Het kan zijn dat je baby tijdens het drinken wat lucht in haar of zijn maag krijgt die zich vormt tot een kleine luchtbel. Dat kan voor je kleintje een vervelend gevoel geven. Bij flesvoeding en bij borstvoeding is het belangrijk om je baby te laten boeren. Ook bij reflux of darmkrampjes is het volgens lactatiekundige Céline belangrijk om je baby te laten boeren na iedere voeding.
Na het drinken is je baby’tje voldaan en probeert hij of zij in sommige gevallen een boertje te laten om de lucht in de maag kwijt te kunnen. Sommige kindjes doen dat wel, sommige niet.
Baby laten boeren
Toch is het goed om je kindje in ieder geval de gelegenheid te geven om te boeren. Wanneer je dat namelijk niet doet, kan het zijn dat de lucht niet goed via de slokdarm naar buiten komt en kan je zoon of dochter pijn krijgen in zijn of haar buik. Ook is het zo dat lucht soms voor een vol gevoel kan zorgen waardoor je kleintje geen behoefte meer heeft om te drinken, terwijl hij of zij de voeding juist wel nodig heeft.
Rustig en rechtop: voorkom spugen
Vaak denken de meeste ouders dat het goed is om een baby’tje te laten boeren door hem of haar op de schouder leggen en op de rug te kloppen. Voor een baby is dat niet de meest comfortabele houding: jouw schouderbot drukt tegen zijn of haar slokdarm aan, wat kan zorgen voor benauwdheid en melk spugen
Lactatiekundige Céline laat weten dat enkel je baby’tje tegen je borst aanhouden in een rechte houding vaak al voldoende is om te boeren. Plaats een hand onder de billen en je andere hand op de rug zodat je kleintje zich veilig voelt. Zo kan de melk rustig naar beneden zakken en heeft je kindje de tijd om een boertje te laten.
Spuug tijdens het boeren
Het kan voorkomen dat je baby ook wat moet spugen tijdens het laten van een boertje. Dat is normaal. Zolang je kindje goed blijft drinken en goed groeit, is het niet ernstig.
Mocht het spugen regelmatig gebeuren en ongemak veroorzaken voor de baby, dan kan er sprake zijn van (verborgen) reflux. Trek vooral niet te snel conclusies en deel bij onrust je observaties met je huisarts, een lactatiekundige of het consultatiebureau voor aanvullend advies.
Boeren bij borstvoeding of flesvoeding
Of je nou kunstvoeding geeft of borstvoeding geeft, in beide gevallen kan je baby wat lucht binnenkrijgen tijdens het drinken. Daarom is rustig laten boeren altijd goed, ongeacht de soort voeding.
Geef je kindje zowel bij borstvoeding als flesvoeding ook de kans om tussendoor een boertje laten. Bij borstvoeding kan je dit doen op het moment dat je van borst wisselt. Bij flesvoeding kan je het op de helft van de voeding doen, of wanneer je merkt dat je kindje onrustig wordt.
Baby boert veel
Boert je baby veel na een voeding? Misschien dat deze tips helpen:
Probeer een andere voedingshouding
Mogelijk ligt je baby niet comfortabel, waardoor hij meer lucht binnenkrijgt. Een andere borstvoedingshouding, bijvoorbeeld in zijligging, kan ervoor zorgen dat je baby prettiger ligt en beter kan drinken. Zorg er ook voor dat je baby goed aanhapt.
Maat van het flesje en de speen
Er zijn veel soorten spenen en flessen te koop. Mocht je baby veel boeren, kan het zijn dat het speengat te groot. Als je baby binnen een paar minuten klaar is met een flesvoeding, kan er meer lucht binnenkomen. Gemiddeld duurt een voeding 15-20 minuten. Gaat de voeding veel sneller, dan kan het zijn om naar een ander type fles of speen te kijken
Houd het flesje recht
Nog belangrijker: houd bij flesvoeding in de gaten dat de speen altijd vol zit door de fles goed in horizontale positie te houden. Je baby krijgt dan minder lucht binnen bij het drinken.
Andere houdingen om je baby te laten boeren
Van links naar rechts
Zet je baby op schoot en klem de beentjes tussen jouw benen in. Plaats je handen onder de oksels van je baby – om de borstkas en rug – en laat nu je baby langzaam van links naar rechts bewegen. De billetjes blijven op jouw schoot zitten, het bovenlijfje beweegt en daardoor kan de vastzittende lucht vrijkomen.
Van voren naar achteren bewegen
Deze houding lijkt op de vorige: je baby op schoot en klem de beentjes tussen jouw benen in. Plaats je handen onder de oksels van je baby zodat je je baby goed vasthoudt, of ondersteun zijn hoofd onder zijn kin met de wijsvinger en duim van je ene hand. Laat nu je baby langzaam van voren naar achteren bewegen. Ook die beweging kan helpen bij laten boeren.
Baby op de onderarm
Sommige baby’s vinden het fijn om op de onderarm te rusten. Leg je baby op je rechteronderarm, met het gezicht van je af. Ondersteun haar hoofdje met je hand en laat je baby iets vooroverliggen. Je kan je arm tegen je borst laten rusten. Met je andere hand kan je zachtjes over haar rug of billetjes wrijven, of rustig kloppen.
Tot welke leeftijd moet je je baby laten boeren?
Lactatiekundige Céline: ‘De eerste maanden na de geboorte is het spijsverteringsstelsel van je baby nog niet volledig ontwikkeld. Tussen de 4 en 6 maanden ontwikkelen de maag, darmen, slokdarm zich verder. Je baby is misschien ook toe aan de eerste hapjes. Rond deze periode verdwijnt het regelmatige boeren vaak ook.’
Céline Moly helpt jou als (aanstaande) mama met alle vragen rond voeding: van borstvoeding tot flesvoeding maken en geven, of een combinatie van borstvoeding en flesvoeding. In deze online cursussen leer je alles over voeding voor jouw kleintje.