De 22 weken prik

Kinkhoest vaccinatie tijdens je zwangerschap

De 22 wekenprik zorgt ervoor dat je baby al vanaf de geboorte is beschermd tegen kinkhoest. Kinkhoest is een infectie van de luchtwegen die veroorzaakt wordt door een bacterie. Kinkhoest is vooral gevaarlijk voor baby’s. Wat houdt de 22 weken prik in en hoe werkt deze vaccinatie tegen kinkhoest?

How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

De ziekte kinkhoest komt door een bacterie en veroorzaakt ernstige hoestbuien. Baby’s kunnen het benauwd krijgen en in ademnood komen.

Elk jaar belanden er ongeveer 170 baby’s in het ziekenhuis met kinkhoest. Ze kunnen dan longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden. In het voorjaar van 2024 is er een toename van kinkhoest-gevallen en zijn er 4 baby’s overleden.

Jouw vaccinatie beschermt je baby

Baby’s krijgen een vaccinatie tegen kinkhoest, maar dat kan pas als ze 2 maanden oud zijn. De eerste maanden zijn ze dus niet beschermd tegen kinkhoest.

Als jij tijdens je zwangerschap een vaccinatie tegen kinkhoest krijgt – dit heet de 22 weken prik – dan bescherm je daarmee jouw baby. Na de kinkhoest vaccinatie maakt het lichaam antistoffen aan. Via de placenta gaan die antistoffen naar je baby. Die beschermen de baby tegen kinkhoest in de eerste maanden na de geboorte.

Is de 22 weken prik veilig?

De 22 wekenprik is veilig voor jou als zwangere en voor je ongeboren baby. Daar is veel onderzoek naar gedaan.

In andere landen wordt de kinkhoest vaccinatie al langer gegeven, zoals Engeland, België en Spanje. Al sinds de jaren ’60 worden zwangere vrouwen zonder problemen gevaccineerd voor verschillende ziektes. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat het vaccin tegen kinkhoest veilig is voor jou en je ongeboren baby.

Placenta werkt als buffer

Het vaccin zelf komt niet bij de baby: de placenta werkt als een buffer. Via de placenta geeft je lichaam voedingsstoffen en antistoffen door aan je baby. Via die antistoffen is jouw baby de eerste maanden na de geboorte beschermd tegen het krijgen van kinkhoest.

Borstvoeding beschermt niet tegen kinkhoest

In borstvoeding zitten ook antistoffen. Maar deze beschermen niet tegen kinkhoest. Ook als je straks borstvoeding geeft, is een vaccinatie nodig om je kind goed te beschermen.

griepprik zwanger

Bijwerkingen na de 22 weken prik

Het vaccin is dus veilig voor jou en je baby. Wel kun je bijwerkingen krijgen, zoals een hangerig gevoel, hoofdpijn of en reacties op de plek waar is geprikt (roodheid, dikke of pijnlijke arm). Deze bijwerkingen zijn meestal vrij mild en gaan vaak vanzelf weer over.

Ernstige bijwerkingen, zoals een heftige allergische reactie, zijn zeer zeldzaam. Bijwerkingencentrum Lareb doet onderzoek naar het gebruik van geneesmiddelen en vaccinaties tijdens de zwangerschap: op de website van het Bijwerkingencentrum Lareb vind je meer informatie  over bijwerkingen van de 22-weken prik.

Wanneer kun je de 22 weken prik krijgen?

Deze vaccinatie tegen kinkhoest kan je halen vanaf tweeëntwintig weken zwangerschap. Daarom heet deze vaccinatie de 22 weken prik.

Je kunt de vaccinatie halen vanaf week 22 in de zwangerschap tot aan de bevalling. Wel geldt: hoe eerder vanaf de 22e week zwangerschap, hoe beter.

Combinatie-vaccin

De 22 weken prik is een combinatie-vaccin: het beschermt ook tegen difterie en tetanus. Als jij de vaccinatie haalt dan krijgt je baby één vaccinatie minder na de geboorte. En start hij of zij een maand later met vaccinaties.

Heb je nog vragen over de 22 weken-prik? Bespreek het met je verloskundige: zij kan je adviseren en informeren. Ook op de website van RIVM vind je veel informatie over de kinkhoest vaccinatie.

kinkhoest 22 wekenprik vaccinatie zwanger

Kinkhoest voorkomen: adviezen

Goede hygiëne helpt om verspreiding van kinkhoest te beperken. Hoest en nies in je elleboog en was vaak en goed je handen met water en zeep. Om kinkhoest bij jonge baby’s te voorkomen en verspreiding te beperken, is het advies voor mensen die hoesten en snotteren om uit de buurt te blijven bij vrouwen die hoogzwanger zijn en baby’s.

Ik ben zwanger

Ben je zelf zwanger? Dan kun je jezelf en je pasgeboren baby beschermen tegen kinkhoest met een kinkhoestvaccinatie (22 wekenprik) tijdens de zwangerschap. Probeer, als je hoogzwanger bent, geen contact te hebben met mensen die hoesten of snotteren.

Ik ben een jonge baby

Ben je zelf ouder van een jonge baby? Bescherm je baby tegen kinkhoest met de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma. Haal deze vaccinaties op tijd. Is je baby (nog) niet beschermd door vaccinatie en zijn er gezinsleden die klachten hebben die bij kinkhoest kunnen passen, zoals gierende hoestaanvallen of ernstig hoesten? Of hoestbuien bij een gezinslid die contact heeft gehad met een patiënt met kinkhoest? Neem dan contact op met de huisarts.

Je kunt kraambezoek gerust vragen om een andere keer te komen als ze verkouden zijn, hoesten of snotteren.

How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲