sinterklaas stress kind
27/11/2023

Sinterklaas stress bij kinderen: tips om jouw kind te helpen

Sinterklaas is weer in het land en veel ouders geven aan dat hun kinderen zich anders gedragen. Vaak zijn kinderen in deze periode wat angstiger, sneller prikkelbaar of juist stil. Of kinderen vallen moeilijker in slaap, worden vroeger wakker of plassen bijvoorbeeld weer in bed. Dit zijn allemaal signalen dat jouw zoon of dochter zich ergens zorgen over maakt. Wat kun je doen om Sinterklaas stress bij jouw kind weg te nemen? Coach Nicolette geeft advies.

Herken je een van deze uitspraken bij jouw zoon of dochter?

  • Als ik ga slapen, komt luisterpiet dan in mijn kamer? (Angst)
  • Wat als Sinterklaas ons huis niet kan vinden? (Piekeren)
  • Als Sinterklaas geen huis heeft, hoe moet het dan met de cadeaus? (Zorgen)
  • Morgen hebben we pietengym, maar ik wil niet gymmen met pieten. Dat vind ik stom… (Boosheid)

Stress om Sint

Misschien herken je één van deze zinnen wel. Als kinderen deze zorgen uiten, dan hebben veel ouders de reflex om het kind zo snel mogelijk gerust te stellen. Je gunt het kind dat het zich goed voelt en dat het geniet van de Sinterklaastijd. En misschien belangrijker, je staat onder tijdsdruk, je moet aandacht geven aan de baby, bent zelf gaar van een drukke dag werken of je kind komt die avond voor de zoveelste keer uit bed. 

Actie Pepernoot: ieder kind een Sint cadeautje

Niet oplossen, maar terugduwen

Reacties die vaak volgen op bovenstaande zinnen zijn dan:

  • Nee hoor. Je hoeft je helemaal geen zorgen te maken. Dat komt vast goed. (Ontkennen van het gevoel)
  • Waarom wil je niet naar pietengym? Dat is toch hartstikke leuk? (Vragen stellen)
  • Je hoeft je echt geen zorgen te maken. Weet je wat je doet, je gaat lekker aan iets leuks denken, dan val je zo in slaap. (Advies geven)
  • Als jij steeds uit bed komt, gaat er misschien wel helemaal geen cadeautje in de schoen. Cadeautjes zijn voor kinderen die lief slapen. (Logica en uitleg en dreigen)

Wat we onbedoeld doen door zo te reageren, is het gevoel van jouw kind niet oplossen, maar juist terugduwen. Het kind probeert te doen wat jij zegt, of probeert je vraag te beantwoorden. Het kind denkt ‘ik mag me niet zo voelen, ik moet slapen’ of ‘ik moet me niet aanstellen’. Andere kinderen komen juist in verzet en gaan bijvoorbeeld huilen, worden boos of komen elke 10 minuten opnieuw uit bed. Beide zijn een teken dat het gevoel er nog steeds zit. 

Stress of gevoel erkennen

Wat in het geval van angst of stress beter werkt is het gevoel ‘erkennen’. Dat betekent dat het gevoel er mag zijn en dat jij liefdevol in de buurt bent als het kind de emotie doorleeft. Hoe? Eigenlijk probeer je om niets te doen. Je gaat dus niets doen, niets vragen, niets oplossen en ook niet toegeven. Je bent liefdevol aanwezig. 

Jouw reactie klinkt dat bijvoorbeeld zo:

Kind: Wat als Sinterklaas ons huis niet kan vinden? 

Ouder: Je maakt je zorgen over de Sint (benoem het gevoel)

Kind: Ja, want het boek is zoek en nu weet de Sint misschien niet waar wij wonen…. 

Ouder: Oh… (empathische grondhouding)

Kind: Dan krijg ik misschien geen cadeau…

Ouder: Je wil heel graag een cadeau krijgen. 

Kind: Jaaa… (grote zucht en stilte). Als Sinterklaas ons huis vanavond niet kan vinden, maak ik morgen een tekening van ons huis. Dan weet de Sint het voor de volgende keer. 

Ouder: Dat klinkt als een goed plan. Die sturen we dan morgen naar het pietenhuis. Slaap lekker lieverd. 

Ruimte voor gevoel

Dit is een voorbeeld: jullie gesprek gaat natuurlijk niet altijd via deze weg. Toch is het wel zo dat elk kind het fijn vindt om gehoord te worden als het zich zorgen maakt. Sommige kinderen kunnen nog niet zo goed praten, toch zullen ze voelen dat er ruimte is voor hun gevoel. En omdat dat gevoel niet wordt weggedrukt of ouders hen van het gevoel wegleiden, kan het eruit. Daarna ontstaat er ruimte om na te denken over deze situatie. Als het gaat om stress rond Sinterklaas tijd en ander gedrag bij je kind dan je gewend bent, zou dit mijn eerste tip zijn.

Natuurlijk is er ook op andere momenten in het contact met het kind veel wat je kan doen, zodat het kind minder angst of stress ervaart. Als ik ouders begeleid in het contact met hun kind, gaan we daar uitgebreid op in. Ook in mijn gratis nieuwsbrieven behandel ik veel van dit soort situaties. 

Wil je liever persoonlijk contact over een situatie waar jij tegenaan loopt? Je kan altijd een eerste gesprek gratis boeken via mijn website.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen