rotavirus vaccinatie kinkhoest baby
21/09/2023

Wat is kinkhoest (en waarom is het gevaarlijk voor jonge baby’s)?

Kinkhoest is een infectie van de luchtwegen die veroorzaakt wordt door een bacterie, waardoor hoestbuien ontstaan. Het is vooral gevaarlijk voor baby’s. In dit artikel vertellen we je hoe je kinkhoest herkent en kunt voorkomen.

Kinkhoest is een infectieziekte van de luchtwegen, die wordt veroorzaakt door een bacterie. Kinderen en volwassenen kunnen elkaar besmetten door te hoesten. Kinkhoest is vooral gevaarlijk voor jonge baby’s. Die kunnen heel benauwd worden en uitgeput raken door de hevige hoestbuien.

Kinkhoest kan behandeld worden met antibiotica, maar vaak is de bacterie al niet meer aanwezig als duidelijk is dat je kinkhoest hebt. Behandeling met antibiotica heeft dan geen zin meer. Daarom is bescherming door vaccinatie belangrijk.

Wat zijn klachten bij kinkhoest?

Klachten die passen bij kinkhoest zijn verkoudheid en veel hoesten met heftige hoestbuien. Baby’s kunnen het benauwd krijgen en in ademnood komen door heel veel hoesten en ernstige hoestbuien. Bij het hoesten kan er ook slijm uit de keel in de mond komen.

Kinkhoest veroorzaakt hevige hoestbuien met een piepende ademhaling en soms overgeven. Jonge baby’s kunnen van kinkhoest huilerig worden en niet willen drinken. Door het hevige hoesten hebben ze geen kracht om te drinken. Soms worden ze benauwd en blauw, zonder dat ze hoesten.

Bijwerkingen van vaccinatie bij baby’s

Elk jaar belanden er ongeveer 170 baby’s in het ziekenhuis met kinkhoest. Ze kunnen dan longontsteking of hersenschade krijgen en zelfs overlijden. In Nederland overlijden bijna ieder jaar één of twee baby’s aan kinkhoest.

Hoe lang duurt kinkhoest?

Kinkhoest staat ook wel bekend als 100-dagen hoest, omdat de voor kinkhoest kenmerkende hoest maandenlang kan aanhouden. Alles bij elkaar kan het hoesten bij kinkhoest wel 2 tot 4 maanden duren.

22 weken vaccinatie beschermt je baby

Baby’s krijgen een vaccinatie tegen kinkhoest, maar dat kan pas als ze 2 maanden oud zijn. De eerste maanden zijn ze dus niet beschermd tegen kinkhoest. De 22 weken prik is een kinkhoestvaccinatie tijdens je zwangerschap: door de 22 weken prik of kinkhoest vaccinatie te krijgen tijdens de zwangerschap, bescherm je daarmee jouw baby. Na de kinkhoest vaccinatie maakt het lichaam antistoffen aan. Via de placenta gaan die antistoffen naar de baby. Die beschermen de baby tegen kinkhoest in de eerste maanden na de geboorte. In dit artikel lees je wat de 22 weken prik inhoudt en hoe deze vaccinatie tegen kinkhoest precies werkt. 

Ook de vaccinaties die baby’s krijgen in het Rijksvaccinatie programma beschermen tegen kinkhoest. De vaccinaties tegen kinkhoest geven een goede bescherming, maar er bestaat nog steeds een kleine kans dat je baby of kind kinkhoest kan krijgen. Vaccinaties beschermen niet helemaal en niet voor altijd. Maar de klachten zijn vaak wel veel minder heftig.

Bron: RIVM, Thuisarts.nl

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief