kinderopvang BSO pedagogisch medewerker (foto Lucas Alexander)
19/03/2025

Het geheim van het kinderdagverblijf: zo houd je de kids in het gareel

Gaat jouw kind naar een kinderdagverblijf? Kans is groot dat je jouw zoon of dochter regelmatig rustig een broodje ziet eten of gemoedelijk ziet knutselen aan tafel met de andere kinderen. Als ouder vraag je je soms af: zoveel kids in het gareel houden hoe dan? Dat leg ik je uit.

Op een kinderdagverblijf is het vaak een hele toer om een groep kinderen precies datgene te laten doen wat er op dát moment gedaan moet worden. Opruimen, aan tafel, jassen aan. De groepsleidster heeft er vaak een hele uitdaging aan om de kinderen op een pedagogische manier door de dagstructuur te leiden.

Juist dat is wat ons werk als pedagogisch medewerkers zo leuk en afwisselend maakt. Wanneer je merkt dat een kind ergens moeite mee heeft is het jouw taak als pedagogisch professional om dit zo bij te sturen dat het kind het dagritme en overgangsmomenten moeiteloos kan volgen.

Ik ben zelf pedagogisch medewerker. Dit is een kleine greep uit de trucs die groepsleidsters gebruiken om het dagritme van kinderen te vergemakkelijken en de kinderen in het gareel te houden.

Een goede start van de dag

Bij binnenkomst ligt er vaak al wat speelgoed of een taakje klaar wat uitnodigt om te gaan spelen. Op deze manier kunnen kinderen gelijk aan een taakje beginnen, zonder rond te gaan rennen.

Op het kinderdagverblijf wordt vaak gebruik gemaakt van dagritmekaarten. Hierop wordt voor de kinderen visueel gemaakt hoe de dag verloopt en wat ze kunnen verwachten. Dit helpt overgangsmomenten inzichtelijk te maken.

Wanneer de kinderen druk zijn gaan we op de grond zitten en spelen met de kinderen. Kinderen worden rustiger en komen naar je toe om samen met je te spelen.

Voorlezen en zingen

Oruimen, eten, een groep stil krijgen? De leidsters zingen vaak een bekend liedje. Hierdoor weten de kinderen dat er iets gaat gebeuren en ze even stil moeten zijn.

Er wordt veel voorgelezen en gezongen aan tafel, dit zorgt ook dat kinderen vaak nét iets langer kunnen blijven zitten.

belang voorlezen

Naar het toilet

Voor toiletroutine zijn er vaste momenten. Voor en na het eten bijvoorbeeld. Vaak blijft een leidster bij de kinderen, terwijl de andere leidster de kinderen vast verschoont en ze op het toilet helpt.

Is je kindje net bezig met zindelijk worden? Een Montessori speeltje of boekje mee naar het potje helpt om je kindje langer te laten zitten en daadwerkelijk iets in het potje te doen.

Ontprikkelen

Op het kinderdagverblijf wordt op vaste momenten sensomotorisch speelgoed aangeboden. Bijvoorbeeld een bak rijst of pasta met schepjes erin. Dit helpt kinderen te ontprikkelen en rustiger te worden en geeft lang speelplezier.

Aan het eind van de dag wordt vaak een rustige activiteit aangeboden en ook wordt er vaak gekozen om met de kinderen naar buiten te gaan zodat ze de overige energie even kwijt kunnen.

Meer lezen: Dit zijn de grootste irritaties van pedagogisch medewerkers

We volgen je kind

Veel kinderdagverblijven werken kindvolgend. Dit betekent dat er wordt gekeken naar de behoeften passend bij het kind. We proberen de behoeftes van ieder kind zo goed mogelijk te volgen.

Over de dag worden kinderen vaak in kleinere groepjes apart genomen voor een taak of spelletje passend bij de leeftijd. Voor de leidsters is dit vaak het moment om de ontwikkeling van het kind goed te kunnen observeren.

Vooral de trucs van op de grond spelen en sensomotorisch speelgoed gebruiken – bijvoorbeeld magnetisch zand, een bak pasta of rijst – zijn tips die ouders zelf ook thuis kunnen toepassen. Wist jij dit al van het kinderdagverblijf?

Meer lezen?

Kinderopvangtoeslag: zo werkt het

7x creatieve activiteiten om met je kind te doen op een regenachtige dag

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen