Ben jij zwanger en wil jij oefenen hoe je straks omgaat met weeën? Met deze oefening leer je ontspannen tijdens een pijnlijke sensatie.
Als je voor de eerste keer zwanger bent, is het heel lastig om je voor te stellen hoe weeën voelen. Dat maakt het natuurlijk ook een beetje spannend. Als je wilt oefenen voor weeën – en dan met name hoe je jouw lichaam tijdens zo’n sensatie kunt laten ontspannen – kun je dít proberen.
Wat heb je nodig?
- Twee handen vol ijsklontjes of een diepgevroren icepack
- Een timer
- Eventueel een bevalbal om op te zitten
Je kunt ervoor kiezen om deze oefening in je eentje te doen óf jouw partner mee te laten doen.
Oefening 1: omgaan met ongemak
Ga lekker zitten, bijvoorbeeld op een bevalbal of een comfortabel stoel, en vul je handen met ijsblokjes. Knijp je handen zo stevig mogelijk dicht. Dit hou je één minuut vol. Je mag ondertussen afleiding zoeken, bijvoorbeeld door iets te kijken, te lezen of samen te praten. Je zult misschien merken hoe jouw lichaam zich probeert te verzetten tegen de pijn van de kou (‘Dit wil ik niet!’). De pijn kan – net zoals bij weeën – doortrekken naar jouw polsen, armen of schouders.
Oefening 2: oefenen met lichamelijke sensaties
Voor deze tweede oefening vul je opnieuw beide handen met ijsblokjes en zet je een timer voor één minuut. Dit keer mag je alleen geen afleiding zoeken. Sluit je ogen en versla de verleiding om te praten. Hoe voelt het nu?
Door deze twee oefeningen kun je gaat ontdekken wat jij een fijne manier vindt om de pijn aan het begin van je weeën op te vangen. Werkt het voor jou om muziek aan te zetten, wat te dansen of te rommelen in huis of een vriendin te bellen als afleiding? Of kun jij juist beter met de pijn omgaan als je minder prikkels hebt? In je eentje in bad of onder de douche?
Oefening 3: probeer te ontspannen
Als laatste oefening ga je proberen om je lichaam te blijven ontspannen, ondanks de onaangename sensatie van het ijs in jouw handen – of straks dus de weeën. Eén van de belangrijkste dingen hierbij is dat je jouw bovenbenen kunt ontspannen. Als je jouw benen ontspant, ontspant ook jouw bekkenbodem. Hierdoor kan jouw kindje dieper in jouw bekken zakken, wat bevorderlijk is voor de bevalling. Dus hier wil jij tijdens deze oefening op focussen.
Zorg dat je comfortabel zit en adem rustig in door je neus. Maak je rug een beetje hol. Adem daarna uit door je mond. Maak je een beetje bol en ontspan je lichaam. Lukt dat? Pak dan weer de ijsblokjes in jouw hand, doe je ogen dicht en hou je benen ontspannen. Adem rustig door je neus in en volledig door je mond uit. Probeer ondertussen om je te blijven concentreren op het ontspannen van je benen. Als je op een bevalbal zit kun je ondertussen rustig wiegen, dat kan ook prettig zijn.
Oefenen voor weeën
Je kunt deze ontspanningsoefening zo vaak herhalen als je wilt en zo gaandeweg proberen te ontdekken wat jou helpt om te ontspannen tijdens een pijnlijke sensatie in jouw lijf. Ogen open, ogen dicht, blijven bewegen, rustig hangen in bad, muziek aan, muziek uit: jij bent in charge.
Voorbereiden op de bevalling
Je weet vooraf nooit hoe je bevalling precies gaat verlopen. Je kunt je wel voorbereiden. In een geboorteplan zet je jouw wensen voor pijnstilling, bevalhoudingen en waar je wilt bevallen: thuis, in een geboortecentrum of het ziekenhuis. Ook helpt het om meer te weten over hoe hormonen en je lichaam werken tijdens de bevalling.