ouders relatie
03/03/2023

Werken aan jullie relatie als ouders

Samen ouders worden brengt een nieuwe lading aan jullie relatie. Hopelijk zal dit vooral op een positieve manier zijn, maar weet dat het ook volkomen normaal is dat deze verandering uitdagend is. We delen graag een paar tried & tested tips – van onze experts en andere moeders – om jullie relatie als ouders fijn te houden.

Communicatie

We weten: dit is een open deur, maar we kunnen ‘m niet vaak genoeg blijven herhalen. Communicatie is de sleutel tot elke succesvolle relatie, maar het wordt nog belangrijker na het krijgen van kinderen. Neem regelmatig de tijd om met elkaar te praten over hoe jullie je voelen, als individu én als koppel. Probeer elkaar te betrekken bij wat je nodig hebt en schroom niet om elkaar om hulp te vragen als dat nodig hebt.

Maak tijd voor elkaar

Eentje in de categorie makkelijker gezegd dan gedaan, maar wél ontzettend belangrijk. Het is zo makkelijk om volledig op te gaan in de veeleisendheid van het ouderschap en jullie relatie daardoor te ‘vergeten’. Dat voornemen van een wekelijkse datenight is voor de meeste (nieuwe) ouders teveel gevraagd, dus probeer vooral te kijken wat voor jullie wel past. Is het mogelijk om minimaal een keer in de week in ieder geval rustig samen te eten zodra de kids in bed liggen? Kun je samen een uurtje eerder opstaan en de dag relaxt met elkaar en een kopje warme koffie beginnen? Als in de avond oppas regelen lastig is, kun je ook prima overdag met elkaar op date. Het belangrijkste is dat jullie proberen om eens in de zoveel tijd even ongestoord tijd voor elkaar te maken. Even niet papa en mama of mama en mama zijn, maar ‘gewoon’ weer jullie twee.

Begrip en empathie

Níemand is op zijn of haar best om vier uur ‘s nachts als je er al tig keer uit bent geweest of als het door jou gekookte bord eten omgekeerd naast de kinderstoel beland. Het ouderschap kan ontzettend stressvol en uitdagend zijn, dus probeer begrip en empathie voor elkaar te hebben. Probeer je te verplaatsen in elkaar en er voor elkaar te zijn op momenten dat het zwaarder is.

Keep the spark alive

Gebroken nachten, ontzwangeren, lekkende melkborsten, een baby in de kamer naast je: ouders worden kan seksualiteit in je relatie flink onder druk zetten. Leuk is anders, maar het is wel volkomen normaal en heel herkenbaar voor de meeste ouders. Waar je wel samen op wilt letten is dat de intimiteit tussen jullie niet volledig verloren gaat. Dat ‘het’ er even wat minder van komt, betekent niet dat met elkaar knuffelen, kussen, een arm om je heen, elkaars hand vasthouden, tegen elkaar aan liggen op de bank en een aai door je haar ook verloren moeten gaan. Het zijn juist de lieve woorden, fysieke aanrakingen en kleine gebaren die jullie jullie maken, dus wees daar zuinig op.

Wees een team

Jullie hebben er samen voor gekozen om ouders te worden, dus doe dit ook als een team. Zorg dat het ouderschap en álles wat daarbij komt kijken voelt als een gemeenschappelijke taak en verantwoordelijkheid. Maar ook: zorg dat je goed voor jouw teamleden zorgt – en vice versa. Heeft jouw partner even tijd nodig om op te laden? Gun dit elkaar, zodat je daarna weer als team verder kunt.

Spreek je waardering naar elkaar uit

Ook eentje die er snel bij inschiet: onze waardering naar elkaar uitspreken. Een kleine actie die wel vaak een grote impact heeft. Wat hoe fijn is het als iemand tegen je zegt dat je een goede mama bent, dat het fijn is dat jij hebt kunnen koken of de vuilnis weg hebt gezet? Probeer alert te blijven op de dingen die de ander doet en hier bewust je waardering voor uit te spreken. Dit zal 100% een positieve invloed hebben op elkaar en jullie relatie.

Zorgen voor jezelf

Vergeet niet dat zorgen voor jezelf ook belangrijk is om een zo goed mogelijke partner te zijn, net zoals je dit nodig hebt om een goede moeder te zijn. Maak tijd voor zelfzorg en geef prioriteit aan je eigen fysieke en emotionele welzijn. Jij verdient dit en jouw gezin ook.

Vergeet tenslotte niet dat iedere relatie uniek is. Wat werkt voor het ene koppel, doet bij het andere misschien niks. Je mag de tijd nemen om samen uit te zoeken wat jullie werkt om prioriteit te blijven maken van jullie relatie nadat je ouders bent geworden.

Meer lezen?
Jullie partnerrelatie vs. ouderrelatie (en waarom dat verschil maken nuttig is)
Relatietherapeut Rianne vertelt hoe je elkaar niet kwijtraakt na de komst van een kindje
Lian kreeg veel commentaar op relatie met haar man: ‘Trots op waar we nu staan’

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen