pijnlijke borsten zwanger
18/07/2023

Pijnlijke of gevoelige borsten tijdens je zwangerschap

Auteur

Datum

Categorie

Share

Pijnlijke borsten: het kan één van de eerste symptomen zijn die jou duidelijk maken dat je zwanger bent. Of het kan een vervelende kwaal zijn waar je negen maanden lang last van houdt: pijnlijke borsten. Vertellen we je in dit artikel alles over gevoelige of pijnlijke borsten tijdens je zwangerschap.

Waar worden gevoelige of pijnlijke borsten tijdens je zwangerschap door veroorzaakt? Door een verandering in jouw hormoonhuishouding. Op het moment dat je zwanger bent, maakt jouw lichaam oestrogeen en progesteron aan. Twee zwangerschapshormonen die als belangrijkste functie hebben om jouw lichaam klaar te maken voor een zwangerschap.

Donkere tepels

Die hormonale verandering kan op iedere vrouw een ander effect hebben, bijvoorbeeld een veranderde smaak- of geurbeleving, vermoeidheid, een opgeblazen gevoel of misselijkheid. Die zwangerschapshormonen zorgen er ook voor dat jouw melkklieren gaan groeien en dat er melkkanalen en melkproducerende cellen bijkomen. Ook wordt de bloedtoevoer naar jouw borsten verhoogd én brengen de hormonen een verandering teweeg in de pigmentcellen die jouw tepels meer kleur geven. Op die manier zijn ze straks beter zichtbaar voor jouw baby.

Het groeien van jouw borsten en alle andere veranderingen aan jouw borsten kunnen zorgen voor gevoelige of zelfs pijnlijke borsten en tepels.

Hoe lang last van gevoelige borsten?

Sommige vrouwen hebben alleen in de eerste twee of drie maanden dat ze zwanger zijn last van gevoelige of pijnlijke borsten. Vaak is het lichaam na die tijd ‘gewend’ aan de nieuwe lading hormonen en kun je tenminste een beetje genieten van die mooie, nieuwe rondingen.

Naar het einde van je zwangerschap kan de gevoeligheid opnieuw toenemen. In deze laatste fase vindt de voorbereiding op het geven van borstvoeding verder plaats. Het kan helaas ook zijn dat je borsten gedurende de hele zwangerschap pijnlijk of gevoelig blijven.

Kun je iets doen tegen pijnlijke borsten?

Zorg allereerst voor comfort. Als jouw borsten groeien aan het begin van je zwangerschap, kan het zijn dat je oude BH’s te klein worden. Nu je toch overstapt op nieuwe BH’s, is het de moeite waard om vast naar voedingsbh’s te kijken. Dit soort BH’s hebben meestal geen beugels, bieden goede ondersteuning, hebben fijne brede bandjes en zijn gemaakt van zacht en rekbaar materiaal. Mocht je straks borstvoeding willen geven, dan zul je ook dit soort BH’s willen dragen. Een niet te strakke sport-BH kan ook een goed alternatief zijn.

Warmte kan ook helpen tegen pijnlijke borsten. Een warme kruik of warmte compress of een lekkere warme douche of bad. Als het prettig voelt, kun je je borsten ook insmeren met een zachte bodylotion. Dat kan het trekkerige gevoel – veroorzaakt door het groeien – soms wat verminderen.

Meer lezen?
Van hevig dromen tot ontstoken tandvlees: 9 x onbekende zwangerschapskwalen
Wat vond jij de leukste zwangerschapsmaand? Andere vrouwen vertellen

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief