gevoelens moeder
04/03/2023

Hi nieuwe mama, ál deze gevoelens zijn normaal

Dat het nieuwe moederschap een rollercoaster aan emoties met zich meebrengt is een gegeven. De ene dag – wat zeggen we – het ene uur kun je dolgelukkig zijn en een uur later worstelen met sombere emoties. Juist doordat die gevoelens zo kunnen variëren kan dit complex zijn als nieuwe mama. We delen een aantal veelvoorkomende gevoelens van nieuwe moeders om jou te laten weten dat het volkomen normaal is als jij dit ook zo ervaart.

Een baby krijgen is een enorme overgang in je leven die veel veranderingen en uitdagingen met zich meebrengt, zowel fysiek als emotioneel. Het is niet gek dat je daardoor een breed scala aan emoties ervaart: van blijdschap en vreugde tot angst en stress. De hormonale veranderingen die gepaard gaan met de bevalling en het geven van borstvoeding kunnen ook bijdragen aan deze emotionele ups en downs.

Het is belangrijk te onthouden dat het ervaren van deze emoties normaal is en je geen slechte moeder maakt. Als je merkt dat je emoties je vermogen om voor jezelf of je baby te zorgen in de weg staan, kan het nuttig zijn om met je huisarts, verloskundige of andere zorgverlener te praten.

Deze gevoelens ervaren andere (nieuwe) moeders:

Overweldigd

De veeleisendheid van het 24/7 zorgen voor een pasgeborene, gecombineerd met de fysieke, emotionele en mentale veranderingen die optreden na de bevalling, kunnen overweldigend zijn. Dat gevoel – wat is me nu overkomen?! – is voor heel veel moeders heel herkenbaar.

Liefde

Een enorm gevoel van liefde, anders dan je misschien ooit hebt gevoeld. Dat mensje op jouw borst is gewoon jouw baby.

Angst

De komst van een kindje kan helaas gepaard gaan met veel spanning en zorgen. Doe je alles wel goed? Hoort jouw baby dat geluid te maken? Drinkt jouw kindje genoeg?

Oververmoeidheid

Veel ouders omschrijven het als een nieuw soort vermoeidheid. Eentje waardoor je letterlijk staand aan het aanrecht in slaap kan vallen omdat je zo ontzettend moe bent. De adrenaline heeft je lichaam verlaten, je bent aan het herstellen van de bevalling en van nachten onafgebroken slaap is al een tijd geen sprake.

Verdriet

Als nieuwe mama kun je je soms verdrietig voelen. Dat is niet fijn, maar wel normaal. Er zijn alle dingen die een verdrietig gevoel bij jou kunnen triggeren. Als de kraamtijd anders loopt dan verwacht of borstvoeding geven uitdagend is, maar ook als je het allerkleinste romper maatje al moet opbergen omdat je kindje eruit is gegroeid. Dat verdrietige gevoelens erbij horen, betekent niet dat je er te licht mee om moet gaan. Merk je dat deze gevoelens vaker op een dag voorkomen en invloed hebben op jouw gemoedstoestand, trek dan asjeblieft aan de bel. Deel deze gevoelens en zorg dat mensen jou ook in de gaten houden.

Schuld

Momguilt is helaas een gevoel dat al in het prille moederschap naar boven kan komen. Je kunt je schuldig voelen als je niet alles kunt doen wat je zou willen doen voor jouw baby door een keizersnede bijvoorbeeld, of als borstvoeding geven niet lukt. Je kunt je schuldig voelen omdat de kraamverzorgende zoveel doet in huis of omdat je geen oog hebt voor je partner.

Lieve mama, besef dat het normaal is om allerlei uiteenlopende emoties te voelen in die eerste weken en maanden van het nieuwe moederschap. Je wereld staat op z’n kop, alles is anders en vaak gieren de hormonen nog steeds door je lijf. We willen je op het hart drukken dat er niks mis is met jou als je ook af en toe verdrietige of sombere emoties voelt. Maar we willen je ook op het hart drukken dat je niet rond blijft lopen met dit soort gevoelens als ze vaker terugkomen of langer duren. Deel hoe jij je voelt met jouw partner, vriendinnen of familie, of met jouw verloskundige, huisarts of gynaecoloog.

Meer lezen?
Emoties van een nieuwe moeder: van geluk tot verdriet en alles daar tussenin
Lief postpartum dagboek: ‘What is sleep?!’

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen