buikpijn zwangerschap
25/04/2023

Ask Tilda: ‘Ik voel me schuldig dat ik niet mijn zwangerschap niet altijd leuk vind’

Auteur

Datum

Categorie

Share

In de nieuwe rubriek Ask Tilda geeft postpartumtherapeut Tilda Klumpenaar antwoord op jullie vragen en zorgen over het moederschap. Deze week: (eindelijk) zwanger en ongelukkig. ‘Ik heb er lang over gedaan om zwanger te raken en nu het zover is ben ik eigenlijk niet gelukkig. Ik heb het gevoel dat ik iedere dag dankbaar moet zijn en het niet af en toe niet leuk mag vinden.’

‘Voordat je zwanger werd, kon je het al helemaal inbeelden. Je zag jezelf zitten met je mooie buik, zielsgelukkig, lekker cocoonen op de bank met een kopje thee. Of misschien had je de hele kinderkamer al uitgezocht op Pinterest en zag je jezelf al zitten met je baby’tje in die mooie schommelstoel. Je dacht van te voren dat je enorm happy zou zijn in je zwangerschap en dat niks of niemand dat meer af zou kunnen pakken.

Ongelukkig zwanger

Dan ineens is daar die grijze donderwolk. De roze wolk is in geen velden of wegen te bekennen en ineens lijkt het alsof je je in drijfzand bevind. Sommige vrouwen die zwanger zijn, voelen zich niet happy. Nog zo’n taboe onderwerp waar bijna niemand over praat. Want, je moet toch blij en dankbaar zijn als je zwanger bent? Jij en je partner wilde dit kindje toch zo graag? Nou, dan moet je ook stralen en blijdschap van de daken schreeuwen, toch? Maar is dat wel zo? Ik denk persoonlijk van niet. Ik denk dat je prima dankbaar kunt zijn om het feit dat je zwanger bent, maar ook de niet zo roze wolk momenten kan ervaren. Het is namelijk niet zo zwart wit, als je het mij vraagt. Sowieso vindt ik het heel bijzonder dat anderen deze zwangere moeders een bepaald gevoel of gedachte op willen leggen. Deze moeders hebben het al zwaar genoeg.

Als je bijvoorbeeld in een langdurig fertiliteitstraject hebt gezeten zoals jij en na al die tijd eindelijk zwanger bent, is de druk enorm hoog. Het moet nu allemaal lukken, het moet daarnaast ook allemaal fijn zijn en je moet je positief voelen. En vooral: niet teveel klagen. Want, jullie wilden dit toch zo graag?

Schaamte en schuldgevoel

Het is niet zo zwart wit. Juist doordat je een dergelijk traject achter de rug hebt, maakt je dat als mama extra kwetsbaar. Je hebt ontzettend veel meegemaakt samen en veel moeten doorstaan om zwanger te mogen worden. Vijf IVF trajecten gaat je niet in de koude kleren zitten. Dus wees lief voor jezelf. Ook al ben je nu zwanger en zou je zogenaamd op die roze wolk moeten zitten. Dit hoeft echt niet altijd echt geval te zijn. Dus, sta jezelf toe om bepaalde gedachten en emoties te hebben en dat dit er soms bij hoort. Je hoeft het niet leuk te vinden, maar deze gedachten zijn er nu toch al. Dus probeer ze er “gewoon” te laten zijn.

Wat ik veel hoor in mijn praktijk van zwangere moeders zonder roze wolk: ik voel me zo schuldig en ik schaam me zo voor mijn gedachten. Of: ik moet wel een hele slechte moeder zijn of worden met dit soort gedachten. Neem van mij aan: dit soort gedachten zijn heel begrijpelijk en komen veel vaker voor dan je denkt. Alleen, bijna niemand spreekt hier openlijk over. Omdat mama’s bang zijn bestempeld te worden als slechte of ontaarde moeder. Geloof me lieve moeders, ook met donkere gedachten over je kindje of het moederschap, kun je nog steeds een goede mama zijn. Die twee dingen staan echt los van elkaar.

Wees mild voor jezelf

Probeer de negatieve gedachten en emoties die je ervaart op een dag te accepteren voor wat ze zijn. Namelijk: van voorbijgaande aard. Je hoeft er niks mee. De gedachte is er nu toch al, dus laat hem weer voorbij gaan. Daarnaast is het belangrijk dat je de lat zo laag mogelijk legt voor jezelf. Hoe bozer je wordt op jezelf, hoe moeilijker je het jezelf maakt. Jij hebt hier niet voor gekozen, voor die donkere wolk tijdens je zwangerschap Het is je overkomen. Dus wees mild voor jezelf. Bekijk jezelf zoals je je vriendin ook zou benaderen. 

Je hoeft het niet alleen te doen

Als laatste zou ik willen zeggen: blijf er niet te lang alleen mee rondlopen. Als je al maanden met een zwaar gevoel rondloopt en de bevalling met rasse schreden nadert: zoek dan alsjeblieft hulp. Vind een psycholoog of therapeut bij wie je een goed gevoel hebt en ga in gesprek. Zodat je met een fijn en zelfverzekerd gevoel richting je bevalling en de postpartum periode kan gaan. Hoe eerder je aan de bel trekt, hoe beter is mijn ervaring. Je hoeft dit niet alleen te doen, sterker nog: liever helemaal niet.

Ben je zwanger en mis je die roze wolk? Wil je hulp bij het dealen met alle negatieve gedachten of emoties met betrekking tot het (naderende)moederschap? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik begrijp als geen ander hoe je je nu voelt. Ook ik zat tijdens en na mijn zwangerschap niet op die roze wolk en ga je hiermee helpen.’

Heb jij ook een vraag die jij anoniem aan Tilda wilt stellen? Stuur ons een mailtje via app@howaboutmom.nl of stuur een DM.

Meer lezen?
Niet (altijd) gelukkig tijdens je zwangerschap
Afzien tijdens je zwangerschap: ‘Op sommige dagen is relativeren moeilijk’
Laila had zwangerschap anders verwacht: ‘Het is niet alleen maar magisch’

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief