Placenta moederkoek (foto: Stories of New Life / Sanne Ravensbergen)
08/03/2024

Van placenta pillen tot kunstwerk: dit kun je doen met de placenta

Wist je dat je na de geboorte van je baby ook een keuze hebt wat je met de placenta wil doen? Incapsuleren oftewel placenta pillen laten maken, een kunstwerk ervan maken, een tinctuur: dit kun je allemaal doen met de placenta.

De placenta of moederkoek zorgt ervoor dat voedingsstoffen en zuurstof bij de groeiende baby komen. Ook worden afvalstoffen verwijderd, en produceert de placenta hormonen om de ontwikkeling van de foetus te ondersteunen.

De placenta of ‘moederkoek’ is dus een bijzonder en onmisbaar orgaan bij een zwangerschap. Zonder placenta immers geen baby. Maar wat kun je er eigenlijk mee na de geboorte?

Wat gebeurt er met de placenta na de geboorte?

In je geboorteplan kun je naast je wensen als het gaat om de geboorte van de baby ook je wensen zetten die te maken hebben met de placenta, zegt doula Sanne Ravensbergen. Hierbij kun je denken aan de volgende dingen:

  • Wil je de navelstreng afklemmen en doorknippen voor of na de geboorte van de placenta? Of misschien wel helemaal niet, dan kies je voor een lotusgeboorte.
  • Wil je de placenta na de geboorte wel of niet zien?
  • Vind je het leuk om van de medisch zorgverlener wat uitleg te krijgen over de placenta en de werking ervan?
  • Wil je de placenta (laten) fotograferen?
  • Wil je de placenta mee naar huis nemen? Of mag deze gebruikt worden voor onderzoek of mag hij bij het medisch afval?

Wat kun je doen met de placenta na de bevalling?

Maak een blijvend aandenken

Sommige ouders willen graag een blijvend aandenken aan de placenta en maken er een afdruk van op papier. Dit kun je ook laten doen. Hiervoor kan het bloed worden gebruikt dat op de placenta zit, maar je kunt ook voor een afdruk met verf kiezen. 

Placenta pillen laten maken

Misschien heb je er wel eens over gehoord of gelezen: placenta capsuleren, ofwel pillen maken van de placenta. Er zijn verschillende bedrijven die de placenta ophalen en vervolgens laten drogen om er pillen, een zalfje of een vloeibaar extract (tinctuur) van te maken. 

Werken placenta pillen?

Door in de kraamperiode elke dag een pil in te nemen zou je extra energie kunnen krijgen, zeggen de bedrijfjes die placenta’s verwerken. Maar er is geen bewijs dat de placenta opeten werkt. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan, maar tot nu toe nog geen bewijs gevonden voor positieve gezondheidseffecten. 

‘Het lijkt wel zo dat de placenta capsules borstvoeding kunnen bevorderen en het ijzergehalte sneller kunnen aanvullen, maar er is nog onvoldoende bewijs om dit overduidelijk te kunnen vaststellen’, zegt een verloskundige die we de vraag voorleggen. Wat wel werkt: ijzer- en eiwitrijk eten na de bevalling, zeker als je (veel) bloed bent verloren. Je hebt daar geen speciale placenta pillen nodig.

Invriezen en later kiezen

Als je na de geboorte nog twijfelt of je iets met de placenta wilt doen, kun je deze ook altijd invriezen om die keuze op een later moment te maken, adviseert doula Sanne Ravensbergen.

Bijdragen aan onderzoek

Wil je na de geboorte met de placenta en navelstreng liever een steentje bijdragen aan de maatschappij? Dan kun je het navelstrengbloed doneren. De stamcellen kunnen nuttig zijn voor bijvoorbeeld stamceltransplantaties voor kankerpatiënten. Deze optie heb je alleen bij de ziekenhuizen en geboortecentra waarmee bloedbank Sanquin samenwerkt.

Foto placenta: Stories of New Life

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen