De hechting tussen een ouder en kind is een natuurlijk overlevingsmechanisme dat alle zoogdieren kennen. Het gaat om de band die een kindje vormt met zijn ouders of primaire verzorgers in de eerste levensjaren. Door je kindje te zien, te begrijpen en te begrenzen leg je de basis voor een veilige hechtingsstijl.
Hechting wordt ook wel gezien als de blauwdruk of het fundament van en voor een kind. Bij hechting horen begrippen als veiligheid, voorspelbaarheid, betrouwbaarheid, co-regulatie en verbinding.
Hechting is best een complex begrip, want wat betekent het precies?
Jouw kindje heeft jou natuurlijk ook nodig voor de verzorging in de breedste zin van het woord en is afhankelijk van jou voor een schone luier, voeding en hygiëne. Maar net zo afhankelijk is je kindje van jou als het aankomt op liefde, warmte en genegenheid: hechting dus.
Een veilige of een onveilige hechtingsstijl
Als het gaat om hechting dan wordt vaak gesproken over een veilige of onveilige hechtingsstijl. Dat is nogal een zwart – wit gedachte, goed of fout.
Een volledige veilige of onveilige hechtingsstijl is te kort door de bocht: er zijn verschillende tinten grijs. Je kunt als volwassene een volledig veilige hechtingsstijl hebben tot aan een hechtingsstoornis en alles er tussenin.
30 tot 40 % van volwassenen kent ‘onveilige hechting’.
Ongeveer 30 tot 40 % van de maatschappij heeft in meer of mindere mate een ‘onveilige hechting’. Dat betekent echter niet dat je niet goed kunt functioneren. Ook met een onveilige hechting kun je een geslaagd leven hebben. Wel kan het zo zijn dat je op bepaalde momenten, bijvoorbeeld in liefdesrelaties, wat merkt van de onveilige hechting uit je jeugd. In slechts 1% van alle gevallen spreken we van een hechtingsstoornis.
Veilige hechting: verbinding en autonomie
Ieder mens heeft dezelfde twee basisbehoeften: de behoefte om autonoom te zijn en de behoefte om te verbinden met anderen. Wanneer een kind zich autonoom kan ontwikkelen en tegelijkertijd in verbinding kan staan met de wereld om zich heen, spreken we van een balans die we uitdrukken als een veilige hechtingsstijl.
Een kind heeft het nodig om gezien, gehoord en begrepen te worden door de primaire verzorgers. De key is daarom als ouders responsief te reageren op je kindje en dat betekent dat je (non) verbale signalen oppikt en daarop liefdevol reageert. Wanneer deze wisselwerking tussen jou en je kindje goed werkt, wordt vertrouwen opgebouwd. Jouw kindje leert op deze manier dat hij bij zijn ouders terecht kan wanneer hij ziek is, honger heeft, getroost wil worden, een verhaal wil vertellen of zijn emotie wil delen. Zo werken vertrouwen, verbinding en veiligheid samen tot het ontwikkelen van autonomie bij jouw kindje.
Het effect van een veilige hechting
Een veilige hechting heeft een positieve invloed op veel ontwikkelingsgebieden in het leven van je kindje. Denk dan aan een betere ontwikkeling van het executief vermogen van de hersenen, het geheugen, de concentratie en op de motorische ontwikkeling. Maar ook op het zelfvertrouwen, de emotionele- en sociale ontwikkeling, de emotieregulatie en stresshantering.
De hechtingsstijl heeft ook invloed op de eigenwaarde, het zelfbeeld, het beeld van anderen en het wereldbeeld van je kindje. Kortom, de hechtingsstijl van je kindje heeft invloed op veel facetten van het leven en werkt dus zijn of haar hele leven door. Daarom loont het hiermee aan de slag te gaan.
Wat als je kind voorkeur heeft voor één ouder?
Blauwdruk voor latere relaties
Samenvattend vormen de eerste relaties die je kindje heeft in zijn leven een blauwdruk voor de relaties die hij in de rest van zijn of haar leven. Een veilig hechtingsstijl vormt de basis voor een gezonde emotionele en cognitieve ontwikkeling van jouw kindje. Het bouwen van verbinding begint al in de buik,. Als je benieuwd bent hoe dat werkt, is deze podcast een aanrader.
Mocht jij je zorgen maken over de hechting van jouw kindje, stel niet zelf een diagnose maar zoek een professional met jou meedenkt . Denk hierbij aan een psycholoog of IMH-specialist.