Baby boeren
12/03/2023

Lactatiekundige Céline legt uit: zo laat je je baby goed boeren na een voeding

Het kan zijn dat je baby tijdens het drinken wat lucht in zijn maag krijgt die zich vormt tot een kleine luchtbel. Dat kan voor je kleintje een vervelend gevoel geven. Op zo’n moment is het goed om je kindje te laten boeren. Maar hoe doe je dat op een goede manier? Lactatiekundige Céline legt het uit.

En vertelt waarom het goed kan zijn je baby te laten boeren.

Baby laten boeren

Na het drinken is je baby’tje voldaan en probeert hij of zij in sommige gevallen een boertje te laten om de lucht in de maag kwijt te kunnen. Sommige kindjes doen dat wel, sommige niet. Toch is het goed om je kindje in ieder geval de gelegenheid te geven om te boeren. Wanneer je dat namelijk niet doet, kan het zijn dat de lucht niet goed via de slokdarm naar buiten komt en kan je zoon of dochter pijn krijgen in zijn of haar buik. Ook is het zo dat lucht soms voor een vol gevoel kan zorgen waardoor je kleintje geen behoefte meer heeft om te drinken, terwijl hij of zij de voeding juist wel nodig heeft.

Hoe moet het?

Hoewel de meeste ouders denken dat het goed is om je baby’tje te laten boeren door hem of haar op de schouder te laten liggen, blijkt dat niet de enige manier. Sterker nog: het kan zijn dat je baby’tje het dan benauwd krijgt omdat jouw schouderbot tegen zijn of haar slokdarm aandrukt. Het is dan ook goed om de tijd voor een boertje te nemen en een rustige aanpak te hanteren.

Lactatiekundige Céline laat weten dat enkel je baby’tje tegen je borst aanhouden in een rechte houding vaak al voldoende is. Plaats een hand onder de billen en je andere hand op de rug zodat je kleintje zich veilig voelt. Zo kan de melk rustig naar beneden zakken en heeft je kindje de tijd om een boertje te laten.

Spuug tijdens het boeren

Het kan voorkomen dat je baby ook wat moet spugen tijdens het laten van een boertje. Dat is normaal. Zolang je kindje goed blijft drinken en goed groeit, is het niet ernstig. Mocht het spugen regelmatig gebeuren en ongemak veroorzaken voor de baby, dan kan er sprake zijn van reflux. Trek vooral niet te snel conclusies en deel bij onrust je observaties met je huisarts of het consultatiebureau voor aanvullend advies.

Ben je zwanger en ben je van plan je kindje kunstvoeding te geven? Of wil je overstappen naar kunstvoeding? In onze online cursus ‘Kunstvoeding geven’, gegeven door Céline Moly, leer je alles over de beste voorbereiding op het geven van kunstvoeding.

Meer lezen?
Blog: ik koos ervoor om flesvoeding te geven. Zo erg is dat toch niet?
Soms is borstvoeding niet de beste keuze: “Ik ging er zelf aan onderdoor”

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief