postpartum depressie invloed baby
01/03/2024

Foto-serie: zo ziet een postnatale depressie eruit

Ruim 1 op de 10 vrouwen maakt een postnatale of postpartum depressie mee. Tegelijkertijd wordt een postnatale depressie vaak lastig of te laat herkend. How About Mom werkt aan een (foto)project om de vele vrouwen die een postnatale depressie meemaken, te laten zien.

Hoe is het om een postnatale depressie mee te maken? En wat hielp in die donkere periode in je leven? Wij zoeken vrouwen die een postpartum depressie meegemaakt hebben en die hun verhaal willen delen.

Update: we hebben heel veel aanmeldingen ontvangen, dank! Er zijn inmiddels 10 vrouwen geselecteerd. Wil je wel deel uitmaken van de campagne en jouw verhaal delen? Mail ons team dan op app@howaboutmom.nl o.v.v. postnatale depressie.

Fotoproject

Op zaterdag 6 april organiseren we een dag samen met fotografe en doula Sanne Ravensbergen. Ben jij:

  • Hersteld van een postpartum depressie
  • In de gelegenheid om aan te sluiten op zaterdag 6 april (locatie: Bilthoven) waar je andere moeders kan ontmoeten en gefotografeerd wordt
  • En sta je er voor open om met een foto en interview jouw ervaring te delen op ons platform?

Taboes doorbreken

Een postnatale depressie is voor veel vrouwen die het meemaken helaas nog steeds een taboe-onderwerp. Iets waar we niet over durven te praten of hulp voor durven te zoeken. Dat hoopt How About Mom te veranderen. We willen deze ervaring – die zoveel nieuwe moeders treft – bespreekbaar maken en letterlijk meer in beeld brengen. Daarom werken we samen met fotografe en doula Sanne Ravensbergen aan dit nieuwe fotoproject.

Over een postpartum of postnatale depressie

Naar schatting worstelt 1 op de 5 vrouwen met sombere of depressieve gevoelens tijdens of na de zwangerschap. Je bent dus niet de enige als je je af en toe of regelmatig somber voelt als (nieuwe) mama. Een postnatale depressie is iets anders dan kraamtranen of af en toe een slechte dag hebben. Bij 10 tot 15% van de vrouwen ontstaat in de periode na de bevalling een postnatale depressie.

Over How About Mom & Sanne Ravensbergen

Fotograaf en doula Sanne Ravensbergen (Stories of New Life) en How About Mom werkten in 2022 ook al samen aan het fotoproject Ode aan het Moederlijf. Een zwangere buik wordt vaak trots getoond op foto’s, maar na de bevalling schamen veel vrouwen zich voor hun lichaam. Daar wilden wij verandering in brengen. De fotoserie werd door de landelijke pers waaronder LINDA, Ouders van Nu en De Telegraaf opgepikt.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen