kersverse mama zijn min of meer kopieën van elkaar; je doet van alles, maar er gebeurt niet zo veel.

Eenzaamheid tijdens moederschap

Doordat je omgeving focust op de mooie kanten van het moeder zijn, lijkt er soms weinig ruimte of begrip voor de andere emoties die jij kunt ervaren. Het moederschap kan dan gepaard gaan met eenzaamheid. Hoewel je misschien het gevoel hebt dat jij de enige bent met deze gevoelens, is dit niet zo. Het zal je verbazen hoeveel moeders dezelfde ervaring hebben.

Het helpt om te bedenken: alles is een fase, en ook dit gaat weer voorbij. Jullie wereld wordt vanzelf weer groter. Wat kan je helpen als je je eenzaam voelt? Je leest het hieronder.

Contact met anderen

Blijf in contact met de vrouwen van de zwangerschapsyogalessen of Centering Pregnancy groep, zoek aansluiting met een mama die haar kindje naar dezelfde opvang brengt of bezoek eens een mamacafe of postpartumsportles. Verhalen delen en gehoord worden door andere vrouwen die ook (voor het eerst) moeder zijn geworden kan ontzettend waardevol zijn. Probeer naast digitaal contact via WhatsApp, Instagram of Facebook ook face-to-face met elkaar af te spreken.

Grote kans dat je overdag in een speeltuin andere moeders treft. Misschien voel je je in het begin ongemakkelijk om andere mama’s aan te spreken, maar je zult merken hoe snel je contact kunt leggen over het feit dat jullie allebei moeder zijn en veel dezelfde ervaringen delen.

Het huis uit

Voel je je geïsoleerd of eenzaam, zet je baby dan in de kinderwagen of draagzak en ga wandelen. Adem frisse lucht in, geniet van de natuur. Haal voor jezelf een lekker sapje of kopje koffie en luister al wandelend naar je favoriete podcast, radiozender of playlist.

Zet technologie in

Misschien is het lastiger geworden om je vriendinnen te zien omdat zij overdag werken en jij ‘s avonds met een baby met krampjes thuis zit. Dat betekent niet dat jullie geen contact kunnen hebben. Technologie is er niets voor niets, dus plan vaste momenten waarop jullie kunnen FaceTimen of bellen. Misschien valt de koffiepauze van jouw vriendin op haar werk wel samen met het middagdutje van jouw kindje, dus is dat een goed moment om even bij te kletsen (en lachen).

Maak tijd voor jezelf

Hoewel het tegenstrijdig klinkt, is het juist in deze fase belangrijk om ook tijd voor jezelf alleen te hebben. Tijd om opnieuw contact te maken met wie je was voordat je kinderen kreeg. Ruimte om de dingen te doen waar jij waarde aan hecht. Het is volkomen logisch dat we tijd voor onszelf en hobby’s nodig hebben buiten het moederschap, ook om dat eenzame gevoel tegen te gaan.

Deel je gevoelens

Met je partner, familie of vrienden. Ook de fase waar jij nu doorheen gaat is onderdeel van het ouderschap. Je hoeft hier niet alleen doorheen te gaan. De kans bestaat dat jouw partner niet merkt dat jouw dagen er ineens heel anders eruit zien. Zeker als je partner een baan heeft waarbij hij of zij van huis is. Probeer vast te houden aan dagen of avonden waarop je wel samen bent.

Ervaring van andere moeders

Naar aanleiding van dit artikel, vroegen wij drie vrouwen waarom zij af en toe eenzaamheid ervaren tijdens het moederschap. Mariah vertelt: “Ik had fysiek niet de behoefte om naar buiten te gaan na de bevalling, maar ik was wel een druk en vol leven gewend voordat ik zwanger raakte. Nu was mijn wereld klein en speelde zich thuis af. Je zit vast aan een klein mensje dat totaal afhankelijk is van jou. Ik vond dat benauwend en op een bepaalde manier eenzaam.”

Isabel: “Iedere week blok ik een paar uur tijd voor mezelf. Hoewel het alles behalve eenvoudig is om die tijd te nemen, leerde ik er prioriteit aan te geven. Die tijd gebruik ik om iets te doen waar ik met mijn kindje niet aan toe kom. Naar de kapper, een boek lezen in de zon, koffie drinken met een vriendin of gewoon even niets doen.”

Chloé: “Een netwerk van mensen om je heen is zo waardevol als je met vragen zit, als je je onzeker voelt of twijfels hebt. Mijn tip is dan ook: deel je zorgen en vragen met vriendinnen of familie.”

Meer lezen?
De eenzaamheid van moederschap

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief