26/09/2021

Mijn verhaal: uitdagingen in het leven van een nieuwe moeder

Herken je dat gevoel van je adem inhouden bij (te)hoge inspanning? Hier heb ik dus momenteel dagelijks last van. Soms vraag ik me af wat mensen zien of denken als ze naar mij kijken. Ik denk dat de meeste een jonge dame zien, die het allemaal goed voor elkaar heeft en weinig hoeft te klagen (op een paar wallen na dan). Iemand die haar zaakjes op orde heeft. Een lief mooi kindje, een gezinnetje en een goedlopend bedrijf.

Dat zie je dan deels goed. Maar ook een gedeelte is verre weg van goede orde. Op dit moment ben ik maar een zooitje ongeregeld, voel ik me futloos, mijn energie is soms ver te zoeken, ben ik ontevreden met mijn uiterlijk en zwem ik in een zee met hele hogen golven. Jep, ik geef het gewoon maar eerlijk toe.

Waar is die meid gebleven die altijd alles aan kon? vraag ik me soms af. Ik baal momenteel ontzettend van mezelf, dat ik vaker de energie niet heb om meerdere dingen op een dag te plannen. Waar ik voorheen door een werkdag heen surfte, zwem ik nu alleen maar tegen de golven in en kom ik voor mijn gevoel haast niet vooruit.

Dit weekend kreeg ik een klap in mijn gezicht, of eigenlijk, tegen mijn hele lijf. Alles werd geblokkeerd. Ik kon niet meer verder zwemmen. Een soort van bijna ”verdrinking” maar doordat ik op tijd geholpen ben door mijn man, lig in nu met mijn voetjes omhoog ”op te drogen”. Lees: ”op te laden” in de zon. Heerlijk, even bijkomen. Helaas nog wel met een druk op mijn schouders van de wilde zee die nog steeds rustig moet worden.

Waarom lukt het nu niet meer?

Dat je leven verandert wanneer je moeder wordt, leek me logisch. Maar dat je lijf zo lang moet herstellen, daar heb ik me even flink in verkeken. Ik ben toch nog jong? Voorheen kon ik alles voor mijn gevoel aan, ik zei eigenlijk niet snel ‘nee’ en stond ik altijd de hele dag aan. Waarom lukt me dat nu niet meer? Ik wil een goede mama zijn, een goede echtgenoot, een goede (schoon)dochter en (schoon)zus, een goed baasje voor onze kat Bailey en onze hond Trend, een goede vriendin én een goede eigenaresse van mijn bedrijf Shine Moments. Oh ja, en natuurlijk ook het huishouden op orde kunnen houden.

Ik wil eigenlijk altijd overal 100% inzetbaar voor zijn. Ik doe nog steeds mijn best daarvoor, maar merk dat het gewoon niet (meer) lukt. Daardoor kom ik voor mijn gevoel in die wilde zee, in die storm, terecht. Ik hou niet eens van een wilde zee… Ik weet dat ik moet accepteren dat het helemaal niet zo gek is dat je op gemiddeld 5 uur slaap niet meer zo hard presteert als de afgelopen jaren. Uitslapen, wat is dat ook al weer?

Wat ik van te voren ook niet wist, is dat er écht niets mooiers bestaat dan je eigen kindje zien groeien en genieten. Dat liefde een extra betekenis heeft gekregen. Ik wist niet dat mijn hart zo ontzettend vol van liefde kon zijn. Maar kk wist ook niet dat een kindje veel extra kopzorgen met zich mee brengt. Ik ben van mezelf al snel een piekeraar, maar dit overtreft echt alles. Mijn gedachten staan nu al helemaal niet meer stil. Naast een heftige gebeurtenis toen Brodi nog maar een paar maanden oud was, kan zelfs een poepluier met een bepaalde kleur mij de hele dag van slag brengen. Ken je dat?

Trots en ontevredenheid gaan hand in hand

Aan de ene kant ben ik trots op mijn lichaam en op de prestaties die het afgelopen maanden heeft geleverd. Aan de andere kant ben ik ontevreden en wil ik niets liever dan direct weer in maatje 36/38 passen. Ik dacht van te voren namelijk ook dat dat vanzelfsprekend was. Ik kom er nu achter dat sommige vrouwen daarin geluk hebben, anderen dus niet. Gelukkig lukt het me om me ook te richten op alle dingen in het leven die mij happy maken. Een tevreden baby, lieve berichtjes of mailtjes die ik krijg en ‘gewoon’ weer op een terras een wijntje of cappuccinootje drinken.

Ik ben blij dat ik kan genieten van deze kleine dingen. De wisselende emoties raken meer in balans en geluk weegt nog steeds het allerzwaarst. Hopelijk komt er snel meer orde in de chaos en kan ik straks weer meer en meer genieten en me minder zorgen maken. Want wat is nou het allerbelangrijkste in het leven? Ja juist!

Deze gastblog werd geschreven door fotografe Amanda van der Spaan, oprichter van Shine Moments en moeder van Brodi (‘21).

Wil jij ook jouw verhalen delen op How About Mom? Mail dan naar app@howaboutmom.nl of stuur jouw verhaal hier in.

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief