voorkeur ouder
15/04/2023

Voorkeur voor een ouder: hoe ga je daarmee om?

Hoewel het zeker bij kleine kinderen heel normaal is dat ze een voorkeur hebben voor een ouder, kan het voor jou als moeder of voor jouw partner wel lastig zijn om te zien als jullie kind een duidelijke voorkeur heeft. Als jij even niét de voorkeursouder bent, kun je het gevoel hebben te worden afgewezen of tekort te schieten als ouder. Hoewel wij zelf ook ervaren dat dit gedrag van kind lastig is, is het belangrijk om in te zien dat dit gedrag volkomen normaal is. We delen je in dit artikel graag een paar manieren om hiermee om te gaan.

Waarom hebben de meeste kinderen (soms) een voorkeurs ouder? Hierop zijn een paar factoren van invloed. Allereerst vertrouwen: een kindje kan zich meer op zijn of haar gemak voelen bij de ouder met wie de meeste tijd wordt doorgebracht. Dat kan de ouder zijn die borstvoeding geeft, jullie kindje meestal naar bed brengt of overdag het meest voor hem of haar zorgt. Het heeft ook te maken met persoonlijkheid: elk kind heeft zijn of haar eigen persoonlijkheid en sommige kinderen zijn van nature meer gehecht aan een ouder dan aan de andere. Dit kan worden beïnvloed door de manier waarop jij (of je partner) als ouder reageert op het kind en de interactie die jullie met je kind hebben.

Een voorkeursouder is – zoals we veel zien in het ouderschap – vaak ook een fase. Kinderen kunnen door verschillende fases van ontwikkeling gaan waarin ze een voorkeur hebben voor een ouder. Een peuter kan een sterkere band hebben met de ouder die hem of haar helpt de wereld te ontdekken, terwijl het kindje dat net naar school gaat zich meer aangetrokken voelt tot de ouder die veel aandacht heeft voor zijn of haar werkjes uit de klas. Tot slot kunnen externe factoren een rol spelen. Denk hierbij aan stress in het gezin, een scheiding of verandering de leefsituatie. Een kindje kan in zo’n geval bijvoorbeeld fijner voelen bij de ouder die hem of haar meer stabiliteit en veiligheid biedt.

Voorkeursouder? Zo ga je hiermee om

Wat we je mee willen geven is dat een voorkeurs ouder voor een kindje een heel normaal onderdeel van de ontwikkeling is. Als jij of je partner dit heel lastig vindt, dan zijn er wel een aantal tips die we je mee willen geven.

  • Blijf rustig en blijf consequent: het is belangrijk om te onthouden dat de voorkeur van het kind voor een ouder niet persoonlijk is. Het kan simpelweg een fase zijn waar het kind doorheen gaat. Het is dus belangrijk om hier relaxt mee om te gaan en consequent te blijven in jouw interacties met jouw kind, ongeacht of jij momenteel wel of niet de voorkeursouder bent. Oftewel: ga niet ineens geforceerd allerlei acties uithalen in een poging de nieuwe voorkeursouder te worden
  • Probeer allebei evenveel tijd met jullie kind te besteden
  • Creëer positieve herinneringen met beide ouders: plan leuke activiteiten die je samen met jullie mini kunt doen. Misschien kun je wel een activiteit verzinnen waar jij heel blij van wordt en waar je op die manier jullie activiteit van kunt maken. Dit kan jouw partner ook doen. Door positieve herinneringen te creëren met beide ouders, zal jullie zoon of dochter waarschijnlijk minder bevooroordeeld worden.
  • Good to know: als jouw kind de voorkeur geeft aan een ouder, kan het zijn dat het kind gewoon meer aandacht nodig heeft. Onverdeelde aandacht – dus zonder telefoons, andere kinderen, huishouden etc. Probeer hem of haar positieve aandacht te geven door meer quality time door te brengen met het spelen van spelletjes, voorlezen of even samen praten over de dag. Kijk eens wat het doet als je iedere dag minimaal 15 minuten ongestoord aandacht voor hem of haar hebt.
  • Zoek professionele hulp als dat nodig is Als jouw kind langdurig een voorkeur blijft hebben voor een ouder en het gedrag van jullie zoon of dochter dusdanig problematisch wordt, kan het zinvol zijn om professionele hulp te zoeken. Een kinderpsycholoog kan helpen bij het vinden van de oorzaken van het gedrag van jullie kind en kan tips geven over hoe jij als ouder hiermee om kunt gaan.

Het is belangrijk om te onthouden dat het normaal is dat kinderen soms een voorkeur hebben voor een ouder. Bij jij de ouder die even niet de voorkeur heeft? Probeer daar zo relaxt mogelijk mee om te gaan en consequent te blijven in jouw interacties met je kind. Investeer in quality time, niet in het kopen van snoep, cadeautjes of andere manieren om zijn of haar hart te winnen 🙂 Probeer er ook samen voor te zorgen dat jullie als ouders evenveel tijd met jullie kind doorbrengen en creëer positieve herinneringen met jullie allebei als ouders.

Meer lezen?
Blog: soms voel ik me een alleenstaande moeder
Voor welke keuzes als moeder moet jij je voor jouw gevoel altijd verantwoorden?

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen