13/01/2021

Hoe kies je een voedingsbh?

Een voedingsbh is ontworpen om jou ondersteuning te bieden en het gemakkelijker te maken borstvoeding te geven. Door middel van clipjes open je de vouwbare cups, waardoor je je baby gelijk kunt aanleggen. In vergelijking met een normale bh is een voedingsbh comfortabeler, heeft meer rek en is gemaakt van ademend materiaal. We vragen lactatiekundige Thalita de Boer waar we op moeten letten bij het kopen van een voedingsbh.

Waar let je op bij het kiezen van een voedingsbh?

“Je borsten worden groter, zwaarder en gevoeliger tijdens je zwangerschap, daarom is het fijn om verschillende modellen en merken uit te proberen en te passen. Je kan kiezen uit een bh met of zonder beugel. Voor grotere en daarom vaak zwaardere borsten kan het prettig zijn om een voedingsbh met beugel te kopen. Let er wel op dat de maat goed is. Een beugelbh mag net als een normale bh niks afknellen. Dit kan namelijk voor problemen zorgen, zoals melkkanalen die kunnen knellen of verstoppen.  Er zijn ook bh’s zonder beugel verkrijgbaar. Het voordeel van deze bh is dat je ze ook ‘s nachts prettig kunt dragen, dat is bij een beugelbh niet te het geval. Je kunt voor ‘s nachts maar ook gewoon voor overdag ook kiezen voor een voedingshemdje. Met zoogcompressen van je eventuele lekkende melk op.”

Hoe weet ik welke maat ik heb?

“Meet vlak onder je borsten, dit geeft je bh-maat aan, bijvoorbeeld 75 of 85. Meet vervolgens je bovenwijdte. Meet nu over je borst, ter hoogte van je tepels. De bovenwijdt – de onderwijdte = een indicatie van je cupmaat. Dit kan uiteraard per merk verschillen.”

“Pas je voedingsbh ook met zoogcompressen er in. Zo weet je of de BH op die manier nog steeds comfortabel zit en er genoeg rek in zit. Probeer als je de bh past deze ook met 1 hand los te maken: wel zo handig als je je baby met de andere hand vasthebt.”

Wanneer koop je een voedingsbh?

“Wacht het liefst met het kopen van een bh na de bevalling. Vind je het toch prettiger om dit al tijdens je zwangerschap te doen, wacht dan tot de 36ste week van je zwangerschap. Tot die tijd zet je ribbenkast nog uit, wat invloed heeft op de maat BH die je nodig hebt.”

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief