baby spelen zintuigen sensory play
15/07/2022

Sensory play: zo stimuleer je de zintuigen van jouw kind

Wel eens gehoord van sensory play? Niet echt een lekkere Nederlandse term, maar hiermee worden speelgoed of activiteiten bedoeld die de zintuigen van je kind prikkelen en stimuleren. Waar kun je dan aan denken? Het mooiste is: je hebt vaak geen dure ingrediënten of prijzig speelgoed nodig.

Je hebt vast al gemerkt dat jouw dreumes of kleuter enorm nieuwsgierig en leergierig is. Kinderen hebben een aangeboren neiging om de wereld om hen heen te ontdekken.

Als ouder kun je die leergierigheid nog extra ondersteunen. Met sensory play worden spelletjes of activiteiten bedoeld die de zintuigen van je baby of kind stimuleren, door het stimuleren van tast-, gehoor-, voel- en zicht-zintuigen.

Fijne motoriek stimuleren

Sensory play zijn activiteiten of speelgoed waarmee kinderen uitgenodigd worden om te ontdekken. Daarmee worden verschillende zintuigen – voelen, zien, horen, ruiken, proeven – geprikkeld. Bij het aanraken van iets heb je een andere ervaring dan wanneer je iets hoort. Denk bijvoorbeeld aan een krant. Je kunt het kreuken van het papier horen, je kunt het zien opfrommelen, met je vingers kun je voelen hoe het papier voelt en je kunt zelfs ruiken welke geur krantenpapier heeft. Dit geldt natuurlijk voor alle materialen.

Sensory play stimuleert je dreumes ook in zijn fijne motoriek en bevordert de cognitieve ontwikkeling. Plus: sommige sensory play attributen – zoals een gevuld flesje – kunnen ook een kalmerend effect hebben op kinderen.

Do it yourself

En het mooiste is: je hebt vaak geen dure ingrediënten of prijzig speelgoed nodig. Onderstaande sensory play activiteiten zijn grotendeels do it yourself. Je kunt van alles gebruiken om je kind te laten ontdekken. Het hoeft niet duur te zijn, je baby of kind kan zich ook prima vermaken met materialen om zich heen.

Sensory play: dit zijn leuke activiteiten

Dit zijn manieren om je kind te stimuleren en te laten spelen. Je kunt denken aan:

Lekker ouderwets vingerverven: koop een groot tekenblok, potjes vingerverf en laat je dreumes of peuter zich uitleven op het papier. Hoe voelt de verf, hoe voelt het om met je vinger op het papier te gaan? Zeg nou zelf, met je vingers in de verf is toch veel leuker dan met zo’n klein kwastje?

Spelen met zelfgemaakt klei: Play-Doh kun je natuurlijk ook in de winkel kopen, maar wist je dat er online veel recepten te vinden zijn voor zelfgemaakte klei? Vaak met eenvoudige ingrediënten, zoals bloem, zout en water. Een goedkope manier om je kindje urenlang te vermaken.

Waterballet: liefst met lekker weer, anders wordt het binnen zo’n zooitje, maar je kind zal zich ook enorm vermaken met een bak (of meerdere) met water. Lekker de handjes natmaken, spatteren, eendjes en bootjes laten drijven.

Bewaar een doorzichtige plastic fles. Vul die tot ongeveer driekwart met water, en daarna met kleurstof, glitters of een paar kleine voorwerpen zoals bedels of kraaltjes. Zorg ervoor dat je de dop van de fles goed vastmaakt (eventueel met ducttape) en je kindje heeft een prachtig speeltje waar hij zich uren mee kan vermaken. Vol verbazing naar die drijvende glittertjes kijken…

Activiteitenbord: grote kans dat jouw baby of dreumes zeer geïnteresseerd is in alle stopcontacten en lichtschakelaars in huis. Met een activiteitenbord maak je knoppen, schakelaars, bouten en moeren vast op een houten bord, waar je kind vervolgens veilig mee kan spelen.

Bron: Etsy

Je kunt ze online vinden bij sites als Etsy, of zelf een eenvoudige versie maken. Zo’n activiteitenbord stimuleert niet alleen de zintuigen van je kind, het nodigt ook uit om verschillende texturen te verkennen en te spelen met dingen zoals knoppen, sleutels en sloten, op een veilige manier.

Een concert met potten en pannen: denk bij sensory play niet alleen aan texturen. Geluid is ook een van de zintuigen en er is niets zo eenvoudig als een paar metalen potten, pannen en mengkommen omdraaien en je peuter een lepel (en jezelf een paar oordopjes) geven.

Met zand spelen blijft favoriet. Je kunt een grote bak vullen met zand voor een zandbak in je tuin, met wat strandspeelgoed en schepjes. Of je kunt speelzand of kinetisch zand gebruiken, dat (min of meer) aan zichzelf plakt en minder chaos veroorzaakt.

Spelen met eten: leren eten is ook ontdekken, texturen leren kennen en smaken en geuren ontdekken. Met eten kun je ook allerlei leuke dingen bedenken: van een ketting rijgen met macaroni tot spaghetti door een vergiet steken of in kleine stukjes opbreken. Ongekookte spaghetti, macaroni, vermicelli of rijst kunnen ook heel geschikt zijn om mee te spelen. Hoe voelen al die verschillende producten? Let wel op dat je kleintje geen stukjes in zijn of haar mond steekt.

Sensory play voor jouw kleintje?

Mocht je na het lezen van dit stuk denken ‘euhm, dat knoeien met klei en zand thuis is niets voor mij’, geen zorgen. Kinderen ontwikkelen zich door experimenteren, nieuwe dingen uitproberen en interactie met hun ouders en de omgeving. Mochten bovenstaande tips niets voor jou zijn, dan zijn er nog duizenden andere manieren om te spelen en samen te ontdekken. 😉

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen