22/09/2022

Als het niet vanzelf gaat: “Niemand heeft hiervoor gekozen dus laten we het bespreekbaar maken”

In de serie ‘Als het niet vanzelf gaat‘ delen fotografe Sacha Janssen en How About Mom de foto’s en verhalen van vrouwen die te maken hebben of hebben gehad met fertiliteitsproblemen. Eén van deze dames is Ellen. Vanwege haar endometriose krijgt ze het advies direct te starten met IVF. Via dat traject raakt ze in verwachting van haar dochter.

Wie ben jij?

“Mijn naam is Ellen en ik ben 37 jaar. Ik woon samen in Oudkarspel en werk bij de NS als teammanager Veiligheid en Service.”

Kun je iets vertellen over jullie traject?

“Vijf jaar geleden ontmoette ik mijn partner Patrick. Al snel werd duidelijk dat wij samen ouders wilden worden. We besloten het te gaan proberen in 2020. Het was in één raak, maar helaas was dat een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Op 11 november werd mijn eileider inclusief vruchtje, dat toen zeven weken oud was, verwijderd. Ik bleek dusdanig ernstige endometriose te hebben dat ons gelijk IVF werd aangeraden. Mijn andere eileider was er namelijk nog slechter aan toe met verklevingen.

In maart 2021 zijn we gestart met IVF. Gedurende het traject was het verstand op nul en gaan. Het prikken ging me uiteindelijk makkelijker af dan vooraf gedacht. Ik reageerde ook niet heftig op de hormonen, dus dat was voor mijzelf én mijn omgeving erg fijn. We zijn beiden nuchtere mensen en wisten waar we het voor deden. Alleen de punctie waarbij de eicellen worden verzameld viel mij erg tegen. Ik was destijds blij dat ik ‘maar’ vier eitjes had.

Patrick is al die tijd zo betrokken geweest, we deden het echt samen als een team. Helaas moest ik veel ziekenhuisbezoeken alleen doen door de coronamaatregelen. Er was veel ook vrijheid en begrip van mijn leidinggevende om dit traject te volgen, waar ik nog steeds erg dankbaar voor ben.

We hadden uiteindelijk drie bevruchte eitjes, waarvan er twee goed groeiden. Eén is teruggeplaatst en op 1 juni stonden we met een positieve zwangerschapstest in handen.

Gedurende mijn zwangerschap had ik zwangerschapsdiabetes en moest ik insuline spuiten. Ook had ik bekkeninstabiliteit. Gelukkig was ik er vroeg bij en was het door speciale zwangerschap fysio te volgen goed te doen. Wederom hielden de hormonen zich ook gedeisd. Onze meid lag de hele zwangerschap in stuit, Ik ben uiteindelijk met een keizersnede op 2/2/2022 bevallen van onze dochter Layla.”

Waarom wil je meer bekendheid geven aan dit onderwerp?

“Ik ben altijd open geweest over onze situatie. Endometriose moet bekender worden en fertiliteitsproblemen mogen geen taboe meer zijn. Als je er eenmaal over praat, komen de verhalen in de omgeving los. Vaak blijkt er een grote groep mensen te zijn waar helaas toch nog schaamte heerst. Maar niemand heeft hiervoor gekozen dus laten we het bespreekbaar maken en zo elkaar ondersteunen. Samen staan we sterker.”

Meer over het project ‘Als het niet vanzelf gaat’

Over de fotografe
Sacha Janssen – de Gruiter is fotografe en oprichter van In Veins Fotografie. Ze is gespecialiseerd in familiefotografie en richt zich specifiek op vrouwen of koppels die in een fertiliteitstraject zitten of hebben gezeten. “Ik wil naast mooie foto’s ook een luisterend oor bieden.”

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen