emoties nieuwe moeders
14/02/2022

Geur van pasgeborene blokt agressie bij mannen en stimuleert dit bij vrouwen, blijkt uit onderzoek

Auteur

Datum

Categorie

Share

We hebben het vaak over de geur van pasgeboren baby’s. Zalig, nietwaar? Uit onderzoek blijkt dat deze geur, of eigenlijk het molecuul dat deze geur veroorzaakt, bij vrouwen een ander effect heeft als bij mannen. Bij vrouwen wekt deze geur agressie op, terwijl dit bij mannen juist wordt geblokkeerd.

Het gaat om het molecuul hexadecanal (HEX). HEX is een stof die je in grote hoeveelheid op het hoofdje van een baby aantreft. HEX heeft geen waarneembare geur, maar wanneer je het ruikt beïnvloedt het wel de manier waarop je je tegenover anderen gedraagt. Met name de agressieve reactie op anderen, melden de wetenschappers in een persbericht over het onderzoek. Het verschil tussen de reactie van een man en de reactie van een vrouw, heeft volgens de wetenschappers een evolutionaire verklaring.

Geur pasgeborene is chemische communicatie

“Mannelijke agressie tegen pasgeborenen is een veelvoorkomend fenomeen in het dierenrijk. Vrouwelijke agressie vertaalt zich juist in het beschermen of verdedigden van haar kinderen”, legt de wetenschapper uit. “HEX lijkt er bij mannen voor te zorgen dat hun agressie in toom blijft. Bij hen fungeert het als een cool down. Bij vrouwen worden agressieve gevoelens juist aangejaagd door de geur, het zorgt er voor dat zij deze gevoelens laten gaan.”

Die ‘chemische communicatie’, wat er dus gebeurt via HEX, is een evolutionaire strategie van baby’s om met hun ouders te communiceren. Zo kunnen ze hun overlevingskans vergroten, vertelt een van de onderzoekers. “Als baby heb je er belang bij om je moeder agressiever te maken en de agressiviteit bij je vader te verminderen.”

Meer lezen:

‘Autisme en adhd door diverse tekenen al op jonge leeftijd te herkennen bij kinderen’

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief