ouderrelatie partnerrelatie
28/12/2022

Jullie partnerrelatie vs. ouderrelatie (en waarom dat verschil maken nuttig is)

Voor mijn rubriek ‘Moedertaboes’ op NU.nl sprak ik afgelopen week met Joey Steur. Ze is relatie- en gezinstherapeut en oprichter van Praktijk de Liefde. Ons gesprek bracht me een aantal nieuwe inzichten, specifiek over het verschil tussen je partnerrelatie en ouderrelatie, die ik graag wil delen. 

Als je besluit om samen ouders te worden, dan verandert jullie relatie. Of eigenlijk: jullie krijgen er een relatie bij. Naast de relatie tussen jullie als geliefden – die is gebaseerd op verlangen en intimiteit – krijgen jullie ook een ouderrelatie. 

Het verschil tussen deze twee relaties

Volgens Joey is het goed om bewust te zijn van deze twee verschillende relaties, met name als het even niet zo lekker loopt. ‘Een goede relatie als partners en een wankele relatie als ouders komt vaker voor, zegt ze. ‘In een partnerrelatie kunnen koppels doorgaans meer van elkaar hebben. Je accepteert dingen sneller van elkaar. In een ouderschapsrelatie is dat anders. Daar gaat het om de kinderen en komt er sneller een soort oerdrift naar boven: ik wil dit niet voor mijn kinderen, ik wil ze beschermen.’

Een concreet voorbeeld: jouw partner zit veel op zijn of haar telefoon en komt daardoor soms ongeïnteresseerd over. Jij vindt dat misschien als partner nog steeds af en toe bloed irritant, maar je hebt je er na al die jaren ook een beetje bij neergelegd.

Maar: zodra hij of zij jullie kinderen niet voldoende aandacht geeft of teveel afgeleid is door de telefoon, voelt dit anders. Jullie kinderen verdienen namelijk wel zijn onverdeelde aandacht als ze daar behoefte aan hebben. ‘In de ouderrelatie hoef je niet dezelfde waarden te hebben als in de partnerrelatie. Wat je accepteert van hem of haar als partner, hoef je niet altijd te accepteren als vader of moeder van jullie kinderen’, aldus Joey. 

Aandacht voor beide rollen

Andersom komt het natuurlijk ook voor: als ouders de boel in een stabiele koers hebben, maar als partners elkaar even niet de aandacht geven die jullie nodig hebben. ‘Jouw partner kan jou een fantastische moeder vinden, maar wel het gevoel hebben dat hij of zij niet door jou gezien wordt. Jij kunt jouw partner een super mama of papa vinden, maar weinig ruimte voor jouw verlangens ervaren.’ 

Hoewel het logisch is dat een van de twee rollen af en toe wat lastiger loopt, is het volgens de relatietherapeut wel belangrijk om aan allebei aandacht te blijven schenken. ‘Zowel jullie relatie als geliefden als jullie relatie als ouders vormen het fundament van jullie gezin. Het is niet gek als dit, zeker in de tropenjaren met kleine kinderen, soms wat wankel voelt, maar verlies elkaar als koppel én als ouders niet uit het oog.’

Reageer je als geliefde of als moeder?

Wat ik ook waardevol vond om van haar te leren, is dat je ook bewust vanuit één van de twee relaties op elkaar kunt reageren. Heeft je partner jou nodig als de zorgzame moeder die alle problemen op kan lossen? Of zoekt hij iemand om gewoon even bij te ventileren na een vervelende dag op werk?

‘Ook als het om de kinderen gaat kun je er bewust voor kiezen om hier als moeder of als partner op te reageren. Wanneer jij als ouder reageert, zul je doorgaans wat feller zijn en misschien minder begrip tonen. Als jij als partner reageert en rustig probeert te achterhalen waar bepaald gedrag bijvoorbeeld vandaan komt, zal jouw partner zich meer gehoord voelen en heeft dit uiteindelijk vaak een veel positiever effect.’

Ik vond het in ieder geval verhelderend om na het gesprek met relatietherapeut Joey Steur na te denken over het verschil tussen de ouderrelatie en partnerrelatie, en waarom aandacht voor beiden nodig is.

Meer lezen?
Moeders vertellen eerlijk hoe zij de overgang van geliefden naar ouders hebben ervaren
Van geliefden naar ouders: zo houd je je relatie sterk

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen