emoties nieuwe moeders
16/03/2022

Emoties van een nieuwe moeder: van geluk tot verdriet en alles daar tussenin

Er veel vrouwen die rondom de geboorte van hun kindje een piek in hun geluksgevoel ervaren, maar er zijn ook veel vrouwen voor wie dit niet geldt. Je hoeft dus niet te schrikken als dit laatste op jou van toepassing is. Wat kun je doen als jij moeite hebt met het omgaan met al die emoties als nieuwe moeder?

Na negen maanden wachten, nieuwsgierig uitkijken naar de komst van je kindje en het doorstaan van alle mogelijke zwangerschapsongemakken en de bevalling is je kindje er eindelijk. Wat een onbeschrijfelijk bijzonder moment is het om je kindje voor het eerst vast te kunnen houden. En echt kennis te kunnen maken met dat prachtige wezentje waar je meer van zult gaan houden dan van wie dan ook.

Wachten op de roze wolk

Het wachten is nu alleen nog op de roze wolk (die sommige vrouwen overigens ook al tijdens hun zwangerschap ervaren). Daar heb je tenslotte over gelezen in de mama-tijdschriften, je hebt foto’s van stralende moeders voorbij zien komen op je socials en ook vanuit je naaste kring hoorde je de nodige verhalen over de mooie newborn-periode. Alleen nu het zo ver is, lijkt die befaamde roze wolk aan jou voorbij te gaan. Als je eerlijk bent, lijkt jouw wolk eerder wit, grijs, donkergrijs of wellicht wel zwart te zijn.

Het is heel begrijpelijk als je je hier onzeker over voelt, zeker als de werkelijkheid met een newborn in huis anders blijkt te zijn dan je misschien vooraf verwacht of gehoopt had. Uiteraard zijn er veel vrouwen die rondom de geboorte van hun kindje wel degelijk een piek in hun geluksgevoel ervaren, maar er zijn evengoed heel veel vrouwen voor wie dit niet geldt. Je hoeft dus niet te schrikken als dit laatste op jou van toepassing is.

Uiteenlopende emoties als moeder

Als we verder inzoomen op deze periode, is het eigenlijk heel begrijpelijk dat ongeveer de helft van de vrouwen dit intens gelukkige gevoel niet op deze manier ervaart. Je bent van de ene op de andere dag ineens 24/7 verantwoordelijk voor dat hulpeloze lieve wezentje, je lijf heeft een mega prestatie geleverd, de definitie van vermoeidheid krijgt een totaal nieuwe dimensie, de hormonen gieren door je lijf en ga zo maar door.

Het is dan ook heel begrijpelijk als je zoekende bent in je (nieuwe) rol als moeder en dat dit onzekerheid oplevert. Je kunt je misschien emotioneel kwetsbaarder voelen dan eerder, bijvoorbeeld omdat je emoties minder stabiel zijn dan voorheen. Je kunt je wellicht weleens eenzaam voelen in je (nieuwe) moederrol, omdat je stemming vaker somber is of omdat je negatieve gedachtes ervaart. In tegenstelling tot wat de uitdrukking een roze wolk impliceert zijn ook deze gevoelens heel normaal en horen ze evengoed bij de intensieve periode rondom de geboorte. Deze gevoelens mogen er zijn en je mag jezelf hier de ruimte voor geven.

Hierbij is het overigens wel belangrijk om in de gaten te houden of deze gevoelens niet langdurig de overhand nemen. In dat geval is er mogelijk sprake van psychische problemen, zoals (bevallings)trauma of een postnatale depressie en is professionele hulp echt aan te bevelen. De podcast ‘Zwarte muisjes’ kan daarbij een goede tip zijn om (h)erkenning te vinden. In deze mooie podcast wordt gesproken over psychische problemen rondom de zwangerschap. 

Wat kan jou helpen?

Wat zijn dingen die je kunt doen in het omgaan met alle verschillende en soms overweldigende gevoelens en gedachten? Ondanks dat je wellicht geneigd bent vooral te focussen op de zorg voor je kindje, kun je het als een vorm van zelfzorg zien om jezelf ruimte te geven voor je emoties en gedachten. Goed voor jezelf zorgen is een belangrijke manier om nog beter voor je kindje te kunnen zorgen. In plaats van streng te oordelen over jezelf, kun je proberen om de gevoelens en gedachten neutraler waar te nemen als een soort ‘flarden’ of ‘golven’ die komen en ook weer weggaan. Vraag jezelf ook eens af hoe je zou reageren als je beste vriendin je hierover zou vertellen. Zou je haar dan ook stom vinden en haar gevoelens veroordelen? Of zou je haar steunen en erkennen?

Verder helpt het vaak om met mensen om je heen te praten over de dingen waar je tegenaan loopt of onzeker over bent. Je zult merken dat je (h)erkenning vindt bij anderen, omdat anderen na jouw verhaal vaak ook zullen vertellen over hun eigen ervaringen. Ineens blijkt die vriendin die op Instagram altijd even stralende foto’s met haar kinderen post zich ook een tijd somber te hebben gevoeld. Of blijken anderen vrouwen ook weleens twijfels te hebben over hun moederschap.

Weg met het taboe

Voor veel mensen rust er helaas nog steeds een taboe op het praten over psychische problemen of kwetsbaarheden die we in het leven ervaren. Hiermee zullen veel mensen niet geneigd zijn om het onderwerp aan te snijden. Door zelf het initiatief in het gesprek hierover te nemen, draag je ook een steentje bij aan het doorbreken van dit taboe.

Mocht je twijfelen of professionele hulp wellicht nodig is, kun je dit altijd bespreken met je huisarts, de verloskundige of een contactpersoon van het sociaal team in jouw gemeente. En tenslotte is het meest belangrijk om niet te vergeten dat je het hartstikke goed doet en dat je echt op jezelf mag vertrouwen.

Carolien Hooijmans How About Mom
Over de gastblogger:
Carolien Hooijmans heeft een achtergrond als orthopedagoog-generalist en ervaring als professional binnen de jeugdzorg en het speciaal onderwijs. Ze werkt momenteel in de kinder- en jeugd GGZ. 

Meer lezen?

Robin toont eerlijke foto’s van zichzelf, want… ‘Het moederschap is niet enkel een roze wolk’
Mijn vierde trimester: “Ik had een grijze wolk met een roze randje”

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen