moeder-geassisteerde keizersnede (foto: Inge Berken ingefotografie.nl)
18/09/2023

Moeder-geassisteerde keizersnede: wat houdt het in?

In Nederland komt ongeveer één op de zes baby’s via een keizersnede ter wereld. Met de moeder-geassisteerde keizersnede kunnen vrouwen die een geplande keizersnede krijgen zelf de baby uit hun buik tillen. Deze moeder-geassisteerde keizersnede komt in het buitenland vaker voor en begint langzaam in Nederlandse ziekenhuizen bekender te worden.

Een keizersnede kan gepland zijn of ongepland. De helft van alle keizersnedes is ongepland, ook wel een spoedkeizersnede. Daarbij is er geen tijd om de baby te helpen aanpakken. Bij een geplande keizersnede kan dat wel.

Zoals de naam ‘moeder-geassisteerde keizersnede’ al zegt, helpt de moeder mee tijdens de operatie. ‘Als een geplande keizersnede nodig is, dan bootsen we bij voorkeur de natuurlijke bevalling zo veel mogelijk na. De moeder kijkt tijdens de geboorte mee en krijgt haar baby na een korte controle meteen op de borst’, vertelt Koen Deurloo, gynaecoloog in het Diakonessenhuis. In dit Utrechtse ziekenhuis begeleidde Koen Deurloo in 2017 de eerste bevalling waarbij de moeder zelf haar baby uit haar buik tilde.

Handen van de moeder

Normaal gesproken zijn het de handen van de gynaecoloog die bij een keizersnede het kindje uit de baarmoeder halen. Bij de begeleide keizersnede zijn dat de handen van de moeder. Zij raakt het kindje als eerste aan en legt hem of haar zelf op haar borst.

Gynaecoloog Koen Deurloo: ‘Een moeder-geassisteerde keizersnede is net zo veilig voor moeder en kind als een gewone of gentle keizersnede. Hoewel de duur van de keizersnede op deze manier iets langer is (ongeveer 4 minuten), merken we dat ouders vaak erg positief terugkijken op deze manier van bevallen. Als eerste je baby kunnen aanraken met direct huid op huid contact, maakt dit voor veel ouders een onvergetelijke ervaring. En dat is veel waard, aangezien veel moeders met een traumatisch ervaren bevalling kiezen voor deze speciale keizersnede.

Maternal assisted c-section, of MAC

Een moeder geassisteerde keizersnede wordt in het buitenland al vaker uitgevoerd. Daar wordt het ook wel ‘maternal assisted c-section’ genoemd. Daarom zie je ook wel de term MAC voorbij komen, de afkorting van ‘maternal assisted c-section’.

Voor een moeder-geassisteerde keizersnede is een extra ingewerkt ziekenhuisteam nodig. Daarom is de moeder-geassisteerde keizersnede alleen mogelijk als de keizersnede gepland is, en niet bij een spoed keizersnede.

Koen Deurloo: ‘Er lijken gelukkig steeds meer ziekenhuizen in Nederland deze manier van bevallen aan te bieden. Recent heb ik het team van het Amstelland Ziekenhuis nog kunnen helpen bij het verrichten van hun eerste MAC. Ik heb geregeld contact met andere ziekenhuizen om de mogelijkheid van een MAC met hente verkennen. Erg leuk om het enthousiasme en motivatie bij mijn collega’s te horen.’

Foto moeder-geassisteerde keizersnede: Inge Berken Fotografie

Meer lezen?
Herstel en verzorging van de wond na een keizersnede
Een opgezette buik na een bevalling en keizersnede

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief