gewichtsverlies na bevalling
07/07/2022

Waarom jouw postpartum herstel over zoveel meer gaat dan gewichtsverlies

“Krijg jouw oude lichaam terug”, “Verlies die laatste zwangerschapskilo’s”, “Pas jij alweer in jouw oude spijkerbroek?”. Het zijn dit soort leuzen die ons als nieuwe moeder het gevoel kunnen geven dat we dat gewichtsverlies moeten bereiken om weer onszelf te zijn na de bevalling. En dat is onzin. 

Moeder worden is één van de, of misschien wel dé, grootste veranderingen in jouw leven. Het is niet vreemd als deze transformatie gepaard gaat met een soort identiteitscrisis. Hoe verwarrend dit ook kan zijn, het hoort erbij. Wie was je voordat je moeder werd, wie ben je nu, wat vind je belangrijk, wat zijn jouw prioriteiten en wat niet (meer)? 

Het laatste wat je kunt gebruiken in deze kwetsbare en intensieve periode in jouw leven, zijn boodschappen over zo snel mogelijk weer in die oude broek passen. Daar zou het nu namelijk absoluut niet over hoeven te gaan. Je bent moeder geworden! Je hebt een kind op de wereld gezet! Jij bent ineens verantwoordelijk voor de verzorging van dit mensje! Jij bent aan het herstellen van bevalling! 

‘Even’ op de weegschaal

Het is niet gek om in de dagen na de bevalling eens op de weegschaal te gaan staan en te kijken hoeveel kilo eraf is. Daar kun je best nieuwsgierig naar zijn. Het is ook niet gek om ‘stiekem’ al even te proberen of je die oude jurk nog best. Ook dat hebben de meeste van ons wel gedaan. Maar daarna hopen we dat je die kilo’s en jouw figuur weer even los wilt laten. 

Alles voelt misschien zachter, voller, anders. Laat dat, zeker nu, gewoon zo zijn. Neem rustig de tijd om te wennen aan je nieuwe lichaam. Je bent moeder geworden. Als de weken verstrijken zul je zien dat je lijf misschien vanzelf weer veranderd. In de dagen na de bevalling raak je veel van het opgeslagen vocht kwijt. Je baarmoeder krimpt terug naar haar originele formaat. Als je borstvoeding geeft vullen je borsten zich met melk. Allerlei prachtige natuurlijke processen, waar jij in feite niets voor hoeft te doen. 

Geen focus op gewichtsverlies

Misschien geeft het je wel een gevoel van controle, die cijfers op de weegschaal. In een wereld waarin alles lijkt veranderd, kun je het gevoel hebben daar wel grip op te kunnen uitoefenen. Alleen is dit nu de fase in je leven waarin je maaltijden wilt overslaan, koolhydraten wilt gaan vermijden of macro’s wilt gaan tellen? Alsjeblieft niet toch. Jouw lichaam is een bron van liefde, comfort en voeding voor jouw baby. Laat daar toch nu de focus op liggen. 

We hopen dat het jou lukt om met een liefdevolle en milde blik naar jouw lichaam te kijken. Als je nu even niet zo lekker in je vel zit, is dat niet vreemd. Dat past bij de grote verandering die je door aan het maken bent. Ook daar hebben heel veel vrouwen last van. We hopen dat jij goed voor jezelf zult blijven zorgen, juist nu. Dat je kleding probeert te dragen waarin je je nu goed voelt, niet waar je vroeger in pastte. Dat je de veranderingen aan je lijf, zelfs al kost dat moeite, zult proberen te omarmen. 

Dat oude gewicht is een cijfer op de weegschaal. Het definieert jou niet. Net zomin als jouw oude broekmaat. Okay?

Meer lezen?
Moeder worden brengt een identiteitscrisis: zo omarm je ‘de nieuwe jij’
‘Het mamalijven clubke’: Belgische mama’s showen trots hun lichaam
Je lichaam verandert na de zwangerschap: hier moesten jullie het meeste aan wennen

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen