Rugpijn en rugklachten

Ben je zwanger en heb je pijn in je rug? Dat is helaas een zwangerschapskwaal waar veel vrouwen last van hebben.  De verandering van je lichaamshouding, de hormonen en je groter wordende buik zijn de boosdoeners. De vraag die veel zwangere dan ook hebben is: wat kun je tegen de rugklachten tijdens je zwangerschap doen?

How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

In dit artikel geeft fysiotherapeut Anne Dijkstra antwoord op de vraag én deelt ze tips om rugpijn te verminderen.

Rugpijn tijdens zwangerschap: de oorzaak

Rugklachten, en dan met name lage rugpijn, tijdens de zwangerschap ontstaan doordat de lichaamshouding van zwangere vrouwen verandert door de alsmaar groter wordende buik.

‘Daardoor krijg je een andere houding, een hollere rug en dat zorgt voor pijnklachten’, aldus Anne Dijkstra. ‘Daarnaast zorgen de hormonale veranderingen in het lichaam ervoor dat buikspieren en gewrichtsbanden minder adequaat werken. Daardoor neemt de ondersteuning af en komt er meer kracht te staan op de bekken en de wervelkolom. Dat resulteert weer in overbelasting van de rug.’

Naast een veranderende lichaamshouding en de gierende hormonen, ontstaan rugklachten ook vaak ‘door te veel te willen en moeten’, aldus Anne Dijkstra. ‘Je ziet dat vrouwen in het laatste trimester van de zwangerschap te weinig luisteren naar de signalen vanuit hun lichaam.’ Zwangeren gaan over hun grens waardoor onder meer de rug overbelast wordt.

Rugklachten tijdens zwangerschap

Wanneer trek je aan de bel?

Hoewel rugpijn tijdens de zwangerschap vaak onschuldig is, kan het bij aanhoudende rugklachten verstandig zijn de huisarts of verloskundige te raadplegen.

Rugpijn kan namelijk ook wijzen op een blaasontsteking of nierproblemen. In dat geval heb je ook last van lage rugpijn die uitstraalt naar je zij. Ook is het raadzaam langs een fysiotherapeut, die gespecialiseerd is in het behandelen van bekken-en rugklachten, te gaan.

Rugklachten voorkomen

Rugpijn tijdens de zwangerschap kan in veel gevallen voorkomen worden. Anne Dijkstra adviseert: ‘Probeer goed op je houding te letten en regelmatig van houding te wisselen.’ Daarnaast noemt de fysiotherapeut luisteren naar het lichaam ook belangrijk. ‘Ook is het goed om fit te blijven, gezond te eten en voldoende te bewegen.’

Tips tegen rugpijn

Mocht je momenteel last hebben van pijn in je rug, dan is het raadzaam om op de volgende zaken te letten. Met deze tips verminder je rugklachten:

  • Luister naar je lichaam en probeer de bewegingen die pijnlijk zijn te voorkomen of op een andere manier te doen.
  • Wissel regelmatig van houding.
  • Probeer bij het staan goed op twee benen te staan. Let erop dat je het gewicht over 2 benen verdeelt, je voeten iets naar buiten draait, je knieën niet op slot te gooit en een trotse houding hebt. Zo span je je rompspieren beter aan waardoor je meer ondersteuning geeft.
  • Stop een lekkere warme kruik in je rug.
  • Doe oefeningen die je rug soepel houden zoals zwangerschapsyoga.
  • Slaap met een voedingskussen als je merkt dat je een slechte nachtrust hebt.
  • Neem op tijd je rust en ga, als het kan, tussendoor een paar minuten rusten op bed of liggen op de bank.

 

Aanhoudende klachten? Ga naar een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in het behandelen van zwangere vrouwen met bekken- en rugklachten.

How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲