Robin toont op Instagram huilende foto's van zichzelf: 'Het moederschap is niet enkel een grote roze wolk'
28/02/2022

Robin toont eerlijke foto’s van zichzelf, want… ‘Het moederschap is niet enkel een roze wolk’

Een roze wolk met af en toe wat regenbuitjes: dat is hoe Robin (’97) de eerste periode met dochter Romée (vijf weken oud) beschrijft. Dat mag best wat meer getoond worden, vindt ze. En dus deelde ze onlangs op haar Instagram-pagina een aantal foto’s van zichzelf op momenten dat ze er even doorheen zat.

‘Want ook dat is onderdeel van het moederschap’, vertelt Robin daarover.

Roze wolk

Met de komst van dochter Romée is haar allergrootste droom naar eigen zeggen uitgekomen: Robin is moeder. En hoewel die roze wolk de afgelopen weken zeker aanwezig was, betekent dat niet dat de kersverse moeder geen zware momenten heeft gehad. ‘Ik vond vooral de eerste 1,5 week na de bevalling onwijs heftig’, vertelt Robin. ‘En hoewel ik niet echt een beeld had bij de kraamperiode, moet ik zeggen dat ik het wel zwaarder vond dan verwacht.’

Dat het krijgen van een baby, en zeker de eerste weken, naast bijzonder en prachtig ook heel zwaar is, is volgens Robin iets waar niet vaak over gesproken wordt. ‘En dat merkte ik zelf ook gelijk’, vertelt ze daarover. ‘Zo vond ik kraamvisite bijvoorbeeld best lastig omdat de focus dan vooral uitgaat naar de baby. En dat begrijp ik heel goed, en dat is ook niet erg, maar sommigen vergeten wel dat je net moeder bent geworden. Dat je een hevige bevalling achter de rug hebt en moet wennen aan je nieuwe rol.’

Overweldigend

Robin laat dan ook weten dat er momenten waren in de kraamperiode die ze overweldigend vond, zowel op de goede als minder goede manier. ‘Er zijn momenten geweest dat ik huilend onderaan de trap zat, omdat ik zó moe was. En dat is best dubbel. Want ik zat en zit écht op een roze wolk, maar die is wel heel intens en gaat gepaard met onzekerheden. En op momenten dat ik er dan even doorheen zit, spoken er soms ook gedachtes door m’n hoofd als: ‘Klopt dit wel? Ik hoor toch alleen maar 100 % gelukkig te zijn?’ Terwijl ik diep van binnen weet dat het erbij komt en het een fase is.’

En juist vanwege die gedachtes en onzekerheden, besloot Robin onlangs een aantal eerlijke foto’s van zichzelf te delen. ‘Op een gegeven moment ging ik me steeds meer beseffen dat die intense momenten ook onderdeel zijn van het moederschap’, licht Robin toe. ‘En daarom besloot ik die ook vast te leggen, net zoals ik dat doe bij de leuke momenten. Om te laten zien dat er ook regenbuitjes horen bij een roze wolk. En dat die buitjes snel voorbij zijn, maar dat dat niet betekent dat ze er niet zijn.’

Deel je gevoel

Dat Robin besloot om ook de zware kant van het moederschap te laten zien, heeft er vooral mee te maken dat ze zo eerlijk mogelijk wil zijn. ‘Die eerlijkheid zorgt er namelijk ook voor dat je meer begrepen en gesteund wordt’, aldus Robin. ‘Zodat – wanneer je je er even doorheen zit – je weet dat je niet de enige bent. Je mag breken, je mag huilen, je mag je emoties laten gaan. Want zelfs op die zware momenten is mijn dochter nog steeds het allermooiste wat mij is overkomen.’

Robin hoopt dan ook dat ze door de eerlijke foto’s andere moeders een hart onder de riem kan steken. ‘Dat ze zich niet eenzaam hoeven te voelen. Of onzeker hoeven te zijn als ze de kraamperiode niet alleen maar geweldig vinden. En dat wanneer je zo’n minder moment hebt, dat het ook fijn is om te weten dat het altijd wel weer goedkomt. Hoe rot je je op zo’n moment ook even kan voelen.’

Meer lezen?
Mijn vierde trimester: ‘Ik had een grijze wolk met een roze randje’

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen