mobieltjes basisschool
07/11/2023

Mobieltjes op de basisschool vanaf volgend schooljaar ook verboden

Vanaf januari volgend jaar mogen ook op basisscholen geen mobieltjes meer in de klas. Begin deze zomer werd al een smartphone verbod op middelbare scholen aangekondigd, maar dit verbod op mobieltjes in de klas geldt vanaf 2024 dus ook op de basisschool.

De maatregel moet bijdragen aan een leeromgeving ‘waarin leerlingen zich kunnen concentreren, betrokken kunnen zijn en docenten effectief kunnen lesgeven’, schrijft minister Mariëlle Paul (Primair en Voortgezet Onderwijs) in een brief aan de Tweede Kamer. Voor kinderen die bijvoorbeeld om medische redenen afhankelijk zijn van hun smartphone, bijvoorbeeld bij diabetes, wordt een uitzondering gemaakt.

Mobieltjes op de basisschool

Het verbod op mobieltjes op de basisschool is overigens geen wettelijk verbod. Scholen, leraren en ouders moeten samen bespreken hoe het weren van telefoons in de klas eruit gaat zien. De afspraken die worden gemaakt zullen dan volgend jaar januari ingaan. Een wettelijk verbod kan in de toekomst nog wel een mogelijkheid zijn, maar dit gebeurt alleen als de afspraken die de minister heeft gemaakt met de onderwijssector niet worden nageleefd.

‘Veel kinderen hebben al op jonge leeftijd een mobieltje. Daarom ben ik blij dat we nu voor alle scholen hebben afgesproken dat mobieltjes in principe niet meer zijn toegestaan in de klas’, aldus minister Paul.

Meer lezen?
Moeders vertellen over de eerste schooldag
Waarom je dreumes of peuter kalmeren met een smartphone geen goed idee is

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen