Hoe herken je een hematoom, ook wel nabloeding, na de bevalling?
10/03/2022

Hoe herken je een hematoom, of inwendige bloeding, na de bevalling?

Een hematoom is een ander woord voor een bloeduitstorting of een inwendige bloeding. Sommige vrouwen kunnen niet lang staan vanwege een pijnlijk of drukkend gevoel in hun kruis. Een hematoom kan herkend worden aan een grote zwelling en/of een (blauwe) verkleuring. Vaak voelt de vagina sowieso pijnlijk in de periode na de bevalling. Het is daarom soms moeilijk om te weten wanneer er sprake is van een hematoom, want een nabloeding zit vaak inwendig.

In dit artikel vertelt Nathalie Bonte hoe een hematoom ontstaat en wanneer je aan de bel moet trekken.

Hematoom

Een hematoom kan ontstaan doordat er bij of achter de wond van bijvoorbeeld een knip of een hechting, een bloedophoping ontstaat. Als er na de bevalling of na het hechten een nabloeding (hematoom) in de vaginawand of bekkenbodemspieren is geweest, kun je in de eerste weken na de bevalling last hebben van pijn.

Advies

Hoe beter de doorbloeding, hoe beter het lichaam deze nabloeding kan ‘opruimen’, en hoe eerder de bloeduitstorting mogelijk slinkt en verdwijnt. Koelen kan helpen tegen een eventuele zwelling en de druk door een hematoom, bijvoorbeeld met een koud kompres. Hou zo’n kompres niet direct tegen je schaamlippen, maar doe er een (hydrofiele) schone doek omheen.

Probeer niks te heffen, zo weinig mogelijk trappen te lopen, en sporten waarbij je schokjes moet opvangen zoals fietsen en lopen te vermijden. Voldoende drinken (water) kan ook helpen bij het afnemen van de hematoom. Nathalie vertelt daarnaast: “Het kan ook helpen om de doorbloeding te bevorderen door afwisselend te zitten op een ‘harde’ ondergrond. Dus niet alleen op zachte ondergrond, zoals een zwembandje of kussentje.”

Wanneer trek je aan de bel?

Een hematoom kan ontstaan doordat er achter de wond van een knip of een hechting, een bloedophoping ontstaat. Als er pus uit deze wond komt, is het belangrijk om aan de bel te trekken. Je kunt altijd bellen voor advies wanneer je twijfelt. Als de pijn toeneemt in plaats van afneemt, als het pijnlijke of drukkende gevoel in je kruis ondraaglijk wordt, en/of bij koorts, neemt dan altijd contact op met de verloskundige of het ziekenhuis.

Nathalie Bonte groeide op in een ondernemersgezin in Zeeuws Vlaanderen en vloog de wereld rond als stewardess bij KLM, totdat ze haar passie vond: verloskunde. Nu werkt ze als (waarnemend) verloskundige bij verloskundigenpraktijk Westerkade in Utrecht. Nathalie is moeder van Otis en Jasmijn.

Meer lezen?
Je lichaam na de bevalling (de ongecensureerde versie)

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen