gedragsproblemen lange dagen opvang
21/11/2022

Onderzoek: kinderen die lange dagen maken op kinderopvang lopen geen groter risico op gedragsproblemen

Er bestaat geen direct verband tussen kinderen die lange uren in de kinderopvang doorbrengen en agressief of antisociaal gedrag, dat blijkt uit een nieuwe studie naar het gedrag van kinderen. Voor deze studie werden er gegevens verzameld van meer dan 10.000 kleuters in vijf landen in Noord-Amerika en Europa.

Het blijft voer voor ongemakkelijke gesprekken of oordelen: de hoeveelheid dagen die ouders hun kinderen naar een opvang laten gaan. Voor werkende ouders die zich zorgen maken of de lange dagen die hun kind op de crèche doorbrengt schadelijk zijn, bewijst een nieuw onderzoek het tegendeel.

Op basis van rapporten van ouders en leerkrachten stelden de internationale onderzoekers vast dat er geen sprake was van ‘externaliserend’ gedrag, zoals pesten, vechten, slaan, bijten of aan de haren trekken, bij kinderen die lange dagen maken op de kinderopvang. Er zijn verschillende hypotheses over hoe of waarom kinderen bepaald gedrag vertonen. Deze variëren van het verbreken van de band tussen moeder en kind tot het oppikken van het gedrag van andere kinderen in de klas, maar de meeste van deze theorieën zijn niet bewezen waar – aldus de onderzoekers.

Volgens de studie blijkt vooral dat kinderdagverblijven gunstig kunnen zijn voor het leergedrag van kinderen. Daarbij speelt wel de verhouding tussen de hoeveelheid kinderen en pedagogisch medewerkers een rol. Volgens de onderzoekers is 1:4 voor baby’s, 1:7 voor peuters en 1:8 voor kleuters de ideale verhouding. Wanneer de groepen groter worden en er onvoldoende medewerkers zijn, lopen kinderen wel een groter risico op gedragsproblemen.

Meer lezen?
Wat vind jij de grootste uitdaging in het moederschap? Jullie vertellen
Hechting met je baby begint in de buik
Deze zorgen hebben moeders over weer terug gaan naar werk na bevalling

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief