foto van kind delen online
16/10/2024

Sharenting: hoeveel deel jij over je kind online?

We hebben allemaal die neiging, toch? Je hebt net een nieuwe mijlpaal bereikt: de eerste glimlach, dat schattige moment in het badje of die keer dat je baby eruitzag als een mini-superheld in dat veel te grote rompertje. En wat is het eerste dat je wilt doen? Het delen op socials, natuurlijk!

We leven tenslotte in een tijdperk waarin we niet alleen onze ervaringen beleven, maar ze ook delen. Maar laten we eens praten over iets dat steeds vaker naar voren komt: sharenting. Hoeveel is te veel? En waar trek je de grens?

Wat is sharenting?

Sharenting is een combinatie van sharing en parenting. Simpel gezegd, het betekent dat je foto’s, video’s en verhalen over je baby of kind deelt op social media.

Het lijkt misschien onschuldig, maar als ouders willen we natuurlijk ook nadenken over de impact die dit kan hebben op de toekomst van onze kleintjes.

Maar iedereen doet het toch?

Ja, in een recent onderzoek geeft 72% van de ondervraagde wel eens foto’s van hun kind op social media te plaatsen. Mensen zijn trots op hun kinderen en willen dat delen! Maar het is goed om een stapje terug te doen en na te denken over de privacy van je kind.

Herinner je je nog dat gênante kinderfotoalbum dat je moeder tevoorschijn toverde tijdens je verjaardag? Stel je voor dat die foto’s voor altijd online blijven staan. Voor onze kinderen zou dat zomaar werkelijkheid kunnen zijn!

Waarom zou ik me zorgen maken?

Het gaat erom bewust te zijn van wat je deelt. De foto’s die je vandaag plaatst, kunnen nog jaren online rondzwerven. Niets dat je op het internet plaats verdwijnt echt, ook al heb je de “verwijder” knop ingedrukt. En hoewel je baby nu misschien nog niet veel te zeggen heeft over zijn of haaronline aanwezigheid, komt er een moment dat je kind wél een mening heeft.

Een voorbeeld: Stel je voor dat je kleintje over vijftien jaar een sollicitatiegesprek heeft, en iemand googelt zijn naam… en daar is dat fotootje met de wortelpuree op z’n hoofd. Tja, dat kan voor een ongemakkelijke situatie zorgen, niet?

foto kind online

Je kind wel/niet online of in beeld? 6 praktische tips

Hier zijn een paar praktische tips om verantwoord met sharenting om te gaan, zonder dat je de lol van het delen van die schattige momenten verliest:

Denk na voor je deelt

Vraag jezelf af: wil ik dat deze foto er over tien jaar nog steeds is? Zou ik het oké vinden als deze foto op de school van mijn kind rondgaat? Dit is een simpele maar effectieve manier om even te checken of een foto misschien iets te veel prijsgeeft. Berichtenapps zoals WhatsApp kunnen beter waarborgen dat de foto die je deelt alleen gestuurd wordt naar degene die jij aanklikt. Maar hier weet je natuurlijk ook niet zeker of de ontvanger de foto’s niet doorstuurt.

Beperk je volgers

Als je toch die schattige momenten wilt delen, overweeg dan om je account privé te maken. Op die manier hou je controle over wie de foto’s kan zien. Alleen vrienden en familie die je vertrouwt krijgen dan toegang.

Vermijd gevoelige informatie

Post liever geen foto’s waarop je huisadres te zien is, je baby in bad zit, of andere privézaken. Hoewel wij het schattig vinden, kunnen anderen misschien minder goede bedoelingen hebben.

Gebruik bijnamen of initialen

In plaats van de volledige naam van je baby te gebruiken, kun je kiezen voor een koosnaampje of de initialen. Zo blijft de identiteit van je kindje iets beter beschermd. Die schattige bijnaam zorgt meteen voor wat extra humor in je posts!

Vraag toestemming

Oké, je baby kan nog niet echt “ja” of “nee” zeggen, maar als je kindje ouder wordt, kun je samen besluiten wat er wel en niet online mag. Dit leert je kind ook meteen iets over online privacy.

Niet herkenbaar in beeld

Ik zorg eigenlijk altijd dat mijn kinderen niet herkenbaar in beeld komen wanneer ik iets deel op social media. Zo zie je nog steeds wel een gezinsplaatje of sfeerimpressie én blijft hun privacy gewaardborgd. De volledige sharenting checklist kan je hier downloaden.

Identiteitsfraude

Naast het feit dat foto’s van je kind later misschien voor wat gênante momenten kunnen zorgen, is er nog een ander risico waar we alert op moeten zijn: identiteitsfraude. Het klinkt misschien als iets uit een film, maar de realiteit is dat informatie die je online deelt – zelfs onschuldig ogende babyfoto’s – in de verkeerde handen kunnen vallen.

Cybercriminelen kunnen namelijk persoonlijke informatie verzamelen uit de foto’s en berichten die je deelt. Dit lijkt onschuldig, maar stel je voor: je deelt een foto van je baby op zijn eerste dag bij de kinderopvang, met de naam van de opvang en misschien zelfs zijn volledige naam erbij. Deze gegevens, gecombineerd met andere informatie zoals geboortedatum of zelfs de sportclub waar je later een foto van deelt, kunnen genoeg zijn om een profiel van je kind op te bouwen.

De bank Barclays voorspelt zelfs dat tegen 2030 jaarlijks ongeveer 7.4 miljoen zaken van identiteitsfraude gelinkt zullen zijn aan sharenting. Dat is een schokkend aantal, en het laat zien hoe belangrijk het is om voorzichtig te zijn met wat we online plaatsen.

Tot slot

Sharenting is helemaal niet verkeerd, zolang je bewust en respectvol deelt. Natuurlijk wil je die mooie momenten koesteren en delen met de mensen van wie je houdt. Het gaat erom een goede balans te vinden tussen het delen van de schattigheid en het respecteren van de privacy van je kindje en het beschermen van hun veiligheid. Want laten we eerlijk zijn: je kind zal je er later dankbaar voor zijn!

Dus de volgende keer dat je met je telefoon in de aanslag staat om dat hilarische rompertje-moment vast te leggen, denk even terug aan deze tips en geniet van de herinnering, of je ‘m nou wel of niet deelt! Hoe denk jij over sharenting? Deel je veel, weinig of probeer je die balans te vinden? Ik ben benieuwd!

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen