Iedere dag staan ze voor je kind klaar: de pedagogisch medewerkers van de crèche, BSO of kinderopvang. Maar ieder beroep heeft een keerzijde en zo hebben ook de pedagogisch medewerkers voldoende noten op hun (klaag)zang.
Pedagogisch medewerker Adriana ging verschillende kinderdagverblijven langs en vroeg de groepsleidsters naar hun oprechte ergernissen in het werk. Komen ze:
‘Steeds vergeten reservekleding mee te geven’
‘Geen overdracht krijgen. De ouder zet het kind binnen en is weer weg.’
‘Vergeten het kind af te melden als het niet komt of ziek is.’
‘Niet bereikbaar zijn wanneer het kind ziek is en opgehaald moet worden. Of het kind ziek naar de opvang brengen, volgestopt met paracetamol.’
Niet vies worden graag
‘Zeggen dat het kind niet vies mag worden. Tsja…’
‘Hun kind structureel te laat ophalen na sluitingstijd.’
‘Hun kind zonder dat het ooit gewend is in eigen bedje te slapen naar de crèche brengen.’
‘Bij het afscheid zeggen ‘lekker dagje!’ of ‘chill ze vandaag’. Wij zijn hard aan het werk!’
‘Houd werk en privé gescheiden’
Roberta, zelf leidinggevende op een BSO, vult aan: ‘Een pedagogisch medewerker is een professional. Het is geen oppas en zeker niet de vriendin van ouders. Natuurlijk is het belangrijk om een warme, open houding te hebben naar ouders, maar de grenzen tussen werk en privé moeten duidelijk blijven.’
Irritaties op de kinderopvang
Lees jij dit als ouder en komt het je bekend voor? Oeps, sommige kunnen wij ook afvinken (geen reservekleding, oeps). Daarom is het fijn om te weten wat we eraan kunnen veranderen. Het is een kleine moeite, maar je bereikt er een hoop mee!
Meer lezen?