Wanneer jouw baby aan het indalen is, betekent dit letterlijk dat je kindje verder in jouw bekken naar beneden zakt. Wat gebeurt er op dat moment in jouw lichaam?
Elke vrouw en elk lichaam is uniek. Er is dus geen vast moment in de zwangerschap waarop de baby aan het indalen begint. Gemiddeld genomen gebeurt dit tussen de 30 en de 38 weken van de zwangerschap, maar het kan ook zo zijn dat jouw baby pas gaat indalen tijdens de bevalling.
Opvallend genoeg is de kans dat jouw baby pas op een later moment indaalt groter bij een tweede of derde kindje. Jouw baarmoeder en buikspieren zijn dan al wat opgerekt, waardoor je kindje meer ruimte heeft in de buik.
Indalen is een langzaam proces. Veel vrouwen voelen er niets van. Het is ook mogelijk dat je wel last hebt van harde buiken of scherpe, trekkende pijn in je liezen of vagina of lichte krampen in je onderbuik. Dat worden ook wel indalingsweeën genoemd. Die weeën kun je vaak wel verhelpen met een warm bad of een warme kruik. Probeer te ontspannen.
Baby aan het indalen: de voordelen en nadelen
Indalen is dus een natuurlijk proces. Als je baby eenmaal aan het indalen is, zijn er voordelen en nadelen. Laten we met het goede nieuws beginnen. Wanneer een baby eenmaal is ingedaald, is de kans klein dat hij of zij nog gaat draaien in de buik. Ligt je baby in de goede, dan is de kans groot dat dat zo blijft.
Je zult daarnaast merken dat ademen ineens weer een stuk gemakkelijker gaat. Je baarmoeder drukt namelijk minder op je longen als de baby is ingedaald. Ook de druk op je maag neemt af, met mogelijk minder last van brandend maagzuur. Mochten in deze periode jouw vliezen breken, dan is het ook een fijn idee dat jouw kindje al met zijn of haar hoofdje ‘voor de uitgang’ ligt en de navelstreng dus niet uit kan zakken.
Jouw baby ligt als een sterrenkijker: wat houdt dat in voor de bevalling?
Een ingedaalde baby kan ook nadelen met zich mee brengen. Het is fijn dat de druk op je longen en maag is afgenomen, maar de druk op je blaas neemt vaak toe. Dat wordt nog vaker plassen… Als je baby is ingedaald kun je ook last hebben van een drukkend of zeurend gevoel onderin je bekken of in je vagina. Je kunt ook bekkenpijn of een zwaar gevoel op de bekkenbodem ervaren wanneer het hoofdje ingedaald is; met name bij het opstaan en beginnen met lopen. Het kan ook lastiger worden om te wandelen of bewegen, omdat de baby tegen je gewrichten en spieren in je bekken drukt.
Wat betekent indalen?
Ondanks de soms wat verwarrende indalingsweeën, betekenen het indalen niet dat de bevalling (snel) gaat beginnen. Dit kan helaas nog even op zich laten wachten, ook al ligt jouw kindje er al een paar weken ‘klaar’ voor.
We vertellen je hier wanneer de bevalling begint en wat je kunt doen in verschillende fases van de bevalling.
Meer lezen?
Mijn bevalverhaal: “Een lange, heftige bevalling met een prachtige afloop”
Wat kun je doen in verschillende fases van de bevalling?