Navelstreng uitkloppen

Wat zijn de voordelen van de navelstreng laten uitkloppen?

Tijdens de zwangerschap krijgt je baby voedingsstoffen en zuurstof via de navelstreng. Na de geboorte is dit niet meer nodig. De navelstreng wordt afgeklemd en doorgeknipt. Wat is het beste moment hiervoor? En wat zijn de voordelen van de navelstreng laten ‘uitkloppen’, dus wachten met de navelstreng doorknippen?

How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Wachten met het afknippen van de navelstreng en direct huid-op-huid-contact met de moeder na de bevalling verminderen de stress bij de baby. Daarom is het in Nederland gebruikelijk dat eerst gewacht wordt tot de navelstreng ‘uitgeklopt’ is.

Je kunt zelfs nog langer wachten, en de navelstreng na de bevalling nog een paar dagen aan je kindje laten zitten. Dat heet een ‘lotusbevalling’. Wat zijn de voordelen van de navelstreng niet direct doorknippen?

Wachten met navelstreng doorknippen

Verloskundigen in Nederland leren in hun opleiding om de navelstreng niet meteen door te knippen en om de baby op de borst van de moeder te leggen. Inmiddels is uit onderzoek bekend dat baby’s dan minder zuurstofnood en minder stress ervaren. Vroeger werd de navelstreng eerst doorgeknipt en werd de baby daarna op de borst gelegd, maar daar wordt nu dus mee gewacht.

Wachten met het doorknippen van de navelstreng heeft voordelen voor de baby. Onderzoek heeft aangetoond dat direct huid-op-huidcontact na de bevalling en het laat afknippen van de navelstreng de stress bij de baby verminderen. Dat liet verloskundige Marrit Smit van het Leids Universitair Medisch Centrum zien met haar onderzoek naar de navelstreng doorknippen.

Ook kan er volgens experts extra bloed, zuurstof en voedingsstoffen naar de baby stromen, als gewacht wordt met het doorknippen van de navelstreng.

navelstreng doorknippen uitkloppen

Doorknippen navelstreng

De navelstreng is een soort koord waarin een aantal bloedvaten loopt, waardoor een foetus in de baarmoeder van de moeder verbonden is met de placenta. De navelstreng heeft jou met je kindje verbonden tijdens de zwangerschap. Na de geboorte zal de baby zelf gaan ademen, waarmee hij zuurstof ontvangt, en wordt hij door jou gevoed via de borst of via de fles. De navelstreng wordt dan dus overbodig.

De verloskundige wacht totdat de hartslag van de baby niet meer te voelen is in de navelstreng. Als de hartslag van de baby niet meer te voelen is in de navelstreng, kan die worden doorgeknipt en afgenaveld, bijvoorbeeld met een cordring. Je kunt in je geboorteplan opschrijven als je een voorkeur hebt wie de navelstreng mag doorknippen, bijvoorbeeld je partner.

Wat betekent uitkloppen van de navelstreng?

Misschien heb je wel eens van het woord ‘uitkloppen’ gehoord of gelezen. Dat betekent letterlijk dat hartslag van de baby niet meer te voelen is in de navelstreng. De hartslag is uitgeklopt: de navelstreng kan nu doorgeknipt worden.

navelstreng en placenta (foto: Stories of New Life)
De navelstreng zit vast aan de placenta

Een lotusbevalling: navelstreng niet doorknippen

Een lotusbevalling is een bevalling waarbij de navelstreng na de geboorte niet wordt doorgeknipt, maar juist aan de baby verbonden blijft. Er wordt gewacht totdat de navelstreng is ingedroogd en vanzelf loslaat. Dat gebeurt meestal na zo’n 3 tot 6 dagen na de geboorte. Doordat de navelstreng niet wordt doorgeknipt, blijft de baby verbonden aan de placenta. In dit artikel over de lotusbevalling vertellen we meer over de voordelen van een lotusbevalling, en wat je moet weten over de risico’s.

Wie kiest voor een halve lotusbevalling, gaat voor een middenweg. Daarbij wordt de navelstreng pas doorgeknipt als de placenta geboren is. Dit kan variëren van een uur na de geboorte tot een paar uur erna.

How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲