Wat zijn je verwachtingen bij de geboorte van jouw baby? Wat zijn je wensen wat betreft pijnbestrijding, bevalhoudingen en wie er bij de bevalling mogen zijn? En hoe kijkt je partner daar tegenaan? Een geboorteplan of bevalplan kan een hulpmiddel zijn om na te denken over jouw wensen voor de bevalling. Download hier ons gratis voorbeeld geboorteplan om zelf in te vullen.
Het woord geboorteplan is misschien een beetje misleidend, want een geboorte laat zich natuurlijk niet plannen. Ook al weet je niet precies hoe de bevalling precies verloopt, toch is het wel belangrijk en nuttig om van tevoren na te denken over je verwachtingen.
Een geboorteplan schrijven helpt jou en je eventuele partner om na te denken hoe je de bevalling en de periode daarna het liefst voor je ziet.
Wat zet je in het geboorteplan?
Wij ontwikkelden een gratis geboorteplan dat je zelf kunt invullen! Het geboorteplan van How About Mom helpt je na te denken over:
- Locatie: waar wil je het liefst bevallen?
- Hoe je een fijne omgeving kunt maken om te ontspannen
- Wie of welke begeleiding je bij je bevalling wilt
- De weeën opvangen en bevalhoudingen
- Jouw wensen voor pijnstilling
- Jouw wensen voor communicatie
Download het gratis geboorteplan
Voordelen van een geboorteplan
Een geboorteplan of bevalplan kan een hulpmiddel zijn om na te denken over jouw wensen voor de bevalling. Wat zijn de voordelen van het schrijven van een geboorteplan?
- Je neemt de tijd om na te denken over de bevalling.
- Je denkt na over wat je wel en niet wilt. Doordat je het plan bespreekt met je verloskundige of gynaecoloog, kun je eventuele twijfels, vragen of angsten bespreekbaar maken.
- Een geboorteplan is een houvast voor jezelf en je omgeving als je bevalling anders loopt dan verwacht.
- Een geboorteplan kan duidelijkheid geven als je bevalling onverhoopt wordt begeleid door zorgverleners die je niet kent.
Ondersteuning bij communicatie
Een geboorteplan helpt je ook om te bespreken met de verloskundige hoe je graag wil communiceren tijdens de bevalling. Vind je het bijvoorbeeld fijn als de verloskundige jou tijdens de bevalling vertelt wat opties zijn wat betreft pijnstilling en pijnbestrijding? Of wil je alleen pijnstilling wanneer je er zelf naar vraagt? Een verloskundige kan jou – en je eventuele partner – op de beste manier ondersteunen tijdens de bevalling als ze weet wat jouw wensen zijn.
Claire Stramrood, gynaecoloog en onderzoeker: “Het kan, zeker bij je eerste kindje, lastig zijn om van te voren aan te geven wat je wilt, omdat je niet precies weet wat de mogelijkheden zijn. Het kan heel zinvol zijn om na te denken wat jou in het verleden heeft geholpen om met stressvolle situaties om te gaan. Wil je dat je zorgverlener je actief door de moeilijke momenten heen helpt, of werkt het voor jou beter om juist met rust gelaten te worden en te focussen op bijvoorbeeld je ademhaling?”
Meer lezen?
Dit hadden moeders van tevoren willen weten over de bevalling
Wat kan jouw partner doen tijdens de bevalling? Andere moeders delen hun tips