39 weken zwanger
23/01/2023

Laatste weken zwangerschap: wacht modus ‘aan’

Momenteel zit ik in de allerlaatste week van mijn zwangerschap. Tenminste… Dat heb ik zelf in mijn hoofd. Week 39 is begonnen en met een zwangerschap die vorige keer duurde tot 39 weken en 4 dagen, zou het perfect uitkomen als baby #2 ook rond die dag komt.

Maar zo werkt het natuurlijk niet. Een zwangerschap is een mooie en soms uitdagende oefening in leren loslaten. Afwachten wat er gaat gebeuren. En wanneer dat gaat gebeuren. Op sommige dagen gaat dat prima, op andere dagen vind ik het lastiger.

Het voelt toch een klein beetje alsof je in de wachtstand staat. Waar de eerste weken van verlof voorbij zijn gegaan met afspreken met vriendinnen en familie, boeken lezen, de babykamer inrichten en al die andere nesteldrang-acties die je van tevoren dacht nooit te gaan doen, wordt het nu langzaamaan steeds meer een kwestie van uitkijken naar de uitgerekende datum.

Tel daar meer kwaaltjes en vermoeidheid bij op (hallo slecht slapende peuter) bij op, en minder zin om echt veel of ver op pad te gaan, en je begrijpt dat het leven vrij overzichtelijk wordt hier thuis. Hoewel ik die wacht modus soms vermoeiend vind, is het ook een bijzondere periode die ik koester. Afwachten op wat komen gaat, wanneer ons kleintje klaar is om geboren te worden.

Ik kan goed begrijpen dat vrouwen die ‘overtijd’ gaan, moeite kunnen hebben met het feit dat je voorbij je uitgerekende datum bent en nog langer moet wachten.

Inmiddels weet ik door mijn werk bij How About Mom dat maar een paar procent van de vrouwen op haar uitgerekende datum bevalt. Die datum is een indicatie: er is een normale speling tussen de 37 en 42 weken. Dus als je binnen deze periode bevalt is dat heel normaal. Misschien blijft dit kindje ook nog wat langer zitten in week 40, week 41 of week 42.

Hoe ik dan met die wacht-modus omga, weet ik nog niet. ‘Bekijk het per dag’, is mijn mantra. En per nacht. Want wie weet heeft onze baby de aankomende nacht wel uitgekozen als start voor zijn komst. Misschien ook niet. En dat is ook oké.

Meer lezen?

‘Een lijstje voor de lijstjes die we moesten afwerken’: jullie gekste nesteldrang-acties
‘We moeten NU 10 hydrofiele luiers gaan halen’: waar komt toch die nesteldrang vandaan?

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen