Tijdens deze extra warme zomerdagen is het extra belangrijk om aandacht te hebben voor jezelf én je pasgeboren baby. De kraamtijd is een bijzondere periode, maar hitte kan het soms zwaar maken. Met dit hitteplan in de kraamtijd door kraamverzorgende Anja Roobol kom je samen goed door (extreem) warme dagen heen.
Allebei goed blijven drinken
Voor jou als kraamvrouw is voldoende drinken essentieel. Door bloedverlies, stuwing en herstel na de bevalling heb je al meer vocht nodig. Met hoge temperaturen verlies je nog sneller vocht door transpiratie. Drink daarom verspreid over de dag minstens 2 liter water.
Geef je borstvoeding?
Dan heeft je baby misschien ook vaker behoefte om te drinken, dus leg jouw kleintje vooral wat vaker aan. Moedermelk is precies afgestemd op wat je baby nodig heeft, ook op warme dagen. Je hoeft géén extra water of andere vloeistoffen te geven als je volledig borstvoeding geeft, ook niet als het heel heet is.
Geef je flesvoeding?
Als jouw baby goede hoeveelheden drinkt en goed groeit dan zou je eventueel in afstemming met de kraamzorg of verloskundige de voeding iets meer kunnen verdunnen zodat er meer vocht bij komt, maar doe dit nogmaals altijd in afstemming met een professional die jou hierin kan ondersteunen en adviseren.
Jouw kraamverzorgende zal met jullie erop letten of jullie baby genoeg natte luiers heeft – dat is een manier waarop je goed kunt bepalen of jouw baby voldoende drinken binnenkrijgt.
Extra opletten op de temperatuur van je baby
Baby’s kunnen hun temperatuur nog niet goed regelen. Dat kost veel energie. Vergis je niet: voor jou voelt het misschien bloedheet, maar een baby kan evengoed een mutsje op of een kruikje nodig hebben om op temperatuur te blijven. Controleer regelmatig of je baby niet te warm of juist te koud aanvoelt, bijvoorbeeld in de nek. Ook kun je dagelijks (of bij twijfel vaker) de temperatuur opnemen.
Hitteplan kraamtijd? Houd het zo koel mogelijk
Probeer je huis koel te houden door overdag ramen en gordijnen dicht te houden. Zet ’s avonds alles tegen elkaar open om te ventileren. Je kunt een airco aanzetten, maar houd de temperatuur in de kamer ongeveer tussen de 20-22 graden, niet lager. Zorg ook dat je baby niet op de tocht ligt of dat de lucht direct in het wiegje of in een box blaast.
Kraamverband vaker vervangen
Zelfs zonder kraamverband kan het flink warm worden tussen je benen in deze hitte. Vervang het kraamverband gerust wat vaker om broeien en huidirritatie te voorkomen. Ook fijn: alles uit, onderlegger onder je billen en de ‘boel’ gewoon laten luchten.
Heb je zorgen of twijfels? Neem altijd contact op met je verloskundige of kraamzorg.