Samen slapen, samen eten, samen zorgen voor de kids, samen Netflixen. Hoewel het over het algemeen goed voelt om (veel) tijd door te brengen met onze partner, hebben we ook tijd voor onszelf nodig. Zelfs de meest gezonde relaties hebben af en toe een pauze nodig, vooral als je in hetzelfde huis woont. Die ruimte zo nu en dan nemen én geven is een goede stap om jullie relatie gezond te houden.
Wanneer we dicht bij andere mensen zijn, speciaal als we met elkaar samenwonen, nemen we letterlijk elkaars ‘energie’ over. Onze hersenen en zenuwstelsel pikken de toestand van het andere zenuwstelsel op en zullen, door een proces dat co-regulatie heet, proberen hierop af te stemmen. Daarom is het zo makkelijk (en logisch) om de stress of emoties van je partner of kinderen op te pikken.
Waarom is afstand nemen belangrijk?
Er zijn een aantal duidelijke voordelen te noemen aan zo nu en dan even een break nemen van elkaars gezelschap. Hoewel het tegenstrijdig klinkt, vereist verlangen afstand. Als je meer ruimte voor jezelf neemt, kun je met een frisse blik terugkeren naar je partner. Het kan juist heerlijk zijn om de persoon naast wie je iedere ochtend wakker wordt te missen en extra te waarderen.
Naast het aanwakkeren van het verlangen in jullie relatie, kan wat afstand van elkaar ook bijdragen aan jouw zelfontplooiing en ontwikkeling. Er is letterlijk meer ruimte voor jou als persoon en voor jouw onafhankelijkheid.
Constant bij elkaar zijn kan er daarnaast voor zorgen dat kleine meningsverschillen sneller escaleren tot grote conflicten. Een kleine pauze kan de spanning helpen verminderen en jullie allebei ruimte geven om af te koelen.
Een pauze nemen als moeder
Als jij als moeder compleet overweldigd bent, dan is dat voor niemand in het gezin een goede zaak. Zorgen hoort bij het moederschap, maar je bent ook nog een vrouw. Een individueel persoon met eigen behoeften en wensen. Jij bent misschien vooral bezig met de zorgen en behoeften van anderen, waardoor het voelt alsof er weinig ruimte overblijft voor jou. Daarom is het voor jou juist belangrijk om af en toe even afstand te nemen en wel die ruimte voor jezelf te creëren.
Hoe neem je wat afstand?
Communicatie in een relatie is altijd belangrijk, maar als jij van plan bent om even elders jouw batterij op te gaan laden, dan is het wel belangrijk dat jouw partner hier ook van op de hoogte is. Zorg dus dat je hier samen over praat en jouw behoeftes aangeeft. Het gaat er niet om dat je niet met je gezin wilt zijn, het gaat erom dat de behoefte aan wat tijd en ruimte voor jezelf groter is.
Zorg ook dat je samen bespreekt hoe de zorg voor de kids – oppas of opvang als dat nodig is – wordt opgelost, zodat de break voor iedereen zo comfortabel mogelijk is.
Hoe jij vervolgens invulling geeft aan jouw break, is persoonlijk. Misschien pak je een oude hobby of interesse op. Volg je een (online) cursus of geef je eindelijk vervolg aan een passieproject van jezelf. Het kan iets simpels zijn als een bad, een online work-out of even rustig jezelf een manicure geven. Samen een serie kijken is leuk, maar een avondje in je eentje een foute serie bingewatchen geeft ook véél voldoening. Maak een wandeling en blijf een uurtje of twee hangen bij je favoriete lunchplek. Geniet van een lunch die je heerlijk, in alle rust, in je eentje kunt opeten. Zonder ‘mama, mama, mama’ of ‘Mag ik een hapje?’
Gezonde en ongezonde pauze
Nogmaals: af en toe even pauze voor jezelf inlassen betekent niet dat jullie relatie niet goed zit. Sterker nog, het is een goede strategie om jullie relatie te versterken.
Natuurlijk kan jouw behoefte aan afstand ook het teken zijn dat er wel iets meer aan de hand is. Als je hier zelf aan twijfelt, is het goed om hier bewust mee aan de gang te gaan en eventueel samen hulp te zoeken.
Het belangrijkst is dat je weet dat zorgen voor jezelf niet zelfzuchtig is, maar juist zo hard nodig is voor iedereen in jullie gezin.
Meer lezen?
Werken aan jullie relatie als ouders
Jullie partnerrelatie vs. ouderrelatie (en waarom dat verschil maken nuttig is)
Liefde en luiers: zo houden andere moeders hun relatie goed als ouders